Nettó 500 ezerért sincs ember, avagy ki kamuzik a munkaerőpiacon?


Home


Álláspiaci hírek


Nettó 500 ezerért sincs ember, avagy ki kamuzik a munkaerőpiacon?

Nettó 500 ezerért sincs ember, avagy ki kamuzik a munkaerőpiacon?

2023.07.03.

Mindannyian ismerjük a mondást, amikor valaki a maga szemében a gerendát sem veszi észre, ám a máséban a szálkát is meglátja. Ez gyakran a munkaerőpiacon is elég jól érzékelhető: egyik oldalról a munkavállalók panaszai hallatszanak, hogy mennyire gonoszak a munkaadók, milyen kevés fizetést ajánlanak, és elképesztő elvárásaik vannak. Másik oldalról pedig a munkaadók jajveszékelnek, hogy bár készek lennének jól fizetni, mégis képtelenek embert találni. 

Ez néhány szektorban még inkább jellemző, ilyen panaszokat naponta hallunk például a vendéglátásban tevékenykedőktől. Hogy melyik oldal mondja az igazat? Nos, a valóság szinte biztosan valahol a két vélemény között helyezkedik el.

A minap egy közösségi média platformon jött szembe ez a furcsa helyzet. Számtalan álláskereső adta ki mérgét egy poszt alatt, sorakoztak a panaszok, hogy milyen szemetek ezek a munkaadók! A sérelmek között szerepelt az alacsony bér, a nem kielégítő munkakörülmények, a fizetetlen túlórák – és még sorolhatnánk.

Ám a közösségi média jellegéből adódóan nem csak a munkavállalóknak adott hangot, hamarosan egy vállalkozó is csatlakozott a beszélgetéshez. És mi volt a baja? Hát, hogy az emberek egyszerűen lusták és egyszerűen nem akarnak dolgozni. Gyorsan csatlakoztak hozzá más vállalkozók is, jelezve, hogy bármit tenne az ember, egyszerűen nincs, aki dolgozzon, akkor sem, ha nettó 450-500 ezer forintos fizetést kínálnak.

A munkavállalói oldal persze felkapta a vizet erre, és visszavágtak: szerintük ezek a magas fizetési ajánlatok csak látszólag léteznek, hiszen gyakran a minimálbér van bejelentve, a többit pedig zsebbe adják.

A lényeg? Mint mindig, a helyzet árnyalt. Igen, vannak vállalkozók, akik tisztességesen szeretnének eljárni, de egyszerűen nem találnak embert. Másrészt, biztos, hogy vannak olyan munkaadók is, akik nem a legetikusabb módon próbálják meg növelni a profitjukat. Hasonlóképpen, vannak munkavállalók, akik keményen dolgoznak és csupán méltányos bért kérnek, míg mások kevésbé hajlandók megdolgozni a pénzükért.

Azt gondolnánk, hogy egy olyan nem éppen ritka problémára, mint a munkaerőpiaci feszültségek, a Nobel-díjas közgazdászok már rég tudják a megoldást, de ez sajnos nem így van. A vállalkozóként tisztességes bérek kigazdálkodása egy olyan gazdaságban, ahol a vásárlóközönség nagy része éhbérért dolgozik, és emiatt ultra-mega-árérzékeny, komoly kihívás. Különösen, amikor Magyarországon a legfrissebb hivatalos statisztikák szerint a nettó medián bér 306 700 forint.

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA