Trükkös tesztek az állásinterjún: nem is hinnéd!


Home


Álláspiaci színesek


Trükkös tesztek az állásinterjún: nem is hinnéd!

Trükkös tesztek az állásinterjún: nem is hinnéd!

Az állásinterjú nem csupán a tudásodról és tapasztalatodról szól, a cégek igyekeznek minél többet megtudni rólad a rövid beszélgetés során. Ehhez nem ritkán olyan trükköket is bevetnek, amikről nem is gondolnád, hogy valójában a megmérettetés részei – és, hogy a jövőd múlhat azon, hogy reagálsz.

Ebben a cikkben 8 trükkös interjúkérdést és -helyzetet mutatunk be, amelyekkel a stresszkezelő képességedet és stresszre adott reakcióidat méri fel a cég. Megosztunk tippeket is, hogyan kezelheted a stresszt az interjú során, és hogyan mutasd be a legjobb oldaladat a nyomás alatt is.

1. A legismertebb trükk: kér egy kávét?

Ez a legismertebb fogás, de még mindig sokan elhasalnak rajta. A lényege, hogy az interjú elején megkínálnak kávéval vagy teával, és azt figyelik, hogy mit csinálsz a csészével miután megittad. Ha otthagyod az asztalon, az azt mutathatja, hogy nem ügyelsz a részletekre, vagy nem tiszteled a cég munkatársait. Ha magaddal viszed a konyhába és elmosogatod, az plusz pontokat érhet.

Csakhogy, itt még nincs vége a sztorinak. Ugyanis előfordulhat olyan helyzet is, amikor éppen azzal teszel rosszat, ha egyből mész csészét mosogatni. Ilyen lehet például, ha topvezetői állásra pályázol a cégnél. Ebben az esetben az, hogy az idődet mosogatásta pazarolod lehet akár annak a jele is, hogy nem jól rangsorolod a feladatokat. Ezért jó taktika lehet, ha rákérdezel, mi legyen a csészével.

2. Sajnos csúszunk tíz percet. És még tízet… 

Előfordulhat, hogy az interjúra nem pontosan a megbeszélt időpontban hívnak be, hanem szándékosan megvárakoztatnak, hogy lássák, hogyan reagálsz a csúszásra egy feszült helyzetben. Türelmesen vársz, vagy idegeskedsz és panaszkodsz? A viselkedésed arról is információt ad, mennyire szeretnéd a munkát, hiszen ha tíz perc után már ott sem vagy, nem voltál túl elhivatott. 

3. A “másik munka” trükkös kérdés

Ezzel a kérdéssel az interjúztató arra kíváncsi, mennyire vagy lelkes a konkrét munka miatt, vagy csak “minden mindegy” alapon jelentkeztél, és nem is tudod biztosan, milyen karriert szeretnél építeni.

Hogy néz ki a gyakorlatban? Az értékesítési pozícióra vonatkozó interjú végén megkérdeznek: “Van egy másik állásunk a támogatói csapatban, amire szerintem tökéletes lennél. Szeretnéd, hogy erre a pozícióra is számításba vegyünk?” Egy ilyen kérdésre csak akkor mondj igent, ha a másodszorra említett terület még jobban is érdekel, ha viszont nem ez a helyzet, jelezd barátságosan, hogy nagyon szeretnél értékesítőként dolgozni, és minden vágyad, hogy ezt ennél a cégnél tedd meg.

4. A beépített ember csapdája

Ennek a trükknek az a lényege, hogy az interjú előtt és után teljesen ártatlannak látszó helyzetben olyan ember elegyedik veled szóba a cégtől, akiről nem is gondolnád, hogy a HR osztály szeme, füle. 

Híres példája ennek a “céges sofőr”, amivel anno a Zappos cég tesztelte a jelölteket: egyik toborzó alkalmazottjukat beöltöztették sofőrnek, akinek az volt a feladata, hogy a jelöltet odavigye az interjúra, majd visszaszállítsa. Az eljátszott szerep szerint a sofőr bőbeszédű, barátságos, kíváncsi ember volt, aki alaposan kifagatta a jelöltet arról mit látott, mit gondolt, hogy érezte magát. 

A módszer kitalálói szerint az, hogy a jelölt hogy bánik a sofőrrel rengeteget elárul a temperamentumáról. Persze nem mindenki szeret fecsegni, de az nem mindegy, hogy kedvesen, udvariasan hárítja-e el az érdeklődést, vagy gorombán. A legenda szerint a céghez soha nem vettek fel olyan embert, aki udvariatlan, vagy bunkó volt a “sofőrrel”. 

5. Ön szánalmasan alulkvalifikált

Ha egy munkához elengedhetetlen az önbizalom, a kudarctűrés és a visszautasítással szembenézés képessége, bizony előkerülhet ez a nem éppen kedves fogás is. Ez így néz ki: az interjú felénél egyszer csak rád néznek, és közlik, hogy “az eddigiek alapján úgy tűnik, szánalmasan alulkvalifikált vagy erre a pozícióra. Eddig visszafogtam magam, de nem akarom az időnket vesztegetni.” 

Ebben a helyzetben a cégek azt vizsgálják, egyből elfogadod-e a vesztes pozíciót, vagy felveszed-e a kesztyűt. Ha megbántódva elkezded összeszedni a cuccot, lehet, hogy hiányzik belőled a pozíciódhoz szükséges magabiztosság. De ha megőrződ a nyugalmadat és udvariasan ellentmondasz, bebizonyíthatod, hogy harcos alkat vagy. Ha valóban erről a tesztről volt szó, jó eséllyel a felvételiztető következő mondata az lesz, hogy “Ne haragudj, csak vicceltem!” 

6. Beszéljünk őszintén az előző főnökről!

“Jó, jó, hallom a hivatalos verziót. De mi volt itt valójában? Nekem is vannak horrorisztikus történeteim. Most beszéljünk őszintén, milyen volt a kapcsolatod az utolsó vezetőddel?” 

Erre a kérdésre mindenki megnyílik, de figyelned kell arra, hogy mennyire! Lehet, hogy valóban utáltad a legutóbbi főnöködet, de fontos, hogy képes legyél a nézeteltéréseket tárgyilagosan elmagyarázni. Soha ne jusson eszedbe egy interjún tücsköt-békát összehordani az előző főnökről vagy munkahelyről, mert ebből minden HR-es csak annyit hall meg, hogy az új cégnek is rossz hírét kelted majd.

7. Az interjúztató kiabálni kezd, vagy egyáltalán nem figyel rád

A stressztűrő képesség újabb, nem éppen kifinomult vizsgálata ez a két módszer. Az egyik forgatókönyv szerint a felvételiztető munkatárs egyszer csak kiabálni kezd – és eközben azt vizsgálja, hogyan reagálsz: vajon megijedsz? Visszatámadsz? Megőrződ a nyugalmadat? 

A másik módszer az, hogy látványosan nem figyel rád, a telefonját nyomkodja, vagy szó nélkül, a mondatod közepén kimegy a szobából. 

A kiabálásra a legjobb reakció természetesen az, ha te nyugodt maradsz, az ignorálásra pedig az, ha indulatok nélkül megkérdezed, átteszitek-e a beszélgetést egy olyan időpontra, ami alkalmasabb neki. 

8. Éjszaka küldött email

A cégek – főleg a kisebb, gyorsan növekvő vállalatok – gyakran sajátos trükköket vetnek be, aminek csak ők tulajdonítanak nagy jelentőséget. Van olyan cégvezető, aki nem vesz fel olyat, aki egy többedik körös interjú után nem küld egy néhány soros emailt, hogy megköszönje a lehetőséget. Másik cég vezetője azt mondta, hogy ő szándékosan teljesen lehetetlen időpontokban – például vasárnap este 11-kor  – küld egy emailt a jelölteknek, hogy meglássa, milyen gyorsan reagálnak. 

Mit vagyunk kötelesek elviselni? 

Fontos beszélni arról, hogy a fenti trükkök egy része rendben van, néhány azonban nem éppen etikus. A (leendő) alkalmazottait tisztességesen, tisztelettel kezelő cég nem alkalmaz aljas módszereket. Éppen ezért, ha egy interjú közben kiabálni kezdenek veled, vagy teljesen jogtalanul közlik, hogy alkalmatlan vagy, nyugodtan fordíts hátat, és egy pillanatig se érezd magad rosszul emiatt. Valószínűleg mérgező munkahelyi légkört úszol meg, ha nem mész ilyen céghez dolgozni. Ugyanígy, ha azért nem vesznek fel valahova, mert vasárnap éjjel nem válaszoltál egy emailre – hát menjenek békével! 

Felvértezve pár tippel és trükkel, bátran böngéssz és pályázz hazánk egyik legrégibb állásportálján, ami ráadásul egybegyűjti neked más nagyobb hazai portálok kínálatát, hogy elég legyen egy helyen nézelődnöd: a jobinfo.hu több ezer álláslehetőséggel, már applikációban is elérhető! (iOS, Android)

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA