Mennyit keres egy pilóta, és miért ne legyél seprűgyártó? – A legfrissebb magyar fizetési adatok szakmánként


Home


Álláspiaci hírek


Mennyit keres egy pilóta, és miért ne legyél seprűgyártó? – A legfrissebb magyar fizetési adatok szakmánként

Mennyit keres egy pilóta, és miért ne legyél seprűgyártó? – A legfrissebb magyar fizetési adatok szakmánként

“Ha nem tanulsz rendesen, nád- és fűzfafeldolgozó lesz belőled!” – ha igazán naprakészen akarjuk megfenyegetni a gyereket a legrosszabbul fizető szakmával, akkor felejtsük el a kukást, mert a KSH legutóbbi elérhető adatai szerint a seprű és kefegyártókkal érdemes riogatni.

A statisztikai hivatal rendszeresen közzéteszi az egyes foglalkozásokban regisztrált bruttó béreket, most a 2022 végi adatok alapján ebből a listából szemezgettünk. Nem kétségbevonva a KSH legnagyobb gondosságát, a lista egyes elemeit látva van egy olyan érzésünk, hogy bizonyos szakmákban a mai napig viszonylag gyakori lehet a zsebbe fizetés, legalábbis nehéz mással magyarázni azt, hogy papíron hogyan keresnek olyan rémesen azok a szakemberek, akikre hónapokat várunk, és akik anyagköltségen felül is napi 50-100 ezer forintokat kérnek el szolgálataikért.

Lássuk, papíron mely foglalkozások fizetnek a legjobban, mit érdemes tanulni, ha jól akarunk keresni. Érdemes szem előtt tartani, hogy ezek bruttó bérek (ha érdekel a nettó, itt ellenőrizheted) ; a ténylegesen hazavitt összeg ennél minden esetben alacsonyabb. 

Kezdjük a csúcson: a légiforgalmi irányítók. Ők azok, akik a repülőtereken irányítják a forgalmat, és biztosítják, hogy minden zökkenőmentesen menjen. A listán az ő fizetésük a legmagasabb, bruttó 2,297,405 forint.

A második helyen a szakorvosok állnak 2 millió forinttal, majd a törvényhozók, miniszterek, államtitkárok következnek 1,8 millióval. A sportolók is jól keresnek – feltételezzük, ez a magyar focifizetések statisztikajavító hatása lehet -, bruttó 1,4 milliós havi fix-szel, de az informatikai és telekommunikációs tevékenységet folytató egység vezetői sem panaszkodhatnak, ők ugyanannyit visznek haza, mint a focisták sportolók.

Csaknem bruttó 1,2 milliót keresnek a pilóták és a hajózómérnökök, és általában ebben az 1,2-1,3 milliós sávban találjuk a céges világ ilyen-olyan vezetőit, mint a sales, HR, pénzügyi igazgatókat.

Az oktatás területén nagy különbségek vannak. Az egyetemi, főiskolai oktatók átlagosan 766,921 forintot keresnek, míg az általános iskolai tanárok, tanítók bruttó fizetése 432,715 forint. A középiskolai tanárok egy fokkal jobban (480 ezer bruttó) keresnek. Érdekes az “iskolarendszeren kívül” dolgozó tanárok csoportja, az ide tartozó informatika tanárok 800,084 forintot visznek haza – feltételezzük, hogy ők az informatikából és nem a tanításból élnek. Az ugyanide tartozó zene, nyelv és egyéb tanárok ugyanakkor csak 390 ezer körüli bruttó bevételt érnek el havonta. (Vagy ennyiről adnak számlát). Az óvodapedagósusok bruttó bére átlagosan 412 ezer forint, a dajkáké 312 ezer.

Az “értünk dolgozók” csoportjában találjuk a rendőröket, akiknek a fizetése 888,420 forint, a mentőtiszteké 835,928 forint, és a tűzoltóké 562,260 forint. Nem keresnek rosszul a nyomozók, akik havi bruttó 970 ezret kapnak, a szakorvosok a már említett 2 miliós bruttóval, míg az általános orvosok adó előtti fizetése 1,3 millió. Annál rosszabbul járnak viszont az ápolók, szakápolók (575 ezer bruttó), a gyógytornászok (479 ezer) és a műtőssegédek (467 ezer). A pszichológusok átlagosan 642 ezres bruttót érnek el. Érdekesség – bár ők nem emberekért, hanem a kedvenceinkért dolgoznak -, hogy az állatorvosok fizetése a statisztikák szerint épp nem éri el a bruttó félmilliót. 

A kereskedelmi szektorban a bolti eladók 320,376 forintot, a recepciósok 348,257 forintot, míg a pultfeltöltők, árufeltöltők 272,561 forintot visznek haza. 

A lista végén pedig olyan foglalkozásokat találunk, mint a festők, ácsok, burkolók és kőművesek, akiknek a fizetése bruttó 300-310 ezer forint, illetve a fodrászok, kozmetikusok (bruttó 280 ezer) és manikűrösök (bruttó 265 ezer) – az, hogy ezeket az adatokat mennyire lehet komolyan venni, nem tudjuk, ezekben a szektorokban hagyományosan erősen jelen van a  szürkegazdaság.

A hivatalosan legrosszabbul fizető szakma egyértelműen a nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártó, ahol havi bruttó 147 ezer forintra számíthatunk. 

Ha egy jobb állást szeretnél találni a mostaninál, kattints ránk, ahol több ezer állás ajánlattal várunk!

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA