Isszák a Brexit levél – ne most menjük dolgozni az Egyesült Királyságba!


Valószínűleg recesszióba kerül az Egyesült Királyság – állítják az elemzők a hét végén érkező brit GDP adat közzététele előtti írásaikban. A “jóslat” hajszálnyival hajlik a visszaesés irányába: a Bloomberg két elemzője által kidolgozott modell szerint 52 százalék esélye van, hogy az adatok ismét csökkenő GDP-t mutatnak majd, és 48% a stagnálás esélye. A két egymást követő negyedévben visszaeső nemzeti össztermék a recesszió hivatalos definíciója, és mivel az ország az előző negyedévben már csökkenést könyvelt el, így most minden – közgazdasági – tekintet a friss adatokat lesi.


Az emelkedő kamatszint és a növekvő munkanélküliség jóval óvatosabbá tette a lakosságot – írják az elemzők, annak ellenére, hogy a reálbérek növekedtek a szigetországban az elmúlt évben, és ennek megtorpanása télen sem várható. Ezzel párhuzamosan viszont meredeken esik az üres álláshelyek mennyisége, és a háztartások érezhetően nagyobb mértékben próbálnak megtakarítani, mint eddig. 


A legtöbben már úgy gondolják, rossz ötlet volt a Brexit


Az egyik legtöbb közgazdászt foglalkoztató kérdés, hogy kiszámolható-e, vajon a jelenlegi rossz helyzetből mennyi írható a Brexit számlájára, és mennyi az egyéb, globális hatás, mint amilyen például a Covid járvány volt, vagy Ukrajna orosz megszállásának gazdasági hatásai. 


Erről érdekes elemzést közölt az európai Center For Economic Policy Research (kb: Gazdaságpolitikai Elemzőközpont) oldalán  Jonathan Portes, a londoni King’s College professzora. 


Mostanra nem csupán az összes állampolgár kétharmada véli úgy, hogy az EU kilépés gazdasági károkat okoz az országnak, hanem még a kilépésre szavazók között is csak minden ötödik gondolja, hogy az gazdaságilag jó döntés volt. Ebben egyébként jelentős változást hozott az elmúlt egy év, korábban kevésbé egyértelműen volt negatív a Brexit gazdasági következményeinek megítélése. 


Portes azt vizsgálta, igaza van-e azoknak, akik így gondolják. Számításai szerint egyébként igen, az adatok azt mutatják, hogy a szigetország GDP növekedését 2-3 százalékkal vetette vissza a Brexit. 


Portes elemzése három területet emelt ki, ezek a kereskedelem, a migráció és a befektetések. Az első esetben a következmények egyértelműen rosszak, az ország kereskedelmi bevételei jelentősen estek, és ennek levét egyébként leginkább a kisebb és közepes vállalatok, vállalkozások isszák meg. 


Érdekes, és váratlan következményei lettek a Brexitnek a migráció területén. Az, hogy jelentősen visszaesik az országban munkát vállaló és tanuló EU állampolgárok száma, várható volt, és be is következett. Arra viszont senki nem számított, hogy “mennyiségben” a helyüket villámgyorsan EU-n kívülről érkező bevándorlók foglalták el. 


Ahogy a közgazdászok előre megjósolták, a Brexit munkaerőpiaci következménye egyáltalán nem meredeken emelkedő fizetések lettek, hanem az érintett szektorokban csökkenő termelés és amiatt elemkedő árak. A Brexit óta eltelt időben a fizetések jellemzően azokban az iparágakban nőttek érdemben – mint például a pénzügyi szektor – amit a migráció változása nem érint.


A szigetországba érkező befektetések szintjénél nagyon nehéz megállapítani, pontosan mi lenne a helyzet, ha nem következik be a Brexit, ám a közgazdász professzor szerint az elég magabiztosan állítható, hogy legalább 10 százalékkal marad el most attól, mintha az ország még mindig az EU tagja lenne. 


Mi következik magyar munkavállalóként vagy diákként mindebből? Először is: a helyzet általában nehezebb lett, bár nem lehetetlen munkát találni, de jóval több az adminisztráció, és a képzetlenek esélyei rosszabbak lettek, hiszen nekik már harmadik világbeli – jóval olcsóbb – munkásokkal kell versenyezni.


A diákok helyzete is nehezedett, hiszen most már jóval magasabb tandíjért mehetnek csak az Egyesült Királyság egyetemeire – ahonnan egyébként meglehetősen sok elégedetlen hangot hallani amiatt, hogy a nemzetközi tanulók száma a korábbihoz képest nagyon visszaesett. 


Sokkal egyszerűbb a hazai pályán keresgélni-és ha állás, akkor jobinfo-hu! A tavasszal megújult állásportál több ezer friss ajánlattal vár, pontosabb szűrési lehetőséggel, kiemelt kategóriákkal a főoldalon; az álláskeresői fiókban CV-t generálhatsz gyorsan és egyszerűen, illetve hamarosan elérhető lesz egy új típusú szűrő- és hírlevél típus: beállíthatod azt, ha olyan állások érdekelnek, amelyekben szerepelteti a munkaadó a bért.Ezek is érdekelhetnek: