HR vezetők sirámai 2023-ban


Home


Álláspiaci hírek


HR vezetők sirámai 2023-ban

Tapasztalatlan, nem beszél nyelvet és sokat kér, ki az? – HR vezetők sirámai 2023-ban

2023.06.12.

Milyen toborzási nehézségekkel néznek szembe a cégek, és milyen megoldásokat alkalmaznak a problémák kezelésére? Egy nemzetközi felmérés magyar válaszai érdekes válaszokat adnak.

A Randstad nemzetközi HR kutatása évek óta szondázza számos ország munkaerőpiacát. Miután évről-évre azonos (vagy legalábbis nagyon hasonló) kérdéseket tesznek fel, az eredményekből az is kirajzolódik, optimistább vagy pesszimistább lett-e a munkaerőpiac a korábbi időszakhoz képest. Valószínűleg senkinek nem meglepő, hogy a 2023-as magyar eredmények nem a derűlátásról tanuskodnak.

Az első számú kihívás, ami sok cégvezetőnek fejfájást okoz, az irreális fizetési elvárások. Látható, hogy ez a probléma egyre inkább erősödik, hiszen 2022-ben a vállalatok 79%-a, 2023-ban pedig már 88%-a tapasztalta ezt. A második leggyakoribb probléma a jelöltek releváns szakmai tapasztalatának hiánya, de az elvárások is túlságosan magasak lehetnek, például a munka-magánélet egyensúllyal kapcsolatosak.

A HR részlegek számára is óriási kihívást jelent a releváns jelöltek felkutatása és a tehetségek gyors beazonosítása, különösen, ha figyelembe vesszük a vállalatok közötti erős versenyt.

De hogyan kezelik a cégek ezeket a kihívásokat? Nos, a fizetésemelés és a kölcsönzött munkavállalók felvétele a legnépszerűbb intézkedések a HR kihívások kezelésére. Emellett a vállalatok a fizetési csomag fejlesztésébe, oktatási és képzési programokba fektetnek, valamint rugalmas munkavégzési lehetőségeket biztosítanak, bár utóbbit a korábbi évekhez képest most kevesebb cég teszi lehetővé.

IDE TEGYÉL BE EGY KÉPET LSZ! NEKEM SEHOGY NEM MEGY, MINDIG A TETEJÉRE TESZI. THX!

https://unsplash.com/s/photos/handshake

2021 és 2023 között a legnagyobb változás a fizetési csomag fejlesztésében és a személyre szabott juttatási csomagok kidolgozásában történt. Az előbbi területen 2021-ben 37% fejlesztett, 2023-ban viszont már 68%. A személyre szabott juttatási csomagok kidolgozása is nőtt, 2022-ben 23%, míg 2023-ban 31% alkalmazta ezt a megoldást.

A jelöltekben leggyakrabban a konkrét munkakörhöz kapcsolódó kompetenciák hiányoznak, de a problémamegoldás és a kritikus gondolkodás, valamint az idegen nyelvek ismerete is gyakran hiányzik.

A HR szakemberek a meglévő munkaerővel kapcsolatos kihívások közül kiemelkedően a bérezési és juttatási csomagokkal kapcsolatos elvárások menedzselését, az alkalmazottak elkötelezettségének megőrzését és a legjobban teljesítő munkavállalók megőrzését említették.

Sajnos a kedvezőtlen hazai gazdasági folyamatok a toborzási tervekre is hatással vannak. A válaszadók csupán 34%-a számít nyitott pozíciókra 2023-ban, szemben a tavalyi 89%-kal. Ugyanakkor az IT szektor optimista, ott 47% tervez új embereket felvenni, míg a kiskereskedelmi cégek a legpesszimistábbak, ahol csupán 10% tervez új felvételeket.

A leginkább keresett pozíciók a IT/technológia, mérnöki és adminisztrációs területeken vannak, míg a legkevésbé a jogi osztályokat bővítik, illetve a hagyományos (nem digitális) marketing és kommunikáció területét.

Végül, érdekes adat, hogy a válaszadók 83%-a kivitelezhetetlennek tartja a 4 napos munkahetet, és csak 1%-uk tervezi, hogy az alkalmazottak munka-magánélet egyensúlyának támogatása céljából bevezeti azt.

Ha problémamentesen szeretné megtalálni következő munkatársát, adja fel hirdetését a nemrég megújult jobinfo.hu-n, ahol folyamatos akciókkal, gördülékeny hirdetés kezeléssel és segítőkész ügyfélszolgálattal várjuk!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA