Óvatos optimizmus, beinduló dolgozói felvétel az őszi munkaerőpiacon: kutatási eredmények


Home


Álláspiaci hírek


Óvatos optimizmus, beinduló dolgozói felvétel az őszi munkaerőpiacon: kutatási eredmények

Óvatos optimizmus, beinduló dolgozó felvétel az őszi munkaerőpiacon – kutatási eredmények

A jelenleg még meglehetősen drámai GDP adatok ellenére úgy tűnik, a hazai cégek egyharmada tervez új embereket felvenni (globális átlag: 44%), és 19 százalék számít leépítésekre (globális átlag: 14%) – derült ki a Manpower napokban publikált kutatási eredményeiből. A cégcsoport egyszerre tette közzé a globális felmérés eredményeit, és a magyar felmérés adatait is. 

A ManpowerGroup a világ 41 országában, közel 39 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, ebből hazánkban a munkáltatók 510 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg negyedik negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) 13 százalékos átlagos értéket ért el, ami 1 százalékponttal múlja felül az előző negyedéves értéket, miközben az egy évvel korábbi szintnél 18 százalékponttal magasabb. Év/év alapon a 41 vizsgált ország közül a magyarországi volt az egyik legnagyobb mértékű növekedés. 

Ugyanakkor a teljes képhez az is hozzátarozik, hogy ugyanez az adat a globális felmérésben 30%, vagyis a magyar cégek jelenleg sokkal kevésbé optimisták, mint amit más országokban mértek. Az európai országokban a leginkább bizakodóak a svájci és a holland cégek (38% és 35% NFM), míg a legborulátóbbak a cseh és a magyar cégvezetők (11% és 13% NFM).

A 13 százalékos létszámbővítési mutató mögé nézve az látszik, hogy szektoronként elég nagyok a különbségek. 

Bővülést várnak a 

a pénzügy és ingatlan (NFM: +28%), az energia és közmű (+25%), az ipar és gyártás (+22%), valamint az IT (18%) szektorban várják.

Ugyanakkor visszaesésre számítanak az egészségügy és kutatás (-17%) területén dolgozók. Ez éles ellentétben áll a globális felmérés adataival, ahol ugyanebben a szektorban 30 százalékos NFM mutatót regisztráltak. 

„Bár a már elérhető GDP adatok egyelőre továbbra is recessziót mutatnak, immár ez lesz a második negyedév, amelyben a munkáltatók közel harmada létszámnövelést tervez végrehajtani. Mindez azt mutatja, hogy a cégek számottevő része már a piacainak újbóli élénkülésével kalkulál, emellett ebben az időszakban már egyes új beruházások további munkaerő-felszívó hatása is megmutatkozik.” – mondta Fehér Tamás, a Manpower Magyarország és Horvátország ügyvezető igazgatója. 

Az ország különböző régiói szerint is jelentős az eltérés a várakozásokban. Legtöbben Közép-Magyarországon (21%), a Dél-Alföldön (20%) és Budapesten (18%) terveznek új munkatársakat felvenni, míg az Észak-Alföldön a -7%-on álló mutató azt jelzi, hogy többek készülnek leépítésekre mint létszámbővítésre. 

A globális felmérés arra is rákérdezett, a cégek mekkora része számára nehéz megtalálni a megfelelő új kollégákat, és a válasz minden eddigi rekordot megdöntött, a cégek 77% nyilatkozott így. 

A helyzet javítása érdekében több ponton is változtatnak a cégek eddigi felvételi szokásaikon, a legnépszerűbb korrekciók közül néhány: 

Idősebb, adott esetben radikális karrier-módosítást tervező jelölteket is mérlegelnekFelvesznek olyan munkavállalót, aki hosszú ideig volt inaktív ilyen vagy olyan okokbólFelvesznek olyanokat is, akik technikai készségei nem 100 százalékban felelnek meg a hirdetésben elvártaknak

Ha Önnek is új munkaerőre van szüksége, adja fel álláshirdetését a tavasszal teljesen új köntösbe bújt, innovatív állásportálon, a jobinfo.hu-n, ahol 3 féle hirdetési csomag, illetve számos, hirdetéstámogató szolgáltatás közül választhat!

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA