A nyaralási terveinket megette az infláció


Home


Álláspiaci színesek


A nyaralási terveinket megette az infláció

A nyaralási terveinket megette az infláció: sokan nem, vagy nem oda utaznak nyaralni, ahová eredetileg tervezték

2023.06.06.

Az idei év nem ígérkezik könnyűnek a magyar családok számára, ha a nyaralási lehetőségeket vizsgáljuk. A bizonytalan világpolitikai helyzet, a gazdasági instabilitás és az infláció árnyékában a lakosság nagy része kénytelen volt átértékelni vakációs terveit – derül ki jó néhány, a témában végzett kutatásból. 

A témában három viszonylag friss felmérést találtunk, és bár ezekben nem pont ugyanazt a réteget, és nem is pont ugyanarról kérdezték, az mindháromból látszik, hogy nem ez lesz a magyar családok legutazósabb éve. 

A Magyar Suzuki felmérése szerint Magyarországon szinte mindenki érzi az infláció hatását, 53,1 százalékuk súlyos vagy nagyon súlyos mértékben, 45,7 százalékuk pedig kisebb mértékben. A megkérdezettek többsége, 57,2 százalékuk, kettő-négy területen igyekszik csökkenteni a kiadásait, a legnagyobb mértékben a ruhatár frissítéséről mondanak le a megkérdezettek (55,1%), de a nagyobb értékű beruházásokat, például ingatlan-, autóvásárlás (52,8%) és a nyaralásokat (48,9%) is elhalasztják, későbbre ütemezik.

A Generali Biztosító reprezentatív felmérése szerint a válaszolók csaknem fele biztosan nem lépi át a határt nyáron, bár a hazai lakosság 60 százaléka tervez egy legalább pár napos belföldi nyaralást. Minden ötödik ember nyilatkozott úgy, hogy nyáron belföldre és külföldre is utazik. 

Az adatokból az is kiderül, hogy a fővárosban és a nagyobb városokban élők, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők engedhetik meg maguknak a távolabbi utazásokat. Lám, mégis igaza volt anyánknak, amikor azt hajtogatta, hogy tanuljunk! 

Az Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatása szerint a 15-39 éves korosztály harmada tervezi, hogy külföldi vakációt szervez, viszont a 40 év alattiak nagyjából felének, azaz 54 százalékának kellett lemondania a nyaralásról a költségcsökkentés érdekében.

Nem meglepő, hogy a válaszolók pénzügyi helyzete alapvetően határozza meg a külföldi nyaralási terveket: az anyagi gondok nélkül élők közel háromnegyede (73 százalék) gondolkodik külföldi nyaralásban, míg a financiális nehézségekkel küzdőknek csupán tizede (12 százalék).

Bármelyik kutatást nézzük is, kiderül, hogy a gazdasági nehézségek miatt sokan kénytelenek lemondani a külföldi nyaralásról, és még a belföldi utazásokat is kevesebben engedhetik meg maguknak. Ez azért aggasztó, mert a nyaralás, a kikapcsolódás nem csupán luxus, hanem alapvető emberi szükséglet, amely hozzájárul az egyén testi-lelki egészségéhez. Amikor az anyagi helyzet és a gazdasági bizonytalanság így befolyásolja a nyaralási terveket, az közvetlen hatással van a magyarok életminőségére.

Ha a rosszul fizető munkád miatt idén te sem jutsz el vakációzni, ideje, hogy körülnézz a jobinfo.hu ajánlatai között. Átlátható nyitóoldallal, praktikus szűrési lehetőségekkel, tematizált állásokkal várnak, hogy azonnal megtaláld, amit keresel. Ha nincs még önéletrajzod, töltsd ki a profilodat és generálj CV-t az adatokból fél perc alatt! Használd álláskeresői fiókodban a beállításokat: iratkozz fel akár bér alapú hírlevélre, az Álommunkahely funkcióval pedig rögzítheted, ha van olyan cég, akinek a hirdetései különösen érdekesek számodra!

Ide pedig feltöltheted önéletrajzodat azért, hogy még pontosabb ajánlatokat kaphass, illetve esélyes leszel nyereményjátékuk fődíjára is, ami bruttó 2 Millió Ft készpénz!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA