Fizetés – bezuhantak a reálbérek


Home


Álláspiaci hírek


Fizetés – bezuhantak a reálbérek

Úgy érzi, kevesebbet ér a fizetése? Itt vannak az adatok, mennyivel!

Az OECD legfrissebb munkaerőpiaci jelentése szerint Magyarországon a reálbérek 15,6 százalékkal csökkentek 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ez a legnagyobb visszaesés a szervezet tagországai között.

A Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete (OECD) által közzétett adatok szerint a reálbérek értéke szinte mindenhol csökkent. Az OECD-országok átlagosan 3,8 százalékos visszaesést tapasztaltak, míg Magyarországon ez a szám több mint négyszerese, 15,6 százalék volt.

A jelentős visszaesés oka elsősorban a brutális magyar inflációban keresendő – az év elején 25 százalék körüli emelkedést is regisztrált a KSH –  amellyel sajnos nem tudtak lépést tartani a fizetések. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai is megerősítették a reálbérek értékének csökkenését Magyarországon.

Az OECD-statisztika szerint a második legnagyobb visszaesést Lettországban regisztrálták, ahol a reálbérek 13,4 százalékkal csökkentek, míg a harmadik helyen Csehország áll 10,4 százalékkal. Csak négy OECD-országban (Hollandia, Belgium, Izrael, Costa Rica) nőtt minimálisan a reálbérek értéke.

A jelentés rámutat, hogy a COVID-19 okozta recesszióból való erős fellendülés 2022 óta lassult, miközben az életköltségek növekedése miatt válság alakult ki. Azonban a munkaerőpiac szoros maradt a legtöbb országban, és a munkanélküliségi ráta évtizedek óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

A jelentés kiemeli, hogy a mesterséges intelligencia (AI) jelentős hatással lesz a munkaerőpiacra, és fontos, hogy a döntéshozók megfelelő válaszokat dolgozzanak ki. Az AI több szempontból is eltér a korábbi digitális technológiai változásoktól: jelentősen kibővíti az automatizálható feladatok körét, szinte minden szektort és foglalkozást érint, és a fejlődés sebessége példátlan.

Ha az Ön vállalkozásában magas a fluktuáció, vagy nem találja a megfelelő munkaerőt, adja fel álláshirdetését kedvező áron a nemrég megújult jobinfo.hun! A Moduláris hirdetési csomagokkal tetszés szerint összeállítható, hatékonyságnövelő szolgáltatásokat tud igényelni (pl. extra Facebook kampány, vagy extra hírlevél küldés, esetleg hirdetés-kiemelés a főoldalon), így még hatékonyabbá teheti álláshirdetéseit, új csomag vásárlása nélkül. Sőt: rendszeres akciókkal kedvező árakat és szolgáltatásokat kínálunk azért, hogy cége jól járjon – és talán még egy kis plusz is beleférhet! 🙂 Látogasson el weboldalunkra és találja meg következő munkatársát!

Kollégáink készséggel állnak rendelkezésükre!

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA