Öltözködési támpontok, ha állásinterjúra készülsz

2023.06.12.

Cikkünket talán kezdhetnénk azzal a kulcsmondattal is, hogy „nem a ruha teszi az embert”. Természetesen egy munkavállaló képességein nem változtat a nyakkendő, vagy egy elegáns blúz, de akkor mi szerepe van egyáltalán a makulátlan megjelenésnek egy állásinterjún? Erre próbáltuk megkeresni a választ és hozni néhány tippet, amit mindenképpen érdemes elolvasnod, ha éppen állásinterjúra készülsz.

A megjelenésnek és az öltözködésnek valóban van jelentősége egy formális környezetben, például egy meghallgatáson, vagy egy munkahelyi interjún. Bár napjainkban az etikett szabályai enyhültek, és a divat is sokkal változékonyabbá vált, az első benyomás továbbra is fontos szerepet játszik. Az öltözködés nem csak azért fontos, mert az emberek hajlamosak véleményt alkotni rólad az alapján, hogy hogyan nézel ki, hanem azért is, mert befolyásolhatja a saját magabiztosságodat és a viselkedésedet is. Ha jól érzed magad a bőrödben és magabiztos vagy az öltözékedben, ez pozitív hatással lehet a teljesítményedre és

a kommunikációdra is. Nézzünk néhány tippet férfiak és nők számára egyaránt!


Tiszta és rendezett külső, tetőtől talpig

Talán már az elején bele ugrottunk az egyik legfontosabb kritériumba, ami egy állásinterjú kapcsán aranyszabály: a tisztaság. Legyen szó a viseletedről, vagy az ápoltságodról, figyelj oda arra, hogy az mindenképpen tiszta legyen. Fontos, hogy minden egyes ruhadarab és kiegészítő – beleértve a cipőt is – kultúrált állapotú legyen. A ruháid frissen mosottak és vasaltak legyenek, ne tegyél olyan ruhadarabot a szetted részévé, amelyen szennyeződés, vagy lyuk, szakadás lehet, mert ez bizony akár nemtörődömséget is sugallhat és a fürkész tekintetű munkaadó elég gyorsan eljuthat fejben oda, hogy feltételezi: a munkádat is pont ilyen felületesen végzed. Továbbá ildomos az állásinterjún rendezett frizurával, vagy arcszőrzettel megjelenni.

Milyen színeket illik viselni?

Kevesen tudják, de a színeknek üzenete van, melyekből az interjúztatók a Te személyiségedre és természetedre vonatkozó jellegzetességekre fognak következtetni. Éppen ezért érdemes olyan semleges színeket választani, amely által senkiben nem keltesz majd visszatetszést. Alapvetően érdemes semleges színeket, pasztell, vagy sötétebb árnyalatokat választani. A színek kapcsán azon túl, hogy arra figyelsz, milyen hatást keltesz a körülötted lévőkben, azt sem hagyhatod figyelmen kívül, hogy benned milyen érzéseket vált ki. Olyan színekben jelenj meg egy interjún, amivel Te is tudsz azonosulni, és figyelj oda arra is, hogy ezek a színek mennyire passzolnak a bőrödhöz, hajszínedhez vagy a szemedhez.

A kevesebb néha több!

A férfiaknál és a nőknél is nagyon fontos ez a kulcsmondat, hiszen ne felejtsük el, egy állásinterjún nem a legújabb menő dzsekinkre, vagy a legszínesebb rúzsunkra kíváncsiak, hanem elsősorban arra, ami mögötte van. Így a nőknél elsősorban egy visszafogott sminket ajánlunk természetes és halvány színekkel. A férfiaknál ebben a témában érdemes a márkajelzésekre odafigyelni. Minőségi ruhadarabot válassz, azonban semmiképpen ne kérkedj a márkajelzéssel, kerüld a nagy logókkal és mintákkal díszített ruhadarabokat. Amire mindkét nemnél érdemes odafigyelni, az a tükör előtt magunkra fújt parfüm mennyisége (és minősége) Fontos, hogy illatoddal ápoltságot sugározz, azonban ne ess át a ló túloldalára és ne fújják kívülről a 8.-on, hogy milyen irányban hagytad el az épületet.

Farmer egy állásinterjún 2023-ban?

Utolsó tippünkben egy valós problémára hívjuk fel a figyelmet, ez pedig a farmer kérdése. A farmer mindenki kedvence, azonban talán egy állásinterjúra nem a legjobb választás, vagyis persze függ attól, hogy milyen állást pályázol meg. Ha egy vezetői, vagy középvezetői pozícióba jelentkezel, inkább hagyd a szekrényben a farmert, és maradj valami elegánsabb választásnál. Ha azonban a megpályázott pozíció egy lazább, kreatívabb munkakör, esetleg nem irodában végzed a napi teendőidet, akkor be lehet próbálkozni. Válassz egy egyszerű, sötétkék farmert, de okosan rakd össze az outfitet a többi ruhadarabbal,

egészítsd ki nyugodtan egy zakóval vagy egy elegáns inggel. Összességében ezek lettek volna a legfontosabb tanácsaink egy állásinterjúra, ami az öltözködést illeti, ha megfogadod a tanácsainkat, ígérjük nem fognak rád furán nézni a szetted miatt.

Ha pedig mégis, és nem kapnád meg a pozíciót, akkor még mindig nincs veszve semmi, hiszen a nemrég megújult jobinfo.hu-n több ezer állás közül válogathatsz, ahol a tematikus szűrők segítségével egyszerűbbé teheted a keresést, pillanatok alatt kreálhatsz magadnak önéletrajzot, beállíthatsz bér alapú álláshírlevelet és még nyerhetsz is egy szép summát a nyaraláshoz! Regisztrálj itt és tudd meg a részleteket!


Ezek is érdekelhetnek: