A 8 legjobban fizető szakmunka részletei – fizetések és elvárások


Kékgalléros állások – erről sokan beszélnek lesajnáló hangnemben, mintha szakmunkát végezni egyet jelentene az éhenhalással. Hogy ez mennyire nincs így, azzal kapcsolatban az Indeed, a világ egyik legnagyobb nemzetközi álláskereső oldala tett közzé friss statisztikákat.


Bár az adatok az amerikai (USA) fizetéseket tükrözik, azt biztosra vehetjük, hogy ezek a tevékenységek a fejlett világban mindenhol elég jó fizetéssel járnak. Lássuk, milyen szakmunkát érdemes kitanulni annak, aki jól akar keresni.


8. Műszaki ellenőr 


Átlagos amerikai fizetés: 57,314 dollár (körülbelül 20 millió forint) évente


Fő feladatok: A műszaki ellenőrök az épületek, utcák és autópályák, víz- és szennyvízrendszerek, hidak, gátak és más szerkezetek szerkezeti minőségét és általános biztonságát vizsgálják. Emellett ellenőrzik a vízvezeték-rendszereket és az elektromos rendszereket, beleértve a fűtést, szellőztetést, légkondicionálást és hűtést.


A műszaki ellenőrök általában előzetes ellenőrzést végeznek az építési folyamat első szakaszában. Ezt követően további ellenőrzéseket végeznek az építési projekt során. Amikor a projekt befejeződik, végleges ellenőrzést végeznek, és szóban vagy írásban visszajelzést adnak az eredményeikről.


Követelmények: Az építési műszaki ellenőr II végzettség megszerzéséhez szakirányú technikusi végzettség és érettségi kell, azonban az is igaz, hogy a műszaki ellenőr I fokozatot csak felsőfokú szakirányú végzettséggel kaphatjuk meg. 


7. Acél- és fémszerkezeti technikus


Átlagos amerikai fizetés: 58,431 dollár (kb 21 millió forint) évente


Fő feladatok: A szerkezeti vas- és acélmunkások tervezik és készítik el az épületek, gátak, hidak, tornyok, kerítések, tárolótartályok és autópályák acél- és lemezmegmunkálását. Felelősek egy szerkezet acél vagy vas oszlopokból, gerendákból és gerendákból álló vázának elkészítéséért.


Követelmények: Acél és fémszerkezeti technikusoknak középiskolai végzettségre van szüksége. Egyetemi diploma nem szükséges, viszont a két éves szakirányú képzés kötelező.


6. Mozdonyvezető


Átlagos amerikai fizetés: 58,438 dollár (kb 21 millió forint) évente


Fő feladatok: A mozdonyvezetők dízel- és/vagy elektromos mozdonyokat irányítanak, és ezáltal utasokat és árut szállítanak. Irányítják a mozdony berendezéseit, és figyelemmel kísérik, hogy minden mutató a megfelelő tartományban legyen. Ezenkívül együttműködnek más vasúti munkásokkal, frissítik a vonatok ellenőrzési naplóját, figyelemmel kísérik a mozdony berendezéseit, és gondoskodnak arról, hogy a vonat a menetrend szerint haladjon.


Követelmények: Az érdeklődőknek középiskolai végzettséggel és erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük, és be kell tölteniük a 20 éves kort ahhoz, hogy elkezdhessenek mozdonyvezetőnek tanulni. A képzés időtartama jellemzően 18-22 hónap. 


5. Távközlési technikus


Átlagos amerikai fizetés: 60,470 dollár (kb 22 millió forint) évente


Fő feladatok: A távközlési technikusok rádió- és távközlési berendezéseket telepítenek, és felelősek a vezetékrendszerek, áramkörök, kommunikációs rendszerek és álló és mozgó berendezések kialakításáért, illetve karbantartásáért. Felelősek továbbá az áramkörtervezés és -tesztelés során felhasznált programok, műszerek és eszközök használatáért is.


Követelmények: A távközlési technikusnak középiskolai végzettséggel kell rendelkeznie. Bár a végzettség megszerzéséhez nem szükséges egyetemi diploma, sokan kötik össze mérnöki képzésekkel.4. Villamos távvezeték építő, üzemeltető, erősáramú elektrotechnikus


Átlagos amerikai fizetés: 79,060 dollár (28 millió forint) évente


Fő feladatok: A “magasfeszültségű munkások”, magas és alacsony feszültségű elosztóvezetékeket és a hozzájuk kapcsolódó létesítményeket és berendezéseket telepítenek, karbantartanak, javítanak vagy távolítanak el. Munkaidejükben folyamatos ügyeletben vannak, hogy gyorsan reagálhassanak áramkimaradásokra és egyéb vészhelyzetekre. Számos feladatot kell hatékonyan elvégezniük annak érdekében, hogy az energiaellátás ne akadozzon.


Követelmények: Az elektromos vezeték telepítőknek és javítóknak középiskolai végzettséggel kell rendelkezniük.


3. Kazángyártó


Átlagos amerikai fizetés: 80,027 dollár (29 millió forint) évente


Fő feladatok: A kazángyártók felelősek kazánok és egyéb nagy tartályok gyártásáért és telepítéséért, amelyekben gázokat vagy folyadékokat, mint például olajat tárolnak. Feladatuk továbbá a műszaki rajzok elemzése, alkatrészek öntése és formálása, valamint a tartálydarabok összehegesztése. A kazángyártók tesztelik az újonnan épített kazánokat és rendszeres karbantartást végeznek. Emellett folyamatosan felújítják a kazánokat, hogy növeljék hatékonyságukat és megfeleljenek a környezetvédelmi szabványoknak.


Követelmények: A leendő kazángyártóknak középiskolai végzettséggel kell rendelkezniük, amit követően egy négy éves, csaknem 600 órás osztálytermi képzést és 6,000 óra munkafeladatot kell teljesíteniük az amerikai leírás szerint, ennek a képzésnek a magyar megfelelőjét sajnos nem találtam meg. 


2. Erőművi gépész, operátor


Átlagos amerikai fizetés: 94,790 dollár (kb 34 millió forint) évente


Fő feladatok: Az erőművi gépészek, operátorok irányítják és karbantartják azokat a gépeket, amelyeket az erőművek az elektromos áram előállításához használnak. Ellenőrzik a diagramokat, mérőket és műszereket, hogy figyelemmel kísérjék az elektromos áram áramlását és feszültségét. Szabályozzák az energiáramlást, és szükség szerint indítanak el vagy állítanak le turbinákat, generátorokat.


Követelmények: Az erőművi gépészeknek középiskolai végzettséggel kell rendelkezniük. Ugyanakkor a munkáltatók előnyben részesíthetik azokat a jelölteket, akiknek szakiskolai vagy főiskolai végzettségük van. A munkáltatók általában arra is kötelezhetik a jelölteket, hogy részt vegyenek alapos, hosszú távú műszaki oktatásban és a munkahelyi képzésben. Az erőművi operátoroknak, disztribútoroknak és diszpécsereknek helyszíni képzésen és gyakorlaton kell átesniük. Még a teljesen képzett szakembereknek is rendszeres továbbképzésen kell részt venniük, hogy tudásukat és készségeiket naprakészen tartsák.


1. Felvonószerelő


Átlagos amerikai fizetés: 97,860 dollár (kb 35 millió forint) évente


Fő feladatok: A felvonószerelők képesek lifteket telepíteni és javítani. Munkájukhoz tartozik, hogy értelmezni tudjanak műszaki dokumentációt, és annak segítségével meghatározzák, milyen eszközökre és szerszámokra van szükség a munkához. Emellett képesnek kell lenniük megtalálni a kapcsolókban, motorokban, fékekben és vezérlőrendszerekben előforduló hibákat. Ezenkívül telepíthetnek vagy javíthatnak liftajtókat, kábeleket, motorokat és vezérlőrendszereket.


Követelmények: A lifttelepítőktől és -javítóktól általában elvárják, hogy teljesítsenek egy formális tanulóprogramot, amely legalább 3 félévet (400 órát) vesz igénybe. Azonban fontos tudni, hogy a nagy nemzetközi cégek a fenti fizetésekért speciális, 2000 órás képzést várnak el, így az alaptanulmányok után még sokat kell képeznie magát annak, aki ezt a pozíciót célozza meg.A nemrég megújult jobinfo.hu oldalán a legjobb fizikai munkák tematizáltan, könnyen és gyorsan elérhetőek: a nyitó oldalon külön fülön találhatók a kékgalléros, a szellemi és a vezetői pozíciók. Amennyiben jól fizető szakma van a kezedben és váltanál egy jobb fizetés reményében, böngéssz a több ezer állás között!

Ezek is érdekelhetnek: