5 ok, amiért utálod a munkát – és 5 tipp, hogy mit tehetsz ellenük 


Utálatos munkával tölteni napi 8 órát igazán kegyetlen, annyira, hogy sokszor akár komoly testi vagy lelki bajokat is okozhat ez a feszültség. Lássuk, mi okozza leggyakrabban azt, ha szívből undorodsz a melódtól, és mit tehetsz, hogy jobbra forduljon a helyzet.


1. Ha rossz a főnök 


Ahogyan a mondás is tartja: az emberek nem a cégnek mondanak, fel hanem a főnöknek. Világszerte sok száz kutatás bizonyította, hogy a munkahelyi rossz érzések első számú oka és felelőse a nem megfelelő vezető. Annyira, hogy egy rémes főnök még egy egyébként minden szempontból szuper munkát is teljesen tönkretehet. Míg a jó vezetők inspirálják csapatukat és foglalkoznak panaszaikkal, a rosszak taplón viselkednek és figyelmen kívül hagyják a beosztottak testi-lelki hogylétét.


Mit tegyél?


A rossz vezető személyiségének alapvető hibáit ugyan könnyen felismerhetjük, de ezzel nem leszünk beljebb. Mielőtt csapot-papot otthagysz, érdemes tenni egy kísérletet arra, hogy profi és nem személyeskedő stílusban tudasd vele, hogy a vezetési stílusa lehetne hatékonyabb, ha bizonyos esetekben eltérő eszközöket alkalmazna. A rossz főnökök igen gyakran nem feltétlenül rossz emberek, csak rosszul mérik fel, milyen a megfelelő vezetői magatartás. Egy (néhány) ilyen beszélgetéssel semmit nem veszíthetsz, hiszen a legrosszabb esetben a rossz meló rossz marad, és te keresel valami mást. Ha viszont nyitott fülekre találsz, akkor a helyzet javulni fog, és ha szeretnél, nem kell másik állás után nézned.


2. Nem tölthetsz elég időt a családdal


Szintén nagyon gyakori, hogy a tulajdonosok, főnökök úgy vélik, mindenki örömmel dolgozik heti hét nap hajnaltól éjszakáig. Sőt, ezt nem csupán normálisan elvárhatónak tekintik, hanem még úgy is keretezik, hogy ez a céges lojalitás és megbízhatóság fokmérője, és azzal van probléma, aki szeretne a 8 órás munkanap végén hazamenni pihenni. 


Mit tegyél?


Kérd meg a munkaadót távmunkára. Így egyfelől megspórolod az utazással töltött időt, másrészt a teljesítményedet nem a gép előtt töltött idő, hanem az elvégzett munka minősége alapján fogják értékelni. Amikor új feladatot kapsz, akkor pedig mindig figyelj arra, hogy a megszabott határidő normálisan, éjszakázás nélkül tartható legyen.


A távmunkások a kutatások szerint kevésbé stresszesek és hatékonyabban dolgoznak, mint amikor kötelező volt bejárniuk egy irodába. 
3. A kollégáid mérgezőek


“Ne szólj szám, nem fáj fejem” – halljuk sokszor a munkahelyen, és ez az egyik oka annak, amiért meglehetősen gyakran a mérgező munkahelyi hangulatról, kollégákról nagyon sokáig szemérmesen hallgatunk. Holott nem kéne, a toxikus munkatársakat az sem teszi hosszútávon elviselhetővé, ha gyakran elmondják, hogy “olyanok vagyunk, mint egy család”. Fontos tudatosítani magunkban, hogy ha egy kolléga pokollá teszi a cég életét, azt nem vagyunk kötelesek elviselni, és nem is a mi feladatunk őt “megjavítani”.


Mit tegyél?


Először is: ne szívd mellre egy beteg személyiség viselkedését. Bár nincs kontrollod a kollégád viselkedése felett, de azt te eldöntheted, hogyan reagálsz rá. Ha nem közvetlen munkatársad, tégy meg mindent, hogy elkerüld a találkozást. Tanuld meg ignorálni a bántó megjegyzéseket. Minél több figyelmet szentelsz egy mérgező embernek, annál nagyobb ösztönzést kap, hogy provokáljon, csak hogy lássa a reakciód.


4. Nem érzed magad szükségesnek a csapatodban


A munkahelyi motiváció elpárolgásának egyik leggyakoribb oka, ha nem érezzük azt, hogy a munkánknak van értelme, és azzal hozzájárulunk a cég céljaihoz. Ha úgy érzed, a tevékenységednek nincs értelme, ha a csapathoz nem tudsz hozzátenni, nem csoda, ha nem valami nagy lelkesedéssel mész be reggelente. 


Mit tegyél?


Beszélj a vezetőddel és kérd meg, hogy segítsen neked látni a szerepedet a cégben. Ha van nálatok HR-es, tőle is érdemes kérni egy találkozót, és végigbeszélni vele a helyzetedet, kilátásaidat. Néha hasznos egy kicsit hátralépni, és némi távolságból megvizsgálni az erőfeszítéseidet.


5. Nem jutalmaznak az extra teljesítményedért 


Hacsak nem jutalék alapon fizetnek, legtöbbször nincs motivációd arra, hogy keményebben dolgozz és túlteljesítsd a kijelölt célokat. A munkád korábbi befejezése azt jelenti, hogy a vezetőd még több munkát adhat neked. Más szavakkal, a gyors munka gyakran büntetés, nem jutalom.


Mit tegyél?


Kérj fizetésemelést, ha úgy érzed, hogy ez segítene kompenzálni az átlagnál jobb teljesítményedet. Ha a fizetésemelés nem lehetséges, kérj további juttatásokat, mint fizetett szabadság, vagy szabadság napok. Ha ez sem lehetséges, kérd meg, hogy a havi fix helyett inkább a közvetlen teljesítményed szerint fizessenek. Ha a munkaadód elutasítja az összes ajánlatodat, lehet, hogy ideje új munkahelyet keresni vagy néhány szabadúszó melót vállalni, hogy jobban monetizáld az erőfeszítéseidet. Ha pedig munka, akkor jobinfo.hu! Itt több ezer állás között böngészhetsz; további színes cikkeket a munka világából pedig itt találsz.Ezek is érdekelhetnek: