Több pénz, kevesebb kánikula – kinek való az éjszakai műszak?

Több pénz, kevesebb kánikula – kinek való az éjszakai műszak?

Az éjszakai munka, bár sokak számára ijesztőnek tűnhet, a mai gazdaság elengedhetetlen része. Gondoljunk csak a kórházakra, a közlekedésre vagy a vendéglátásra – ezek a szektorok 24 órában működnek, és nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De mit is jelent pontosan az éjszakai munka, és milyen hatással van a munkavállalókra?

Mi számít éjszakai munkának?

A Munka Törvénykönyve szerint éjszakai munkának minősül az este 10 és reggel 6 óra közötti időszakban végzett tevékenység. Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos munkakörökben (pl. egészségügy, közszolgáltatások) ettől eltérő szabályozás is érvényesülhet.
Általános szabályként a munkavállalónak 15 százalékos éjszakai pótlék jár, ha a fenti időszakban legalább egy órát dolgozik. A pótlék akkor is jár, ha a munkavállaló rendszeresen éjszakai műszakban dolgozik, és ez a munkarendje részét képezi.

Az éjszakai munka hatása a szervezetre

Az éjszakai műszakban dolgozók gyakran küzdenek alvászavarokkal, emésztési problémákkal és fáradtsággal. Ennek oka, hogy a szervezetünk természetes bioritmusa a nappali aktivitásra és az éjszakai pihenésre van beállítva. Az éjszakai munka felborítja ezt a ritmust, ami hosszú távon sokaknál akár egészségügyi problémákhoz is vezethet. Ám nem mindenkinél, vannak olyan embertársaink, akik önként, örömmel választják ezt a napirendet.

Milyen embertípusok kedvelik az éjszakai munkát?

Ha beszélgettünk már örökké éjszakázó taxisofőrrel, találkoztunk már ezzel a típussal- sokszor elhangzik, hogy eszük ágában sincs napközben a dugóban állni, mikor éjszaka, az üres városban öröm autózni. Ideális éjszakai munkavállalók az éjszakai baglyok, akiknek a természetes bioritmusa inkább az esti órák felé tolódik. Ők gyakran könnyebben alkalmazkodnak a szokatlan munkarendhez.

Az éjszakai munkát végző emberek gyakran rendelkeznek bizonyos jellemzőkkel, amelyek segítik őket a sikeres alkalmazkodásban. A rugalmas lelki alkat nagy előny, különösen akkor, ha a munkarend gyakran változik. Előnyös az önállóság is, mivel az éjszakai műszakban dolgozók gyakran kevesebb felügyelet mellett végzik munkájukat. Mivel az éjszakai munka fizikailag és mentálisan is megterhelő lehet, ezért kitartás és szívósság szükséges hozzá.

Emellett persze ne felejtsük el azt, hogy nem mindig választás az éjszakai időbeosztás, például olyan egyedülálló szülőknek, akiknek a nappali órákban helyt kell állni a gyerekek mellett.

Az éjszakai munka előnyei

Az éjszakai munka ugyanakkor számos előnnyel is járhat. Ilyen például a magasabb fizetés: az éjszakai műszakban dolgozók gyakran magasabb órabért kapnak, mint a nappali műszakban dolgozó társaik. Emellett sokszor nyugodtabb a munkakörnyezet, hiszen az éjszakai órákban általában kevesebb a zavaró tényező. Ennek köszönhetően az éjszakai műszakban gyakran kevesebb a stressz és a nyomás, mint a nappali műszakban

Az éjszakai munka lehetővé teszi, hogy a munkavállalók a nappali óráikat más tevékenységekre fordítsák, nem okoz például számunkra problémát odamenni egy hivatalba – bár az is igaz, hogy valamikor aludni is kell. És persze a kánikulai időszakban azt sem érdemes elfelejteni, hogy az éjszakai műszakban dolgozók elkerülhetik a nappali nagy meleget, ami kellemesebbé teheti a munkavégzést.

Nappali, vagy éjszakai állások között is böngészhetsz, ha épp álláskeresésben vagy: a jobinfo.hu több ezer állást kínál, melyek között ott lehet a számodra megfelelő. Az oldalon bérkalkulátort is használhatsz, illetve feliratkozhatsz olyan hírlevélre, amelyben bérrel ellátott álláslehetőségekről értesülhetsz.

Ezek is érdekelhetnek:

VISSZA A FŐOLDALRA
VISSZA A BLOGRA