Átképzik magukat a dolgozók az AI miatt

Tanulj vagy lemaradsz: a mesterséges intelligencia hatása a munkádra

Az elmúlt években az AI (mesterséges intelligencia) fejlődése jelentős változásokat hozott a munkaerő  piacon. A technológia gyors fejlődése lehetőségeket és kihívásokat egyaránt jelent a munkavállalók számára. 

A munkahelyi biztonság és a karrierfejlesztés jóval előrébb került a munkavállalók által fontosnak tartott szempontok listáján, mint néhány évvel ezelőtt, ez pedig nem független a mesterséges intelligencia (AI) fejlődésétől – derült ki a nemzetközi Boston Consulting Group jelentéséből. Eszerint a dolgozók 57 százaléka világszerte készen áll az átképzésre és az új szerepkörök betanulására, hogy előrébb lépjen a karrierjében. Ennek oka pedig az, hogy a dolgozók háromnegyede úgy véli: a mesterséges intelligencia érezhető hatással lesz a munkahelyeken. 

De pontosan mire készülhetnek a munkavállalók? Íme néhány kulcsfontosságú terület, ahol az AI hatása érezhető lesz.

  1. A munkahelyek átalakulása

Az AI leginkább az automatizáció révén fogja befolyásolni a munkaerőpiacot. A rutinfeladatok automatizálása növeli a hatékonyságot, de ugyanakkor egyes munkakörök megszűnéséhez is vezethet. A gyártásban, logisztikában, adatfeldolgozásban és más területeken számos feladatot már most is AI rendszerek végeznek. Azok a munkavállalók, akik egyszerű, ismétlődő feladatokat végeznek, veszélyeztetettebbek lehetnek, és érdemes lehet új készségeket elsajátítaniuk.

  1. Új munkakörök 

Miközben egyes munkák megszűnnek, az AI új munkaköröket is teremt. Az AI fejlesztéséhez és karbantartásához szükség lesz mérnökökre, adatkutatókra és technológiai szakértőkre. Emellett új iparágak és szolgáltatások is megjelenhetnek, amelyek új lehetőségeket kínálnak. Azok a munkavállalók, akik nyitottak az új technológiákra és hajlandóak tanulni, előnyt élvezhetnek ezen a területen.

  1. Változnak a keresett készségek

Az AI térnyerése megváltoztatja a munkaerőpiacon elvárt készségeket. A technológiai ismeretek és az adattudomány egyre fontosabbá válnak. Az analitikus gondolkodás, a kreativitás, a problémamegoldó képességek és az emberi érintkezésre épülő készségek, mint például a kommunikáció és az empátia, nagyobb hangsúlyt kapnak. A folyamatos tanulás és a készségek fejlesztése elengedhetetlen lesz a munkaerőpiacon maradáshoz.

  1. Rugalmas munkavégzés

Az AI és a digitális technológiák lehetővé teszik a rugalmasabb munkavégzést. A távmunka, a részmunkaidős és projektalapú munkák egyre gyakoribbak lesznek. A munkavállalók számára ez nagyobb rugalmasságot és jobb munka-magánélet egyensúlyt jelenthet. Ugyanakkor az önállóság és az időgazdálkodás képességei is felértékelődnek.

  1. Élethosszig tartó tanulás

Az AI folyamatos fejlődése mellett a munkavállalóknak is folyamatosan fejleszteniük kell tudásukat. Az élethosszig tartó tanulás, a továbbképzések és az új készségek elsajátítása alapvető fontosságú lesz. Azok a munkavállalók, akik képesek alkalmazkodni és folyamatosan tanulni, nagyobb eséllyel boldogulnak majd az AI által alakított munkaerőpiacon.

Fejlődés: igen, negatív élmények: nem

„Gyorsan fejlődnek és érnek az AI-hoz kapcsolódó munkavállalói nézetek, és egyre fontosabb az a felismerés, hogy a folyamatos tanulás biztosítja a hosszú távú foglalkoztathatóságot” – mondta Jens Baier, a BCG ügyvezető igazgatója és vezető partnere, valamint a vállalat HR kiválóságáért felelős vezetője egy nyilatkozatban.

Az Udemy korábban ebben az évben jelentette, hogy megnőtt az AI, IT és vezetői képzések iránti kereslet. Bár a munkavállalók érdeklődnek az új technológiai készségek alkalmazása iránt, ugyanakkor olyan „emberi” készségeket is fejleszteni szeretnének, amelyeket az AI nem tud helyettesíteni, mint például az aktív hallgatás és az ügyfélszolgálat – áll a jelentésben.

A PeopleScout és a Spotted Zebra jelentése szerint az HR vezetők körülbelül 90 százaléka úgy véli, hogy a munkaerő akár felének is szüksége lesz átképzésre az elkövetkező öt évben, ahogy az AI fejlesztések megjelennek a munkahelyeken. 

Ha épp álláskeresésben van az olvasó, akár átképzést igénylő, akár kevésbé “veszélyeztetett” területeken is találhat állást hazánk egyik legrégebbi, több más portál kínálatát egybegyűjtő oldalán, a jobinfo.hu-n.

Ezek is érdekelhetnek:

VISSZA A FŐOLDALRA
VISSZA A BLOGRA