Legális lett a fű – nagy gondban vannak a kaliforniai munkaadók


Home


Fejlesztések


Legális lett a fű – nagy gondban vannak a kaliforniai munkaadók

Legális lett a fű – nagy gondban vannak a kaliforniai munkaadók

Az elmúlt évtizedekben a világon egyre több ország és amerikai állam tett lépéseket az orvosi és/vagy szabadidős célú marihuána használat engedélyezése felé. Az egyesült államokon belül Kalifornia és Washington állam is szerepet vállalt a marihuána legalizálásában. Kalifornia 1996-ban engedélyezte az orvosi, majd 2016-ban a szabadidős célú használatot, míg Washington állam 2012-ben tette legálissá a rekreációs fogyasztást. Mindkét államban meghatározott mennyiségek fogyasztása engedélyezett a 21 éven felüli felnőttek számára.

A lépés sok szempontból érthető, az orvosi marihuána sok betegségben jelent óriási segítséget, a rekreációs célú használat pedig számos szakértő szerint kevésbé káros, mint az alkoholfogyasztás.

Csakhogy az amerikai munkaerőpiacon évtizedes hagyománya van a drogteszteknek. Európai szemmel meglepően sok helyen fordul elő, hogy az alkalmazottakat letesztelik. A közlekedési ágazatban, az építőiparban, a kormányzati állásokban, egészségügyi pozíciókban nem ritka a tesztelés, és sok magáncég is alkalmazza ezt. Illetve, alkalmazta eddig, mert most változtatniuk kell a korábban megszokott módszereken.

Új jogszabály: a munkaadónak semmi köze hozzá, fogyasztottál-e marihuánát a szabadidődben

A marihuána legalizálása újraértékelésre késztette a munkahelyi drogtesztelési szabványokat, különösen azokat, amelyek a nem munkaidőben történő fogyasztást próbálják kimutatni.

Eddig a leggyakoribb tesztelési módszer a vizelet- és hajminták elemzése volt, amelyek hosszú idő után is kimutathatják a marihuána használatát. Azonban ezek a tesztek nem képesek megkülönböztetni a munkaidőben történő fogyasztást a szabadidőben történőtől, és adott esetben hetekkel később is pozitív eredményt mutatnak.

Arról nem is beszélve, hogy az eddigi tesztek azt sem tudták megkülönböztetni, hogy valaki a pszichoaktív hatással nem rendelkező cannabis féléket fogyasztott például orvosi célra, vagy a pszichoaktív variánst, bulizáshoz.

Márpedig – érveltek a kaliforniai és washingtoni törvényhozók – ez alapján senkit nem lehet diszkriminálni, hiszen az orvosi és a szabadidős fogyasztás is legális, és a munkaadó szempontjából csupán az a fontos, hogy az emberek munkaidőben ne legyenek beszívva. Vagyis olyan tesztekre van szükség, ami azt képes kimutatni, hogy a tesztelés pillanatában éppen módosult tudatállapotban van-e a munkatárs. 

Erre a célra a nyálból elemző tesztek alkalmasak, amelyek képesek kimutatni a THC jelenlétét a fogyasztást követő rövid időn belül, így jobban összhangban vannak a munkahelyi teljesítményre vonatkozó aggályokkal.

A két államban most elfogadott új törvények szerint a munkaadóknak január elsejéig kell gondoskodnia arról, hogy tesztelési eljárásaik, szabályaik megfeleljenek a fenti elveknek. 

Kivételek persze mindig vannak

Bizonyos foglalkozásokban továbbra is szigorúbb szabályozás vonatkozik a marihuána fogyasztására, és még a szabadidőben történő fogyasztás sem – vagy csak nagyon erős korlátokkal – engedélyezett. 

Tipikusan ilyenek például a pilóták, busz- és kamionsofőrök, vasúti alkalmazottak és más közlekedési szektorban dolgozók, akikre gyakran vonatkoznak szigorú drog tesztelési szabályok amelyek tiltják a marihuána bármilyen használatát, és persze ide tartoznak a légiirányítók is.

Az építőiparban dolgozók, különösen azok, akik nehéz gépeket kezelnek vagy magasban dolgoznak, gyakran nem fogyaszthatnak marihuánát még szabadidejükben sem.

Azokban a munkakörökben, ahol nemzetbiztonsági ellenőrzés szükséges (pl. bizonyos kormányzati pozíciók, védelmi ipar), a marihuána fogyasztás gyakran tiltott, ahogy ez a helyzet a rendőrök, tűzoltók esetében is, akik gyakran nem fogyaszthatnak marihuánát, mivel ez befolyásolhatja munkavégzésüket és döntéshozatali képességüket. Különösen szigorúak a szabályok az atomerőművek dolgozóinál is.

Szintén szigorúbb elbírálás alá eshetnek az egészségügyi szakemberek, különösen azok, akik közvetlenül betegekkel foglalkoznak vagy kritikus döntéseket hoznak. 

Mi a helyzet Európában?

Az EU különböző országai között  meglehetősen nagy eltéréseket látunk ezen a téren. A közhiedelemmel ellentétben Málta volt az első EU tagállam, ahol legalizálták a marihuánát, korlátozott rekreációs programot hozva létre 2021-ben​​. Hollandiában – vicces módon – papíron tilos füvet fogyasztani, ám a kávézókban történő értékesítése “tolerált”​​.

Németországban és Csehországban hamarosan zöld lámpát kapnak a cannabis származékok. 

A német kormány 2023. augusztus 16-án fogadott el törvényjavaslatot a rekreációs célú marihuána használatának és termesztésének legalizálására, és várhatóan 2023 végére legalizálják a marihuánát​​. Csehországban 2023 őszére tervezik a rekreációs marihuána legalizálását. Bár az orvosi marihuána már évek óta legális volt, az új törvényjavaslat még hozzáférhetőbbé teszi a marihuánát mind a helyiek, mind a turisták számára​​.

Portugáliában a marihuána használata és birtoklása 2001 óta dekriminalizált​​. Spanyolországban a magánfogyasztás nem tilos, de nyilvános helyeken történő fogyasztása bírsággal sújtható​​. Luxemburgban a magánfogyasztás engedélyezett, és az otthoni növénytermesztést is törvényesen lehet végezni​​. Olaszországban a birtoklás személyes használatra nagyrészt dekriminalizált, és a kis mennyiségű otthoni termesztés nem bűncselekmény​​. Norvégiában a rekreációs marihuána használata nem legális, de a birtoklása 15 grammig általában csak bírsággal büntethető​​.

Ha Ön munkaadó, a fenti dilemma nem okoz gondot, bár hazánkban is igaz a mondás: amit a munkavállaló szabadidejében tesz, ahhoz a munkaadónak semmi köze.

A tavasszal megújult jobinfo.hu folyamatos akciókkal, segítőkész ügyfélszolgálattal és erősen támogatott hirdetési csomagokkal várja! Ha munkaerőre van szüksége, akkor jobinfo.hu!

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA