Mi az, amit bekamuzhatunk egy állásinterjún, és mi az, amiről tilos vetíteni?


Az állásokért folyó versengés sokszor olyan, mint egy bajnokságban bejutni a rájátszásba. Sok az erős versenytárs, és a jók között kell a legjobbnak lenni. Ráadásul, noha már az is szép teljesítmény, ha eljutottunk az interjúig, innen még hosszú az út a tényleges állásig. 


Nem csoda, ha sokszor eszünkbe jut, vajon mennyire lehetünk kreatívak a valósággal kapcsolatban, megengedett-e képességeinket, tapasztalatainkat kicsit kiszínezni, nehogy éppen a túlzott őszinteségünk miatt maradjunk alul a nagyszájúbb, ám esetleg gyengébb jelöltekkel szemben. Ismerjük a mondást: “Szemesnek áll a világ, szemtelennek méginkább”.


Ha őszinte HR szakembereket kérdezünk, akkor a válasz az, hogy vannak olyan területek és témák, ahol nyugodtan lehetünk egy kicsit túlzók, míg van, amivel kapcsolatban tilos kamuzni. Mutatjuk, mi alapján dönthetjük ezt el. 


Egy pár éve készült felmérés szerint a munkavállalók közel 80%-a legalább elgondolkodott azon, hogy mennyire lehet nagyvonalú a tényekkel az állásinterjú során. Azonban itt fontos megkülönböztetni a kis túlzást az ordas hazugságoktól.


Lássuk először azokat az eseteket, amikor lehet egy kicsit túlozni. 


Megengedett nagyzolni az álláshoz nem kritikus készségekkel kapcsolatban


Nyugodtan lehetünk egy kicsit nagyvonalúbbak az olyan képességekkel kapcsolatban, amelyek a leendő munkakörben csak nagyon kis részt képviselnek, és amelyekről tudjuk, hogy gyorsan elsajátíthatjuk azokat, még mielőtt munkába állunk.


A toborzó megkérdezi, van-e gyakorlatod képszerkesztésben, és mi tagadás, nem vagy éppen egy Photoshop zseni. Mit tegyél? 


Ha a cég főállású grafikust keres, eszedbe ne jusson kamuzni! De ha a számodra nagyon is testhez álló munkának csupán kis része az, hogy időnként kicsit megigazíts egy képet egy belső használatú anyaghoz, és a szükséges tudást könnyen elsajátíthatod online tutoriálok, vagy egy ingyenes online kurzus segítségével, akkor nyugodtan mondd azt, hogy egy ilyen feladattal simán elboldogulsz.


Lehetsz Háry János a jelenlegi fizetéseddel és bármilyen törvénytelen kérdéssel kapcsolatban 


Először is: a felvételiztető cég nem is kérdezhetné meg, mennyit keresel, így ha mégis megteszik, egy percig se érezd magad kötelezve az őszinte válaszra, nyugodtan mondj egy nagyobb számot. Ugyanide tartozik a többi olyan kérdés, amit fel sem tehetnének, mint a “Szeretnél-e gyereket?”, a “Milyen a vallásod?” vagy éppen a “Kire szavaztál legutóbb?”. 


Persze ezek a kérdések nagyon sokat elmondanak a felvételiztető cégről/személyről is, és adott esetben éppen ezek azok a figyelmeztető jelek, amik alapján jobb, ha elfelejtjük az adott munkát. 


A karrier terveidről is mondhatsz nagyokat


A klasszikus “Hol látod magad öt év múlva” kérdésre valójában az őszinte válasz a legtöbb esetben az lenne, hogy “Ki a franc tudja?” vagy, hogy “Egy nyugágyban a tenger partján” – de ezeket aligha dobhatjuk be egy interjún. Ugyanígy, amikor megkérdezik, miért szeretnél az adott cégnél dolgozni, az őszinte “elegendően nagy fizetésért” válasz valószínű nem nyerő. Ha ilyen sablonos kérdésekkel találnak meg, nyugodtan engedd szabadjára a benned lakó költőt, és találj ki pár fellengzős, jól hangzó dumát az egyéni fejlődésről és a céges kultúráról. 


A korábbi munkahelyen tapasztaltakat nem mindig jó ötlet kiteregetni


Lehet, hogy a mostani főnököd egy pszichopata vadbarom, de ha megkérdezik az interjún, miért készülsz otthagyni a jelenlegi állásodat, nem célszerű ezzel előállni, és rosszakat mondani az aktuális munkahelyedről. Akármennyire is igaz lenne, ebből a HR-esek csak annyit hallanak meg, hogy itt van valaki, aki a cég rossz hírét kelti, és aki később sok fejfájást okozhat. Úgyhogy ilyen esetben is legyél kreatív, és állj elő néhány olyan lózunggal, minthogy új tapasztalatokra vágysz, nagyobb kihívásokat keresel, vagy kipróbálnád magad egy másik szerepben – még akkor is, ha ez valójában mind hülyeség.


És akkor most lássuk, mik azok a dolgok, amikkel kapcsolatban nagyon buta ötlet lenne hazudni, kivéve, ha az a célod, hogy teljesen hülyét csinálj magadból.


Kulcsfontosságú készségekről sose kamuzz


Legyél őszinte minden olyan készséggel kapcsolatban, amelyek alapvetően fontosak a munkához, amire pályázol. Vannak készségek, amelyek hiánya azt jelenti, hogy nem tudod ellátni az adott feladatot – ilyennel kapcsolatban ne próbálj meg kamuzni. Jobb esetben már a felvételi folyamat során – például próbafeladat – ki fog derülni, ami elég kellemetlen, de még mindig kevésbé égő, mintha valami csoda folytán felvesznek, majd az első munkanapodon derül ki a totális alkalmatlanságod – és szedheted a cókmókodat azonnal. 

Legyél őszinte a korábbi munkahelyekkel és munkakörökkel kapcsolatban 


Eszedbe ne jusson olyan cégeket beírni az önéletrajzodba, ahol sosem dolgoztál. Ugyanígy, ne sugallj olyat, hogy teljes munkaidőben voltál valahol, ahol heti fél napot töltöttél önkéntesként, és ne próbáld magad gazdasági igazgatóként eladni, miközben segédmunkás voltál a raktárban. Túl kicsi a világ, és ezek a hazugságok meglepően hamar utolérnek. 


Ne hantázz a távozásod körülményeivel kapcsolatban


Ne hazudj, ha kirúgtak egy korábbi munkahelyről – különösen, ha megsértetted a törvényt. Amennyire rossz is beismerni egy olyan dolgot, amiért kirúgtak, legalább őszintének és egyenesnek tűnsz, ahelyett, hogy később kiderül: nem csupán a múltban rontottál el valamit, de még most is hazudtál róla.


Az egyenes mindig a legrövidebb út – és ez átvitt értelemben is igaz. Ha olyan helyzetben vagy, hogy váltanál bármely ok miatt, gyere és nézz szét a több ezer állás között a nemrég megújult jobinfo.hu-n; a részletes profilod kitöltése után pár kattintással generálhatsz (őszinte) önéletrajzot; kalkulálhatsz bruttó-nettó összeget, a tematikus szűrőkkel pedig egyszerűen és célzottan keresgélhetsz a neked releváns lehetőségek között.Ezek is érdekelhetnek: