Milyen munka kell ahhoz, hogy 950 ezer Ft-ért tudjak lakást bérelni?


Ahogy az ingatlanpiacon nézelődünk, óhatatlanul felötlik sokunkban a kérdés, vajon mit dolgozhatnak azok, akik tudnak százmilliókért lakást venni, vagy havonta egy millióért bérelni. A KSH évente egyszer frissíti azt a statisztikát, amelyben foglalkozások szerint láthatjuk a bruttó béreket, a friss (2023-as) adatsor éppen most jött ki. 


Nézzük, melyik foglalkozás fizet a legjobban, mi felé érdemes elmozdulni (vagy terelgetni a gyereket)?


Ahogy évről-évre, a listavezető elfoglaltság a 2023-as adatsorban is a légiforgalmi irányító, akik 2,67 milliós bruttó fizetésükkel megelőzik a légijármű-vezetőket (ezt pilótának is mondhatjuk), akik 2,5 milliós, és a szakorvosokat, akik pedig bruttó 2,19 milliós fizetéssel büszkélkedhetnek. 


Emellett megállapíthatjuk, hogy pénzügyi szempontból jó választás politikusnak állni, ők vannak a lista negyedik helyén. És persze nincs rossz dolga a bankvezéreknek és kórházigazgatóknak sem. 


Az ország, ahol a sportoló jobban keres, mint a matematikus, a tanár, az orvos vagy a tűzoltó


Meglepő adatra először a lista 11. Helyén bukkanunk, ide ugyanis a sportolók kerültek, akik havi bruttó 1,52 milliós fizetésükkel megelőzik az általános orvosokat, a szoftverfejlesztőket, a mentőtiszteket, tanárokat, rendőröket és tűzoltókat. 



A KSH összesen 462 foglalkozást sorol fel, az utolsó helyen a seprű- és kefegyártók állnak, akiknek átlagos havi bruttó bére csupán 173 ezer forint. De meglehetősen hátul szerepelnek az olyan tipikusan vállalkozóként végzett tevékenységek is, mint a szobafestő, a kőműves, ami érdekes kontrasztban áll azzal, amit ügyfélként tapasztalunk. És az adatok szerint éhbérért dolgoznak a bevételeiknek csupán tíz százaléka után adózó, máig Kata-képes szépségipari szolgáltatók is, mint amilyenek a fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök. 



A tavaly megújult, és egyben hazánk egyik legrégebbi állásportálján, a jobinfo.hu-n már a fizetésekkel ellátott hirdetésekre is lehet szűrni, illetve ilyen típusú hírlevélre is fel lehet iratkozni, a bérkalkulátor segítségével pedig gyorsan és egyszerűen utánajárhatunk a nettó bérnek.



Ezek is érdekelhetnek: