Külföldi munkavállalás: így készülj fel életed nagy kalandjára!


Home


Álláspiaci hírek


Külföldi munkavállalás: így készülj fel életed nagy kalandjára!

Külföldi munkavállalás: így készülj fel életed nagy kalandjára!

A külföldi munkavállalás azoknak, akik belevágnak, alighanem életük egyik legnagyobb kalandja lesz, még akkor is, ha az Európai Unió területén belül próbálkoznak. Egy biztos nem lehet egy csak oda szóló repülőjeggyel és egy hátizsákkal nekiindulni, mindenképp érdemes előtte az adott országban érvényes munkavállalási, tartózkodási szabályokról, szálláslehetőségekről és egészségbiztosítási lehetőségekről érdeklődni. Összegyűjtöttük mi mindenre érdemes figyelni.

Keressünk-e előre állást?

Rögtön az elején felmerül a kérdés, hogy találtunk egy konkrét álláslehetőséget valamelyik országban és azért utaznánk oda, vagy tudjuk, hogy egy adott országban kiváló munkalehetőségek vannak, ezért oda szeretnénk utazni szerencsét próbálni. Mindenesetre sokkal biztonságosabbnak tűnik a kiutazás, ha már eleve egy lefixált állás miatt utazunk. De ha először utaznánk a kiválasztott országba, és csak ott állnánk neki az álláskeresésnek, akkor mindenképpen legyen annyi tartalékunk, amennyiből egy ideig fent tudjuk tartani magunkat, azaz lakást tudunk bérelni és finanszírozni tudjuk a mindennapos kiadásainkat.

Ügynökségen keresztül vagy magunk próbálkozzunk?

Ha állásközvetítő ügynökségen keresztül próbálunk állást találni, az valamivel biztonságosabbnak tűnik, mintha magunk keresnénk állást, de sajnos léteznek csalók is, így mindenképp legyünk óvatosak, részletesen olvassunk át mindent, amit velünk alá akarnak íratni, és legyünk gyanakvóak, ha gyanúsan magas összeget kérnek el a közvetítésért.

Szükséges dokumentumok

Először is járjunk utána, hogy milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy az adott országban tartózkodhassunk, munkát vállaljunk és kapjunk egészségügyi ellátást. Ha az adott országba csak vízummal utazhatunk ki, akkor számoljunk azzal, hogy igen hosszú időt fog igénybe venni, mire vízumot kapunk. Ha EU-s országban kívánunk munkát vállalni, mindenképp váltsuk ki az EU-s TAJ kártyát – ha már van, akkor pedig ellenőrizzük a lejárati dátumát. Hasonlóképpen minden szükséges igazolványunknak, személyi, útlevél ellenőrizzük a lejárati dátumát, hogy biztosan ne járjanak le a kint tartózkodásunk ideje alatt. Illetve keressük elő azokat a szakképzettséget igazoló bizonyítványainkat, amelyek a munkavállaláshoz szükségesek. Mindenképp járjunk utána az adózási szabályoknak, és ha nem EU tagországba utazunk, akkor annak is, hogy milyen úton módon fogunk ott egészségügyi ellátást kapni, mit biztosít a munkáltató.

Pénzügyek

Még a kiutazás előtt járjunk utána, mi mennyibe kerül ott, ahol tartózkodni fogunk, azaz mennyi pénzre lesz szükségünk, amíg meg nem érkezik az első fizetésünk, és hogy fogunk tudni majd kijönni a fizetésünkből. Mindenképp nyissunk egy devizaszámlát is, ahova majd a munkáltató utalhatja a bérünket.

Logisztika

Ha fix munkahelyre érkezünk, nézzük meg, hogy pontosan, az adott településen belül, hol helyezkedik el, hogy annak közelében kereshessünk szállást. Ha valamilyen oknál fogva csak messzebb találunk szállást, nézzük meg, hogyan tudunk a legegyszerűbben a szállásról a munkahelyünkre eljutni, de nézzük meg azt is, hogy a szállásunk közelében, hol van orvosi rendelő, gyógyszertár, élelmiszerbolt, illetve járjunk utána, hogy kiutazáskor, hogy jutunk majd el a szállásunkra.

Nyelvtudás felfrissítése

Ha itthon nem rendszeresen gyakoroltuk a nyelvet, akkor nem árt egy kis frissítés. Már az álláskeresést is megkönnyítheti a jobb nyelvtudás, majd a szálláshelykeresést, és kint is jobban fogunk boldogulni, ha nem 5 évvel ezelőtt szólaltunk meg utoljára az adott nyelven.

Mivel utazunk?

Míg Ausztriába akár a saját autónkkal is könnyedén eljuthatunk, addig messzebbre már lehet, hogy érdemesebb fapadossal repülni. Ne gondoljuk azt, hogy rögtön egy egész évre való ruhát és egyéb cuccot el kell költöztetnünk és ne induljunk neki egy jól felpakolt autóval rögtön Angliának. Ezzel csak azt érjük el, hogy hullafáradtan fogunk megérkezni, és ha mégsem válik be az állás és nem találunk mást, akkor 1-2 hónap múlva ugyanúgy cuccolhatunk vissza. Mindenesetre, ha tényleg csak a szomszédba megyünk a saját autónkkal, akkor indulás előtt mindenképpen alaposan nézessük át az autót, ne ott bukjon ki valamilyen nagyobb műszaki hiba. Amennyiben valamilyen tömegközlekedési eszközzel utazunk, mindenképp időben vegyük meg a jegyet, és járjunk utána, hogy jutunk majd el a végállomástól/reptértől a szálláshelyünkig.

Az sem mindegy, mit hagyunk itthon magunk után

Azaz zárjunk le még az utazás előtt minden ügyet, amit le kell és le lehet zárni. Ha olyan hosszan elhúzódó hivatalos ügyünk van, amit nincs lehetőségünk lezárni, akkor mindenképp adjunk meghatalmazást valamelyik rokonunknak, vagy valakinek, akiben megbízunk. Ezen kívül győződjünk meg arról, hogy a közvetlen hozzátartozóink is felfogták, mit jelent majd a hiányunk, és képesek lesznek ezzel együtt élni.

Ha nem szeretnél túl messzire költözni, keress ausztriai állást a jobinfo.hu-n! Ha a határ közelében találsz állást, érdemes szétnézni a magyarországi, határmenti települések kiadó lakásai között is. A jobinfo.hu-n remek németországi munkalehetőségeket is találhatsz.

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA