Keresd meg a fesztiválra valót – a jobinfo.hu-n számos diákmunkát találsz!

2023.06.13.

Az utolsókat rúgják a diákok az iskola padokban; a VAKÁCIÓ szó hamarosan felkerül a táblákra, illetve a vizsgaidőszak is lassan kifut. Van, aki “eldob mindent” és csak a pihenésre, illetve a bulizásra fókuszál, de akadnak szép számmal olyanok is, akik bevállalnak 1-2 hónap munkát akár egy fesztivál megfinanszírozása, vagy egy nyaralás kedvéért.

Diák munka okosan – avagy mire figyelj, ha nem akarsz zűrt?

Vannak cégek, amelyek kifejezetten a nyári időszakra keresnek diákokat, de akad olyan is közöttük, akik hosszabb távon dolgoznak együtt fiatalokkal. Az diákmunka szigorú szabályokhoz kötött, ezért mindkét oldalnak érdemes tisztában lenni a jogokkal és kötelezettségekkel. Ha a vállalatok nem figyelnek oda, könnyen bajba kerülhetnek az előírások figyelmen kívül hagyása miatt.

A dolgozni vágyó diákok körében a turizmus és vendéglátás mindig is keresett szegmens volt, a cégek pdig keresik a fiatal munkaerőt az autóipar, illetve a kereskedelem területén is. Számos egyéb munkakörben akadnak nyitott pozíciók: IT, HR, egyszerűbb betanított munkák.

A diákok nyári foglalkoztatására vonatkozó szabályokkal sokszor kevésbé vannak tisztában a cégek, mint a felnőttekre vonatkozó előírásokkal.

Amint arra a pénzcentrum.hu cikke felhívja a figyelmet: a diákmunka biztonságos és kedvezményekre jogosító módja a diákszövetkezeten keresztül történő alkalmazás, ez esetben számos adókedvezmény is jár a munkáltatónak:

  • nem kell szociális és szakképzési hozzájárulást fizetni,
  • nincs rehabilitációs járulék,
  • nincs fizetett szabadság, betegszabadság vagy táppénz.

Egyértelmű a diákmunkás alaklmazásának előnye, hiszen spórolhat a cég. A másik pozitívum: a munkaerőhiány okozta “hézagok” pótlására is megfelelő megoldás lehet a diákok alkalmazása bizonyos pozíciókban. Ami pedig óhatatlanul előny a szorgalmas és dolgozni akaró diák számára, az a viszonylag korán megszerzett munkatapasztalat és a járulékos pozitív attitűd “felvétele”: felelősségtudat, pontosság, kitartás, és még az önbizalomra is pozitívan tud hatni pár hét, vagy hónap munkavégzés. A munkát végző diákok talpraesettebbek, önállóbbak, megolásorientáltabbak lehetnek nem dolgozó társaiknál. Az akár több nyár alatt megszerzett tapasztalatok beépülnek a mindennapokba és ezáltal a fiatal felnőtt életkezdési szakasza könnyebbé válhat: tudja, mire számíthat az első “igazi” munkahelyén; mik a felé támasztott elvárások, mit illik és mit nem egy munkahelyen és még sorolhatnánk.

A vállalatok számára több szempontból is előnyős lehet, ha diákokkal dolgoznak. A fiatalok általában beszélnek idegen nyelveket, motiváltak, rugalmasak és a nyári munka után akár hosszú távú együttműködés is kialakulhat a diák és a cég között.

Mire kell ügyelnie diáknak és munkáltatónak a zökkenőmentes munka kapcsolatért?

A Pénzcentrum internetes portál tájékoztatása szerint a következők a sarokpontok:

  • Diákokat csak iskolaszövetkezet által lehet kedvezményes foglalkoztatási formában alkalmazni. Ehhez egy megbízható iskolaszövetkezettel való együttműködés szükséges, ezért először érdemes tájékozódni az iskolaszövetkezet hátteréről, működéséről és megbízhatóságáról.
  • Ki dolgozhat iskolaszövetkezeten keresztül diákként? Iskolaszövetkezeten keresztül olyan tanulmányait folytató személy dolgozhat, aki nappali tagozatos aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Passzív jogviszony esetén csak addig dolgozhat valaki, amíg a 25. életévét be nem töltötte.
  • Életkori szabályozások. A tanulók 16 éves kortól dolgozhatnak, illetve tanítási szünetben már 15 éves kortól is. A 18 év alatti diákok szülői beleegyező nyilatkozattal vállalhatnak munkát, éjszaka nem dolgozhatnak, valamint egy adott napon legfeljebb 8 órát lehet foglalkoztatni őket.
  • A diákoknak legalább a mindenkori minimálbért kell fizetni, ez 2023-ban bruttó 1334 forint óránként, ebből még lejön a 15 százalék SZJA, így a bruttó bérének a 85 százaléka lesz a kézhez kapott nettó összeg.
  • A diákoknak az órabéren felül bármilyen egyéb bérjellegű és béren kívüli juttatást is lehet biztosítani
  • Kötelező az írásbeli munkaszerződés. A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkakör és a munkabér megjelölését. 18 éves kor alatti munkavállaló esetén a szülőnek is hozzá kell járulnia a munkavégzéshez – szintén írásban. A munkaszerződésből 1 példányt meg kell kapnia a munkavállalónak is.
  • A munka időtartamával kapcsolatos szabályozások. Ha a munkavégzés időtartama meghaladja a napi 6 órát, úgy 20 perc, amennyiben meghaladja a 9 órát, úgy további 25 perc szünet biztosítása kötelező. Emellett fontos tudni, hogy számítógépes munkahelyeken óránként 10 perc fizetett munkaközi szünet jár.
  • A munka feladatainak és részleteinek tisztázása kötelező. Nagyon fontos, hogy arra a munkára alkalmazzuk a diákot, amire felvettük, továbbá a munka megkezdése előtt szükséges teljes körűen tájékoztatni őt az elvégzendő tevékenységekről.
  • Szakmai gyakorlat leigazolásával kapcsolatos teendők. Ha a diák szakmai gyakorlat keretében dolgozik, szükséges a munkaadó oldaláról hivatalosan igazolni, hogy a gyakorlatot a diák teljesítette.
  • A diákok óráit is mindig pontosan kell leigazolni, mert ez az igazolt jelenlét lesz a bérének az alapja, az iskolaszövetkezet ez alapján fizeti ki a diákokat.

Ha csábít az önállóság, esetleg nyaralást tervezel a haverokkal az Adrián, vagy pár napot sátraznál a Szigeten, fusd át a jobinfo.hu diák munkára vonatkozó kínálatát és jelentkezz egy Neked szimpatikus állásra!




Ezek is érdekelhetnek: