Recessziós pánik a munkahelyeken – mástól félnek a dolgozók és a munkaadók

2023.05.18

A gazdasági visszaesés lehetősége és a munkaerőpiac bizonytalansága jelentős aggodalmakat okoz világszerte a dolgozók körében. Szinte minden országban jellemző, hogy az idősebbek visszatérnek a munkába, vagy késleltetik nyugdíjazásukat, míg a fiatalabbak növelni kényszerülnek munkaidejüket a megnövekedett megélhetési költségeik ellensúlyozására.

A Randstad globális felmérésében a megkérdezettek 37%-a félt attól, hogy elveszíti az állását, és 52% tartott attól, hogy a gazdasági bizonytalanság hatással lesz a munkahelyük biztosságára, míg csupán az emberek szűk negyede számolt be arról, hogy az elmúlt hat hónapban javult a helyzete, de azért szeretnék növelni munkaidejüket a jelenlegi munkahelyükön, hogy ellensúlyozzák a megnövekedett megélhetési költségeiket. Kelet-Európában és Magyarországon az aggódók aránya magasabb az átlagnál: 57%. 

A gyengülő világgazdaság és a magas infláció arra készteti az idősebbeket, hogy visszatérjenek a munkába, míg mások késleltetik kilépésüket a munkaerőpiacról. Míg tavaly világszerte még az emberek 61%-a gondolta úgy, hogy 65 éves kora előtt nyugdíjba tud majd menni, ezt idén már csak 51% gondolja így. Magyarországon tavaly a válaszolók 48 százaléka nyilatkozott pozitívan erről, idén már csak 31 százalék számít arra, hogy 65 éves kora előtt visszavonulhat. 


Ezzel párhuzamosan a fiatalabb korosztályokban is emelkedik azok aránya, akik arra számítanak, hogy késleltetniük kell majd a nyugdíjba vonulást, idén az 55 évnél idősebb dolgozók valamivel több, mint negyede válaszolt úgy, hogy az elmúlt évben módosítania kellett az ezzel kapcsolatos tervein. 

Nem meglepő módon, az emberek elsősorban anyagi megfontolásból maradnak tovább aktívak. Világszerte 70 százalék, Magyarországon 80 százalék nyilatkozott úgy, hogy pénzügyi helyzete akadályozza meg abban, hogy szabadon döntsön a visszzavonulás időpontjáról. 

Dolgozni öröm? 

A pénzügyi aggodalmak mellett léteznek más szempontok is, amik miatt valaki mégsem vonul vissza: sokan érzik úgy, hogy munka nélkül hiányozna a régi életük. A felmérés során minden harmadik válaszoló beszélt arról, hogy szüksége van a munkára az életében. Akár azért, hogy értelme és célja legyen a mindennapjainak, akár a társas kapcsolatok vagy a munkával járó kihívások megélése miatt, a munka sokak számára többet jelent a fizetésnél. Így tartják fenn kapcsolataikat és úgy érzik, tartoznak valahová. 

Nálunk viszont csupán a dolgozók 18% gondolkozik így, ami a legalacsonyabb érték az összes válaszoló ország közül. Valószínűleg ez nem független attól, hogy eközben nálunk a legmagasabb azok aránya, akik azt válaszolták, hogy a pénzügyi kényszerek döntenek a nyugdíjazás időpontjáról – ennél szinte biztosan kevés motvációgyilkosabb egziztenciális helyzet létezik.

Érdekes, hogy a skála másik végén messze kiugró értékekkel két ázsiai országot, Kínát és Indiát találjuk. Kínában a dolgozók 61%, Indiában 66% válaszolta azt, hogy azért halasztja el a nyugdíjas éveket, mert szeretik a munkájukat. Ezekben az országokban egyébként a válaszolók háromnegyede megengedhetné magának, hogy 65 éves kora előtt visszavonuljon. 

Jobb, ha a munkaadók felkötik a gatyát! 

Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy ezek a trendek munkaadói szempontból nem éppen kellemetlenek (hiszen az emberek ilyen környezetben valószínűleg jobban megbecsülik az állásukat), valójában HR szempontból ez a gazdasági környezet számos kihívást tartogat.

Egyrészt, ha a munkavállalók folyamatosan aggódnak a munkahelyük stabilitása miatt, az csökkentheti motivációjukat és elkötelezettségüket a munkáltató iránt. A munkáltatónak fontos, hogy kezelje ezeket az aggodalmakat és biztosítsa a munkavállalók számára a stabilitást, hogy fenntartsa a magas szintű teljesítményt és a munkavállalók elégedettségét.

A recesszió és a munkaerőpiac bizonytalansága miatti aggodalmak növelhetik a munkavállalók késztetését arra, hogy új munka lehetőségeket keressenek, vagy más iparágakba lépjenek. A munkáltatók számára fontos, hogy minél alacsonyabban tartsák a fluktuációt és megtartsák a tehetséges munkavállalókat, hiszen az új munkaerő toborzása és betanítása költséges és időigényes folyamat.

Ha a munkavállalók úgy érzik, hogy a munkáltató nem veszi figyelembe a recesszió és a munkaerőpiac bizonytalansága miatti aggodalmakat, az negatívan befolyásolhatja a munkáltató hírnevét és vonzerejét a munkaerőpiaci versenyben. A munkáltatóknak tehát érdekükben áll, hogy proaktívan kezeljék ezeket az aggodalmakat és a munkavállalók számára vonzó munkahelyi környezetet alakítsanak ki.

Összességében tehát a jelen helyzetben a munkáltatóknak igenis figyelmet kell fordítaniuk alkalmazottaik érzelmi kötődésének erősítésére. 

Ha ön is szeretné megtalálni az ideális munkavállalót, adja fel álláshirdetését kedvező áron a megújult jobinfo.hu-n! A Moduláris hirdetési csomagokkal tetszés szerint összeállítható, hatékonyságnövelő szolgáltatásokat tud igényelni (pl. extra Facebook kampány, vagy extra hírlevél küldés), így még hatékonyabbá teheti álláshirdetéseit, új csomag vásárlása nélkül. Sőt: rendszeres akciókkal kedvező árakat és szolgáltatásokat kínálunk azért, hogy cége jól járjon – és talán még egy kis plusz is beleférhet! 🙂 A munkaadói fiók átláthatóbbá vált. Álláshirdetéseit egyszerűen kezelheti és módosíthatja, valamint hirdetéseinek statisztikáit egy helyen tekintheti meg. A több álláshirdetésre jogosító hirdetési csomag esetében egyértelműbbé, követhetőbbé vált a felhasználás mértéke. Munkatársaink igyekeznek megkönnyíteni a hirdetők dolgát azzal, hogy a szöveg feltöltését átvállalják: a megújult oldalon a megrendelési folyamat gyorsabb és egyszerűbb lett.

Látogasson el a megújult weboldalunkra és találja meg következő munkatársát!

Kollégáink készséggel állnak rendelkezésükre!


Ezek is érdekelhetnek: