Keresd meg a fesztiválra valót! Diákmunkáról nem csak diákoknak


Home


Álláspiaci színesek


Keresd meg a fesztiválra valót! Diákmunkáról nem csak diákoknak

Keresd meg a fesztiválra valót – a jobinfo.hu-n számos diákmunkát találsz!

2023.06.13.

Az utolsókat rúgják a diákok az iskola padokban; a VAKÁCIÓ szó hamarosan felkerül a táblákra, illetve a vizsgaidőszak is lassan kifut. Van, aki “eldob mindent” és csak a pihenésre, illetve a bulizásra fókuszál, de akadnak szép számmal olyanok is, akik bevállalnak 1-2 hónap munkát akár egy fesztivál megfinanszírozása, vagy egy nyaralás kedvéért.

Diák munka okosan – avagy mire figyelj, ha nem akarsz zűrt?

Vannak cégek, amelyek kifejezetten a nyári időszakra keresnek diákokat, de akad olyan is közöttük, akik hosszabb távon dolgoznak együtt fiatalokkal. Az diákmunka szigorú szabályokhoz kötött, ezért mindkét oldalnak érdemes tisztában lenni a jogokkal és kötelezettségekkel. Ha a vállalatok nem figyelnek oda, könnyen bajba kerülhetnek az előírások figyelmen kívül hagyása miatt.

A dolgozni vágyó diákok körében a turizmus és vendéglátás mindig is keresett szegmens volt, a cégek pdig keresik a fiatal munkaerőt az autóipar, illetve a kereskedelem területén is. Számos egyéb munkakörben akadnak nyitott pozíciók: IT, HR, egyszerűbb betanított munkák.

A diákok nyári foglalkoztatására vonatkozó szabályokkal sokszor kevésbé vannak tisztában a cégek, mint a felnőttekre vonatkozó előírásokkal.

Amint arra a pénzcentrum.hu cikke felhívja a figyelmet: a diákmunka biztonságos és kedvezményekre jogosító módja a diákszövetkezeten keresztül történő alkalmazás, ez esetben számos adókedvezmény is jár a munkáltatónak:

nem kell szociális és szakképzési hozzájárulást fizetni,nincs rehabilitációs járulék,nincs fizetett szabadság, betegszabadság vagy táppénz.

Egyértelmű a diákmunkás alaklmazásának előnye, hiszen spórolhat a cég. A másik pozitívum: a munkaerőhiány okozta “hézagok” pótlására is megfelelő megoldás lehet a diákok alkalmazása bizonyos pozíciókban. Ami pedig óhatatlanul előny a szorgalmas és dolgozni akaró diák számára, az a viszonylag korán megszerzett munkatapasztalat és a járulékos pozitív attitűd “felvétele”: felelősségtudat, pontosság, kitartás, és még az önbizalomra is pozitívan tud hatni pár hét, vagy hónap munkavégzés. A munkát végző diákok talpraesettebbek, önállóbbak, megolásorientáltabbak lehetnek nem dolgozó társaiknál. Az akár több nyár alatt megszerzett tapasztalatok beépülnek a mindennapokba és ezáltal a fiatal felnőtt életkezdési szakasza könnyebbé válhat: tudja, mire számíthat az első “igazi” munkahelyén; mik a felé támasztott elvárások, mit illik és mit nem egy munkahelyen és még sorolhatnánk.

A vállalatok számára több szempontból is előnyős lehet, ha diákokkal dolgoznak. A fiatalok általában beszélnek idegen nyelveket, motiváltak, rugalmasak és a nyári munka után akár hosszú távú együttműködés is kialakulhat a diák és a cég között.

Mire kell ügyelnie diáknak és munkáltatónak a zökkenőmentes munka kapcsolatért?

A Pénzcentrum internetes portál tájékoztatása szerint a következők a sarokpontok:

Diákokat csak iskolaszövetkezet által lehet kedvezményes foglalkoztatási formában alkalmazni. Ehhez egy megbízható iskolaszövetkezettel való együttműködés szükséges, ezért először érdemes tájékozódni az iskolaszövetkezet hátteréről, működéséről és megbízhatóságáról.Ki dolgozhat iskolaszövetkezeten keresztül diákként? Iskolaszövetkezeten keresztül olyan tanulmányait folytató személy dolgozhat, aki nappali tagozatos aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Passzív jogviszony esetén csak addig dolgozhat valaki, amíg a 25. életévét be nem töltötte.Életkori szabályozások. A tanulók 16 éves kortól dolgozhatnak, illetve tanítási szünetben már 15 éves kortól is. A 18 év alatti diákok szülői beleegyező nyilatkozattal vállalhatnak munkát, éjszaka nem dolgozhatnak, valamint egy adott napon legfeljebb 8 órát lehet foglalkoztatni őket.A diákoknak legalább a mindenkori minimálbért kell fizetni, ez 2023-ban bruttó 1334 forint óránként, ebből még lejön a 15 százalék SZJA, így a bruttó bérének a 85 százaléka lesz a kézhez kapott nettó összeg.A diákoknak az órabéren felül bármilyen egyéb bérjellegű és béren kívüli juttatást is lehet biztosítaniKötelező az írásbeli munkaszerződés. A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkakör és a munkabér megjelölését. 18 éves kor alatti munkavállaló esetén a szülőnek is hozzá kell járulnia a munkavégzéshez – szintén írásban. A munkaszerződésből 1 példányt meg kell kapnia a munkavállalónak is.A munka időtartamával kapcsolatos szabályozások. Ha a munkavégzés időtartama meghaladja a napi 6 órát, úgy 20 perc, amennyiben meghaladja a 9 órát, úgy további 25 perc szünet biztosítása kötelező. Emellett fontos tudni, hogy számítógépes munkahelyeken óránként 10 perc fizetett munkaközi szünet jár.A munka feladatainak és részleteinek tisztázása kötelező. Nagyon fontos, hogy arra a munkára alkalmazzuk a diákot, amire felvettük, továbbá a munka megkezdése előtt szükséges teljes körűen tájékoztatni őt az elvégzendő tevékenységekről.Szakmai gyakorlat leigazolásával kapcsolatos teendők. Ha a diák szakmai gyakorlat keretében dolgozik, szükséges a munkaadó oldaláról hivatalosan igazolni, hogy a gyakorlatot a diák teljesítette.A diákok óráit is mindig pontosan kell leigazolni, mert ez az igazolt jelenlét lesz a bérének az alapja, az iskolaszövetkezet ez alapján fizeti ki a diákokat.

Ha csábít az önállóság, esetleg nyaralást tervezel a haverokkal az Adrián, vagy pár napot sátraznál a Szigeten, fusd át a jobinfo.hu diák munkára vonatkozó kínálatát és jelentkezz egy Neked szimpatikus állásra!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA