Anyagiasak vagy előrelátók? Pénz miatt veszekszenek a legtöbbet a fiatalok


Home


Álláspiaci hírek


Anyagiasak vagy előrelátók? Pénz miatt veszekszenek a legtöbbet a fiatalok

Anyagiasak vagy előrelátók? Pénz miatt veszekszenek a legtöbbet a fiatalok.

Az Y és a Z generáció tagjainak jó harmada szakított már a pénz miatt, és vitáik is emiatt robbannak ki leggyakrabban, sokkal inkább összeugranak ezen, mint akár az együtt töltött idő minősége, az intimitás kérdései, vagy akár a mobilhasználat miatt – derült ki egy friss amerikai kutatásból. (Y generáció avagy milleniálok: az 1980 után születettek, Z generáció: az 1997-2012 között születettek).

Mi történt, hogy a fiatalokat csak a pénz érdekli? – teszik fel sokan a kérdést rosszalló hangsúllyal. Kutatók szerint sajnos nagyon is sok minden. A fejlett világban az elmúlt évtizedekben hihetetlenül megdrágult az élet, az ingatlanárak az egekbe szöktek, a minőségi oktatás számtalan országban méregdrága, a színvonalas egészségügyi ellátásról nem is szólva. Míg pár évtizede egy dolgozó fiatal pár általában el tudott indulni az életben, ez mára a világ sok nagyvárosában családi segítség nélkül lehetetlen. 

Lássunk egy beszédes példát. A hetvenes években egy vevő négyzetlábanként 45 dollárt fizetett egy átlagos lakásért New Yorkban. Ez az inflációval korrigálva ma körülbelül 316 dollárnak felelne meg. Ezzel szemben egy átlagos lakásért négyzetlábanként ma 1150 dollárt kell fizetni ugyanott, jóval több, mint háromszor annyit, mint amekkora drágulást a pénzromlás indokolna. 

És hasonló a helyzet nem csak az USA, de a világ legtöbb fejlett nagyvárosában. Az ingatlanárak növekedése sokszorosan lekörözte a keresetek növekedését, szinte lehetetlen helyzetbe taszítva az életet most kezdő fiatalokat. 

Nem meglepő hát, hogy a pénz annyira fontos lett a fiatalok számára, hogy sokan még a randi partnerük munkahelyét is lecsekkolják annak érdekében, hogy felmérjék, mennyi pénzt kereshet a másik. A szakemberek szerint egyébként a fiatalokat leginkább az érdekli, hogy választottjuk anyagi lehetőségei az övékhez hasonlóak legyenek, és így közös kedvteléseket és célokat tudjanak megfogalmazni. 

A tanulmány szerint az Y és Z generáció több mint egyharmada (38% és 36%) szakítana a párjával, ha nem osztanák ugyanazokat a pénzügyi értékeket. Ennek ellenére a fiatal párok többsége szerint rendben van, ha ezek a kérdések csak akkor kerülnek elő, ha már komolyabban terveznek egymással, így sokan olyan kapcsolati mérföldkövekhez kötik ezeket, mint az összeköltözés, vagy az eljegyzés. 

Nem csak a fiatalok szakítanak a pénz miatt: az X generáció negyede is befejezett már egy kapcsolatot, mert nem tudtak megegyezni a pénzügyekben, a boomerek 11%-ával együtt. A pénzügyi nézeteltérések gyakran vitákban nyilvánulnak meg, ami felesleges terhet ró a kapcsolatra.

Valójában a milleniálok és a  Z generáció tagjainak jóval több mint fele számolt be arról, hogy leginkább a pénzügyek miatt veszekszik romantikus kapcsolatában. 40%-uk ráadásul legalább havonta összekap ezen, így ez a vitatéma jócskán megelőzi a többi sarkalatos kérdést, mint a jelenlét, vagy a mobiltelefon-használat, az együtt töltött idő, a házimunkák és az intimitás/ szex.

Pénzügyi összhangra törekszenek

Ahhoz, hogy a pénzügyi problémák ne rontsák el a kapcsolatot, néhány fiatal már a kapcsolat kezdetén kutatja a leendő partnere pénzügyi helyzetét, míg mások a figyelmeztető jeleket tartják szemmel. Az is jellemző lett, hogy egy szingli nő, aki partnert keres hosszabb távra, leszögezi, hogy a férfinek minimum azt “kell hoznia”, mint amit ő összehozott addigi élete során, tehát ha a nőnek van saját lakása és autója, minimum ezt várja el az erősebb nem képviselőjétől is.

Hogy mi a leginkább aggasztó pénzügyi téren? Ebben a két megkérdezett generáció tagjai nem értenek egyet teljesen. A millenniálok szerint egyértelműen a felelőtlen költekezés az, amire oda kell figyelni, és azonnal menekülőre fogni, ha ezzel találkoznak. A Z generációsok szerint viszont a legrosszabb jel az, ha a másik fél nem hajlandó megosztozni a kiadásokon. 

Szomorú konklúzió

Annak ellenére, hogy a pénz sok szakítás oka, még mindig rengeteg olyan fiatal pár van, akik csak anyagi okok miatt maradnak együtt. A tanulmány szerint a két generáció tagjainak körülbelül negyede maradna egy boldogtalan házasságban csak azért, hogy elkerülje a válás költségeit, és további 30%, vagy annál több mondta, hogy egy boldogtalan házasságban maradna, ha anyagilag függne a partnerétől.

Ha anyagilag fontos számodra a függetlenség, nézz szét hazánk egyik legrégibb és legmegbízhatóbb állásportálján, a jobinfo.hu-n, ahol több ezer állás között böngészhetsz. A bérkalulátor segítségével pedig azonnal megnézheted egy munkaadó bérkínálatát (egyre több esetben adnak meg bruttó fizetést) nettóban.

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA