5 + 1 illemtani hiba a munkahelyen, amit NE kövess el!


Home


Álláspiaci színesek


5 + 1 illemtani hiba a munkahelyen, amit NE kövess el!

5 + 1 illemtani hiba a munkahelyen, amit NE kövess el!

2023.06.20.

A munkába nem szórakozni jár az ember: kötöttségek, szabályok, illem, teljesítmény kényszer…épp elég ez, semmi szükség az életünk nehezítésére a munkahelyi légkört illetően. Minden munkahelyen fontos az emberi kapcsolatok ápolása és a jómodor betartása, éppen ezért igyekeznünk kell odafigyelni erre a gördülékenyebb és problémamentesebb hétköznapok érdekében.

Élni és dolgozni hagyni

Ha megvizsgálunk közelebbről egy munkahelyi közösséget, a skála meglehetősen széles. Van olyan kolléga, aki minden apróságért elnézést kér, de biztosan akad olyan is, aki nem veszi észre saját magát, és az idegesítő szokásait. Ebben a cikkben munkahelyi illemtani szabályokat gyűjtöttünk össze.

Zavaró viselkedés

Nem kell ecsetleni, mennyire idegesítő lehet egy folyamatosan zajt keltő kolléga a közeledben. Széknyikorgatás, kopogás a tollal az asztalon, fütyörészés (nem pár másodprecet értünk itt), állandó krákogás, ami valószínűleg egy rossz szokás és nem nátha… Mivel akkor hatékony a munkavégzés, ha a feladatokra koncentrálhatunk, fontos tiszteletben tartani ezt az igényt. Törekedni kell arra, hogy a legkevésbé hassunk zavaróan a körülöttünk dolgozókra.

Késés

Nem csak azért illik időben érkezni, mert a főnököd elvárja. Ha például egy megbeszélésen, vagy beszámolókon rád kell várni, azzal a többiek értékes idejét is rabolod, ez pedig egy munkahelyen is éppen olyan modortalanságnak számít, mint az élet bármely más területén. Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy vissza kellett szaladnunk, vagy késett a busz, de figyeljünk arra, hogy ne csináljunk ebből rendszert. 

Pletyka

Az egyik leggyakoribb munkahelyi modortalanság a pletyka. Ha valaki magánéletéről meg is tudsz valamit, azt illik megtartani magadnak, mert a terjesztésével nagyon kínos pillanatokat szerezhetsz neki –és magadnak is, amikor kiderül, hogy tőled indult a bizalmas információ.

Nem megfelelő öltözködés

Az öltözködési előírások az adott munkahely szokásaihoz igazodnak. Mindig ügyelj arra, hogy megfelelően öltözz, és tartsd tiszteletben a megfelelő dress-code-ot. A nem megfelelő öltözet viselése zavaró lehet mások számára és károsíthatja a cég megítélését is.

Köszönés

Ha valaki belép a közös térbe és a telefonjába bújva közelíti meg az íróasztalát, ahelyett, hogy köszönne a jelenlévőknek, az durva tiszteletlenségnek számít. Abban az esetben, ha már a jelenlévők közé belép egy új személy, nem számít a kor és a nem, neki kell először köszönnie.

Káromkodás

A különböző nézeteltérések mindennapos dolgok, de előfordulhat, hogy heves szóváltásig fajulnak és a vitában részt vevő felek trágár kifejezéseket is használnak az igazuk kifejezésére. A káromkodás bizonyos szintig oldja a stresszt, gyakori alkalmazása azonban modortalanságra vall és kellemetlen érzéseket kelthet a munkatársakban.

Ha Neked is hasonló problémáid vannak, eleged van a munkahelyedből, és úgy érzed, inkább váltanál, akkor ne habozz, nézd meg a legújabb állásajánlatokat a Jobinfo.hu-n! Válogass a több ezer állás között, használd a tematikus szűrőket, használd legújabb funkciónkat: bérkalkulátort, valamint töltsd fel önéletrajzodat ide, hogy a portál munkatársai hatékonyan segítsék álláskeresésedet! Ja, és most a főnyereménnyel akár gondtalanná teheted a nyaralásodat!

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA