Digitális detox a melóban – mikropihenés az agynak és szemnek

Digitális detox a melóban: 6 trükk, hogy kijuss a munkahelyi Mátrixból

Megengednéd a gyerekednek, hogy egész nap a telefont nyomkodja? És saját magadnak? 

A túl sok telefon, tablet, számítógép és tévé nagyon veszélyes a gyerekek mentális egészségére, ezt mind jól tudjuk. Arról viszont alig esik szó, hogy a korlátlan képernyőbámulás a felnőtteknek is erősen árt. Mostanra viszont kezdenek összegyűlni azok az adatok, amik arról tanúskodnak, hogy a munkahelyi teljesítmény és a lelki egészség egyaránt rámehet arra, ha nem szabunk korlátot a készülékeinkből felénk áradó értesítés- és tartalom áradatnak. Akármilyen furcsa, még annak is oda kellene figyelnie erre, aki egész nap számítógépen dolgozik, sőt, egyes szakértők szerint nekik kéne csak odafigyelniük igazán!

Az alábbi tippek abban segítenek, hogy el tudd hagyni a zavaró digitális ingereket, kevesebb idő alatt több munkát tudj végezni, és ez alatt a szokásosnál kevésbé merülj le érzelmileg és mentálisan. 

Számítógépre rengeteg munkakörben szükség van, de az ész nélküli képernyőidő megölheti a produktivitást. A jó hír az, hogy visszaszerezhetjük az irányítást és egészségesebb munkakörnyezetet teremthetünk. A munkaerő piacon számos cég felismerte már ezt a problémát, és jó néhányan bevezettek valamilyen intézkedést is, most ezekből mutatunk be néhányat.

Kötelező mozgásszünetek

“Cégünkben szinte mindenki online, távolról dolgozik, a munkánk rengeteg konferencia hívással és online értekezlettel jár. Márpedig semmi nem csökkenti olyan hatékonyan a kreativitást, az energiaszintet és motivációt, mint az, ha órákig a képernyő elé vagyunk szögezve a székünkbe. Éppen ezért kísérleti jelleggel bevezettünk egy kötelező, naponta 30 perces séta- vagy mozgásszünetet a munkatársaink számára. Van egy belső csatornánk, ahová mindenkitől várjuk az olyan képeket, videókat, amiket a félórás, házon kívüli szünete alatt lőtt, itt elmeséljük, ki merre járt, mivel töltötte ezt az időt. Akármilyen ovis megoldásnak tűnik elsőre a “kötelező levegőzés”, munkatársaink tényleg feltöltődnek, és képesek például arra, hogy kitisztítsák a fejüket egy fontos megbeszélés előtt.” – számolt be egy cégvezető.

Képernyőmentes terek és idősávok

“Családi tulajdonban lévő wellness cég vezérigazgatójaként nagyon fontos számunkra, hogy a cég és a munkatársak teljesítménye megfelelő legyen, hiszen csak így tudjuk megtartani a munkahelyeket és a csapatot. Az utóbbi években azonban ezen a téren egyre több gondunk volt. Bár elvileg mindenki tudja, milyen hasznos és jó, ha nem bámulunk folyton egy telefont, a napi gyakorlatban ezt nehéz megvalósítani. Annyira, hogy egy idő után már az volt a jellemző, hogy a megbeszélések alatt a kollégák nagy része a telefonját nyomkodta. A csapattal egyeztetve végül arra jutottunk, hogy kísérleti jelleggel képernyőmentes tereket és idősávokat vezetünk be. A stratégia azonnali pozitív eredményekhez vezetett, negyedéves bevételeink 25 százakékkal javultak, a meetingek hatékonysága pedig a sokszorosára nőtt.” – mondta el egy családi cég tulajdonosa. 

Sétáló megbeszélések

“A cégünkben szinte mindenki távmunkás, ennek minden előnyével és hátrányával. Hogy utóbbit lehetőség szerint mérsékeljük, bevezettük a “sétáló meeting” fogalmát. A megbeszélések egy részénél nem megúszható, hogy a felek gép előtt legyenek, hiszen látni kell adatokat, fájlokat, beszámolókat. Máskor viszont erre nincs szükség, mert a témához nem tartoznak vizuális segédanyagok. Ilyenkor jöhet a sétáló meeting, amikor a megbeszélés alatt időt tölthetünk a szabadban. Úgy találtuk, hogy egy kis képernyőszünet és némi napfény sokat segít a feltöltődésében a munkanap során.” – számolt be róla egy cégvezető. 

Ütemezett szünetek

“HR vezetőként arra lettem figyelmes, hogy a cégnél egyre többen érzik magukat kiégettnek, a teljesítményük és a motivációjuk is csökkent. Hogy megállítsuk ezt a trendet, úgynevezett ütemezett szüneteket vezettünk be: másfél óránként a cég rendszere emlékeztet arra, hogy tarts 10 perc szünetet, és végezz el néhány nagyon egyszerű, a mentális feltöltődést segítő gyakorlatot. Emellett indítottunk egy olyan belső kezdeményezést, hogy az ebédszünetben ne vegyük elő a telefonokat, hanem használjuk ki a lehetőséget, hogy a kollégákkal ehetünk, beszélgethetünk. Akármennyire is apró dolgoknak tűnnek ezek, már 1-2 hónap alatt jelentős pozitív változást hoztak. Egyfelől a legtöbb csapat teljesítménye nőtt. Ami viszont fontosabb, hogy több tucat kollégánktól érkezett pozitív visszajelzés arról, hogy sokkal jobban érzik magukat a munkahelyen, jobban tudnak koncentrálni, és kevésbé érzik magukat fáradtnak.” – összegezte a kiégés elleni akciótervük alapjait egy HR-es. 

Képernyőmentes mikroidőszakok

“Nagyon sokan gondolják azt, hogy az ő munkakörükben nem lehet megvalósítani a képernyő idő csökkentését. Hiszen hogyan is tehetné ezt meg egy programozó, egy újságíró, vagy éppen egy grafikus, akik egész munkanapjukat egy (vagy több) monitor előtt töltik. Csakhogy mindenki képes arra, hogy a napja során képernyőmentes mikroidőszakokat iktasson be. És amikor azt mondom, hogy “mikro”, akkor szó szerint néhány percet értek alatta. Mindenki, függetlenül a szerepétől, vagy az iparágától, szakíthat öt percet a munkanapjában arra, hogy elforduljon a számítógéptől, a mobiltelefontól, a táblagéptől stb., becsukja a szemét, lélegezzen. Ez nem a nap elejére vagy végére vonatkozik, hanem inkább az ebédidőre vagy más olyan időszakra, amikor tudod, hogy ki tudod venni azt az öt percet. Először nehéz beilleszteni és megtartani ezeket az öt perceket a megszokás, és a vélt külső és belső nyomás miatt, de az agyunknak és a testünknek jót tesz egy-egy ilyen szünet, aminek a jótékony hatása valójában sokszorosan megtérül a munka során.“ – magyarázta el egy szervezetpszichológus, mentálhigiénés terapeuta.

A nem munkahelyi értesítések eltávolítása

“A figyelem és a produktivitás gyakran kihívást jelenthet, és minél több inger, apró zavaró tényező zökkent ki, annál nehezebb fenntartani a koncentrációt. Egy egyszerű trükk, ha kizárjuk a nem munkával kapcsolatos alkalmazások és webhelyek értesítéseit a munkahelyi számítógépedről, és “ne zavarj” állásba tesszük a telefont. Ez elősegíti a mély koncentrációt, és megvédi az értékes produktív időt. A zavaró tényezők tudatos kezelésével, a nem munkával kapcsolatos alkalmazások, értesítések és webhelyek elnémításával, vagy kiküszöbölésével jelentősen csökkentheted a napi képernyőidőt, és valójában rövidítheted a munkaidődet, és növelheted a teljesítményedet.” – vallja egy vállalati coach.

Ha a képernyő időd nagy részét épp az állások böngészése teszi ki, nézz szét a jobinfo.hu álláskínálata között, ahol több állásportál ajánlatait találod meg egy helyen. A főoldalon megtalálod a legnépszerűbb szellemi, és fizikai állásokat, a szűrők segítségével pedig pontosíthathod a találati listát. Az oldalon bérkalkulátor is segít az eligazodásban.

Ezek is érdekelhetnek:

VISSZA A FŐOLDALRA
VISSZA A BLOGRA