Aki keres, az talál…Új típusú állásportálok: ahol nem csak mi keresünk, hanem minket is ajánlanak a munkaadóknak


A munkaerőpiac az utóbbi években jelentős változásokon ment keresztül. Ennek egyik pillére az otthoni munkavégzés térhódítása – a pandémia rávilágított arra, amit a munkavállalók évek óta hangsúlyoztak: a kifogástalan teljesítménynek nem feltétele, hogy valaki az irodában töltse a napot. Sőt, sokszor jóval motiváltabban dolgozik az, akinek a napjából nem vesz el tetemes időt a közlekedés.


De ide tartozik az a trend is, amely arra irányul, hogy a munkavállalók számára méltányosabb és átláthatóbb folyamat legyen az álláskeresés. Az EU tavaly év végén, amely alapján nagyjából három éven belül a hirdetésekben kötelező lesz feltüntetni az adott pozícióval elérhető bérsávot. Ez a változás mindkét oldal számára hordoz előnyöket: az állást keresők már jelentkezés előtt kiszűrhetik azokat a pozíciókat, ahol a kompenzáció nem felel meg, így a pályázó és a cég is könnyebb helyzetbe kerül, hiszen kevesebb felesleges (és költséges) kört kell futnia a feleknek. 

Nem lesz több “Ön mennyire gondolt?” és “Most mennyit keres?”

Emellett fontos a változtatás esélyegyenlőségi és méltányossági szempontból is. Az állást hirdetők ezután nem kérdezhetik majd meg a pályázót arról, hogy eddig mennyit keresett, ahogy az sem lesz szabályos, hogy a jelentkezőtől kérdezzék meg, milyen fizetést szeretne – abban bízva, hogy a megjelölt összeg alacsonyabb lesz, mint amit amúgy hajlandóak lennének az adott pozícióban kifizetni. Nem utolsósorban pedig azért is lesz fontos ez a változás, mert ezzel csökkenthető az a tendencia, hogy a munkavállalók egy része alacsonyabb fizetést kapjon, mint más kollégák ugyanabban a beosztásban. 


Ez tipikusan érinti például a nőket, akik Európai szinten átlagosan 13 százalékkal kapnak kevesebbet, mint az ugyanolyan munkát végző férfiak, és nyugdíjuk pedig 30 százalékkal marad el a férfiak nyugdíjától.

Bár a változás nem holnap lép életbe és ezek az irányelvek első körben csak a 250 főnél többet foglalkoztató cégek számára lesznek kötelezőek (a mikro és kisvállalkozások egyelőre adminisztratív mentességet kapnak), a folyamat egyértelmű: aki eredményes szeretne lenni ezen a fronton és viszonylag rövid idő alatt szeretné megtalálni a megfelelő munkavállalót, annak érdemes mielőbb alkalmazkodnia a fenti irányelvekhez. 


Új modell: jobb helyzetbe kerülnek azok, akik egy jó ajánlaton szívesen elgondolkoznak

A munkaerőpiac átalakulása és a fenti tendenciák tetten érhetőek az álláskereső portálok és applikációk által nyújtott lehetőségeken és szolgáltatásokon is. Egyre több ilyen felület tartja kiemelten fontosnak, hogy az álláskeresők korrekt ajánlatok közül válogathassanak, a cégek pedig a leginkább alkalmas jelöltek jelentkezését kapják meg.

A jobinfo.hu a közelmúltban létrehozott egy olyan új, önéletrajz – és részletes profiladat-gyűjtő platformot (ide kattintva érhető el: https://cvdb.hu), amely azt célozza, hogy az álláskeresők kedvezőbb pozícióba kerüljenek a keresgélés során. Az oldalon nem csupán az aktívan keresők regisztrációját várják, hanem olyanokét is, akik egy megfelelő ajánlat esetén hajlandóak elgondolkodni a váltáson. Ehhez egy részletes adatlap kitöltésével tudnak közelebb jutni. Az alap adatokon kívül megadhatjuk saját elvárásainkat is, méghozzá jó néhány szempont alapján, mint például:

  • Milyen fizetési igényünk van
  • Milyen távol lehet az adott cég a lakóhelyünktől
  • Milyen foglalkoztatási formákat tartunk elfogadhatónak
  • Mekkora részben szeretnénk otthonról dolgozni

A portál célja, hogy az álláskeresők és a munkaadók igényei találkozzanak: adatbázisokban kutathatnak megfelelő munkavállaló után, illetve a munkavállalónak jelzik, amennyiben igényeinek megfelelő nyitott pozícióra bukkannak. Ily módon a megszokott “egyirányú” csatorna helyett (az álláskeresők böngészik az oldalt) kétirányúvá teszik a folyamatot. (Amennyiben egy cég által meghirdetett pozícióra alkalmas jelölt szerepel az adatbázisban, a portál felveszi a kapcsolatot a munkavállalóval és egyeztetnek vele arról, nyitott- e a váltásra, érdekes-e számára az adott munkalehetőség. Pozitív válasz esetén pedig a cég már úgy veszi fel az illetővel a kapcsolatot, hogy a személy számít arra, hogy megkeresik egy álláslehetőséggel.)

Mindannyian tudjuk, hogy új állást találni nem egyszerű feladat. Még egy igazán “izmos” önéletrajzzal is gyakran fél-egy évig pályázik valaki, mire talál egy, az igényeinek megfelelő új munkát. Ezek az új típusú állásközvetítő platformok lerövidíthetik ezt a folyamatot azzal, hogy előszűrést is alkalmazva összekötik a keresletet a kínálattal.

Ha Ön is olyan állás után nézne, ahol lehetőség van pl. magasabb fizetésre, vagy rugalmas időbeosztásra, ajánljuk a Jobinfo.hu-t, ahol jelenleg is 20.000 állásajánlat várja, sőt létrehoztak egy olyan platformot, ami még inkább leegyszerűsíti és felgyorsítja az álláskeresés folyamatát. A CVDB platformon az álláskeresői fiók és profil létrehozása, valamint az önéletrajz feltöltése ráadásul rendkívül egyszerű és nem vesz 5 percnél többet igénybe. A portál munkatársai segítenek abban, hogy új, esetleg jobb, testre szabottabb állásra találjon a váltásra nyitott, esetleg épp állástalan munkakereső.

A regisztrációval pedig nem csak a sikeres álláskeresés esélyeit növelhető meg, hanem egy új iPhone-t is lehet nyerhrni, ugyanis az önéletrajz feltöltésével automatikusan részt vesz az illető a sorsoláson. A teljes profillal rendelkezők (vagyis az extra adatokat is megadó álláskeresők), illetve CV-t is feltöltők esélyesek a főnyereményre, amely bruttó 2 millió forint.


Ezek is érdekelhetnek: