Sokkoló rendelet: jönnek a képesítés nélküli villany- és autószerelők!?!


Home


Álláspiaci hírek


Sokkoló rendelet: jönnek a képesítés nélküli villany- és autószerelők!?!

Sokkoló rendelet: jönnek a képesítés nélküli villany- és autószerelők!?!

Érdekes rendeletet-tervezetet szúrt ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium előterjesztésében az Economx: a szakemberhiány enyhítése érdekében a minisztérium egy nagy csokor foglalkozás esetében eltörölné a szakképzés szükségességét. 

Ez egészen addig nem is tűnik kifejezetten aggasztónak, amíg végig nem nézzük a listát, mégis milyen foglalkozásokról van szó. Mert engem ugyan az sem dob fel kifejezetten, hogy ezentúl bárki nevezheti magát cukrásznak vagy manikűrösnek. De az igazán ijesztő dolgok akkor jönnek, amikor az is kiderül, hogy a tervezet szerint a gyógyszerkészítmény-gyártónak, a villanyszerelőnek, a bádogosnak, vagy az elektromos autó szerelőjének sem kell szakirányú végzettség. 

Íme, a minisztérium tervezete arról, mihez nem kell a jövőben szakképzettség: 

a biológiai termékek előállítása során a gyógyszerkészítmény-gyártó;a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése során az édességkészítő, a pék-cukrász technikus, a cukrász szaktechnikus, a sütő- és cukrászipari szakember, valamint a mézeskalács készítő, és a bonbon- és cukorkakészítő;az épületbádogos, ipari bádogos szerkezetek, háztartási bádogos szerkezetek készítése, javítása során a bádogos, ipari szigetelő bádogos;a kézápolás és műkörömépítés során a kéz- és lábápoló technikus, manikűrös és körömdizájner;szénsavtermelés és -feldolgozás során az erjedés- és üdítőitalipari technikus és termékkészítő, az üdítőital-ipari termékkészítő, a sörgyártó, a szikvízgyártó, valamint a kézműves sörgyártó;a villamos gépek és készülékek karbantartása, üzemeltetése, telepítése során a villanyszerelő és az erősáramú elektrotechnikus;a villamos hajtású és hibrid hajtásláncú gépjárművek feszültségmentesítése (kivéve: feszültségmentesítés veszélyhelyzet esetén), feszültség alá helyezése, valamint az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának (ENSZ-EGB) 100. számú előírása szerinti nagyfeszültségű komponensek cseréje során az alternatív járműhajtási technikus, a hibrid-és elektromos gépjármű mechatronikus, valamint a villamos ismeretekkel rendelkező hibrid és elektromos gépjárművek szerelője;az épületek, építmények kül- és beltéri felületeinek festése, mázolása során a festő, mázoló, tapétázó, a szobafestő, a rekonstrukciós és műemléki festő és mázoló;a villamos gépek és készülékek kisfeszültségű hálózaton történő karbantartása, üzemeltetése, telepítése (fázisonként 63 A névleges áramig) során a villamosipari előkészítő villanyszerelő, az erősáramú elektrotechnikus, a járműipari karbantartó technikus, az ipari szerviztechnikus, a háztartási gép szervizszaktechnikus, illetve az ipari villamos gép és készülék üzemeltető.

A szakszervezetek erős tiltakozásba kezdtek, arra hivatkoznak – józan ésszel nézve érthetően -, hogy jó néhány szakma esetében kifejezetten veszélyes lenne eltörölni a végzettségre vonatkozó előírást. Ezzel egyébként könnyű egyetérteni, ki szeretné, hogy az autóját egy szakirányú végzettség nélküli ember javítsa, vagy, hogy az elektromos hálózatot olyan rakja össze, aki ezt sohasem tanulta. Mindkettőn emberéletek múlhatnak.

A  munkaerőpiacon természetesen megindult a találgatás, mi lehet az oka ennek az igen csak furcsa változtatásnak. Jelenleg a legtöbbet hallott tipp az, hogy az egyre nagyobb létszámban érkező ázsiai vendégmunkások tömeges behozatalát szeretné így megkönnyíteni a kormány. Hiszen eleve jóval könnyebb a helyzet, ha nem kell bizonyítványokat honosíttatni, és még annál is könnyebb, ha nem kell azzal vesződni, hogy ilyen tudással rendelkező jelölteket hozzanak be – ami összecseng azzal, hogy a statisztikák szerint a beérkező vendégmunkások döntő többségének 8 általános végzettsége van, vagyis tuti nem tanulta ki sem a villanyszerelést, sem az autószerelést. 

Egyelőre képzettség szükséges minden fent említett szakmához; ha Önnek épp munkaerőre van szükséges, keresse hazánk egyik legrégibb állásportálját, a jobinfo.hu-t és adja fel hirdetését gyorsan, egyszerűen: kékgalléros pozícióját meghirdetheti a nemrég megalkotott Re-Start csomagban, amely kedvező ára mellett erősen megtámogatja álláshirdetését!

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA