Mit kíván a pályakezdő?


Home


Álláspiaci hírek


Mit kíván a pályakezdő?

“-MIT AKARUNK?

-FÉLMILLIÓS FIZETÉÉÉST!

-MIKOR AKARJUK?

-MOST!

-VAN MUNKATAPASZTALATUNK?

-NIIIICS!”

-Avagy mire vágynak a pályakezdők?-

Jó fizetés, rugalmas munkaidő, fejlődési lehetőség – a pályakezdők többsége erről álmodik, derült ki a Workforce HR cég idei kutatásából. Míg tavaly még bruttó 350 ezer forinttal elégedett volt a pályakezdők kétharmada, ez mára már 450-600 ezer forintra emelkedett. 

A 18-25 év közötti korosztály számára a legfontosabb a “versenyképes fizetés”- amit kivételesen szó szerint kell érteni: olyan, ami megugorja a jelenlegi, Himalája méretű inflációt; a rugalmas munkaidő és támogató vezetőség. Többségük közösségi média portálokon keres állást, de egyre többen veszik igénybe a munkaerő-kölcsönző cégek szolgáltatásait és a tavalyihoz képest duplájára nőtt körükben azok száma is, akik a HR-szolgáltató portálokat is rendszeresen böngészik. 

Magasabb fizetést várnak a budapestiek és a szellemi munkát végzők

A kutatásból kiderült, hogy jelentős eltérés van a leendő fizetési igényeket illetőn a lakóhely és a munka típusa szerint. (Ezen nem csodálkozunk, látva a budapesti és a vidéki nagyvárosok albérlet árai közötti brutális különbségeket.)

A válaszadók többsége (28%) bruttó 450.000-600.000 forintos fizetést szeretne, míg tavaly a legtöbben 350 és 450 ezer forintos havi keresetben reménykedtek. Ha megvizsgáljuk a pozíciók jellegét, azt látjuk, hogy a szellemi munkakörök esetében jóval többen élnének akár 600 ezer forintos fizetéssel, míg a fizikai munkát végzők többsége bruttó 350 és 450 ezer forint közé helyezi bérigényét. 

Jelentősen csökkent azok száma, akik 200 és 350 ezer forint között keresnének, azonban kétszer többen vágynak 800 ezer és egymillió forint közötti bérezésre, mint tavaly. 

Budapesten jóval magasabb fizetési igényekkel kell számolni: a megkérdezettek 37 százaléka keresne több mint félmillió forintot havonta, továbbá a fővárosi fiatalok 10 százaléka már pályakezdőként bruttó 1 millió forintnál magasabb bérezésre számít.

Szektorok, és az érdeklődés irántuk, aka: kereskedelem, turizmus fel, gyártás, pénzügyi szektor le

A 18 és 25 évesek körében végzett reprezentatív kutatás rávilágított, hogy a válaszadók többsége a kereskedelmi és fogyasztói szektorban dolgozik (18%), népszerűséget tekintve ezt követi a gyártóipar, ahol a 2022-es évhez képest 6 százalékot csökkent a fiatalok foglalkoztatottsága (14%). A harmadik legnépszerűbb terület a turizmus-vendéglátás volt (11%), itt 4 százalékkal többen dolgoznak idén, mint egy évvel korábban. 

Tavalyhoz képest a pénzügyi szolgáltatások népszerűsége esett a legnagyobbat – míg 2022-ben a válaszadók 17 százaléka ezen a területen dolgozott, addig idén már csak a pályakezdők 6 százaléka van a szektorban.

A fiatalok többsége nem fél attól, hogy sikerül-e a képzettségének megfelelő munkahelyet találni és megfelelni a vezetők elvárásainak. Az elhelyezkedés kapcsán 71 százalékuk jelezte, hogy nem tartja nehéznek a számára megfelelő munkahely megtalálását, továbbá 64 százalékuk úgy érzi, nem jelent majd túl komoly kihívást, hogy megfeleljen a munkáltatói elvárásoknak.

Legalább öt évre terveznek

A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok úgy tervezik, hűséges munkavállalók lesznek. A megkérdezettek több mint 45 százaléka öt évre, vagy annál hosszabb időre tervez egy munkahelyen és közel 85 százaléka látja magát magasabb pozícióban. A legtöbb fiatal úgy gondolja, két éven belül előre tud majd lépni szakmai karrierjében, míg 46 százalékuk 3 és 5 év között látja reálisnak a feljebbjutást. 

Elenyésző volt azok száma, akik kevesebb, mint egy évvel számolnak ugyanannál a munkaadónál. A megkérdezettek 76 százaléka szeretne részt venni továbbképzéseken, amit a többség két éven belül meg is valósítana. Emellett a fiatalok nyitottak voltak új karrierlehetőségek iránt is, a pályakezdők 64 százaléka más szakterületet is elsajátítana az elkövetkező években.

A fenti bérigény-trend háttere a fiatalok körében egyértelműen az anyagi biztonságra való törekvés. Egy kutatás, mely az Egyesült Államok fiataljaira koncentrál, különös eredményt hozott, mégpedig hogy az Y és a Z generációnak rendkívül fontos a pénz, a pénzről való gondolkodás, vagy épp a pénzzel kapcsolatos értékek összeegyeztetése egy párkapcsolatban. Olyannyira, hogy ez adott esetben háttérbe szorítja az együtt töltött minőségi időt, vagy akár az okos telefonozást, de még az intimitást is. A viták legnagyobb része az anyagiak miatt alakul ki a fiatalok körében is.

A nemrég megújult jobinfo.hu oldalon több ezer állás között válogathatsz; pályakezdőknek szóló állásokat pedig itt találsz.

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA