Ki itt kilépsz, hagyj fel minden reménnyel? Avagy az osztrák munkavállalás buktatói


Home


Álláspiaci hírek


Ki itt kilépsz, hagyj fel minden reménnyel? Avagy az osztrák munkavállalás buktatói

Munka nélkül nincs lakás, lakás nélkül nincs munka – ausztriai munkaerőpiac magyar szemmel 

Mára a magyar munkavállalók egy jelentős tömeget alkotnak az osztrák piacon, a statisztikák szerint 120 ezernél is több magyar dolgozik kint, és bő 50 ezer ember naponta ingázik a két ország között. Nem csoda, hiszen a hazainál jóval magasabbak a fizetések (ráadásul 13. és 14. havi is jár), jó egészségügy, vállalható oktatás, jog- és közbiztonság – erről számolnak be a Lajtán túl élők.

Emiatt pedig egyre többen tervezik, hogy nekiindulnak, és kezdenek el tájékozódni ez ügyben. 

Ebben a cikkben most azoknak szeretnénk segíteni, akik fejében már megfordult az osztrák munkavállallás gondolata. 

Kell nyelvtudás?

A leggyakrabban felmerülő kérdés mindig az, hogy neki lehet-e indulni nyelvtudás nélkül. A válasz pedig az, hogy igen, de ebben az esetben szinte biztos, hogy csak nagyon rosszul fizetett fizikai munkát lehet találni, és gyakoriak a meglehetősen kellemetlen munkaadók. Nem lehetetlen, de küzdelmes út ez, ahol az első 2-5 év nagyon kemény lehet. Az osztrák munkaerő piacot jól ismerők ezért mindig azt javasolják, hogy aki csak teheti, tanuljon már jó előre németül, középfokú nyelvtudással már jelentős változás áll be az elérhető állások minőségében. Egy – akár nem túl izmos – társalgási német tudás már elegendő számos vendéglátóipari, kereskedelmi, szociális pozíció betöltéséhez. 

A másik menekülőút az IT-szegmens és a nagy multinacionális cégek által kiírt egyes állások, ahol nem példa nélkül való, hogy folyékony angoltudás mellett nem várják el, hogy a jelentkező németül is beszéljen.

Honnan lesz lakás?

Ez nehéz kérdés, mert a munkaadók és a lakást kiadók hajlamosak egymásra mutogatni. A munkaadó elsőként arra kíváncsi, hol laksz, a kiadó lakás tulajdonosa pedig a fizetési papírodat szeretné látni. Ha ilyened nincs, akkor jó eséllyel számíthatsz arra, hogy a szokásos 2-3 havi kaució helyett jóval többet, akár 6 havit is fognak kérni, sőt, olyan is előfordul, hogy valaki egy egész éves bérleti díjat kér kaucióként. 

Átmeneti megoldásként felmerülnek a kollégiumokhoz hasonló “szobapanziók”, ahol havi néhány száz euró fejében bérelhetünk egy aprócska szobát. 

Szintén előfordul, hogy egyes munkaadók szállást is biztosítanak, ez leginkább a gyártás területén fordul elő, ahol nem ritkák a munkásszállók, de a turizmus-vendéglátásban sem példa nélkül való, hotelekben, síterepeken ki lehet fogni lakhatással együtt kínált munkát.

Hol kell állást keresni?

Minimális némettudással érdemes közvetlenül a meghirdetett munkákat böngészni, és nem ilyen-olyan közvetítőkre támaszkodni, akikről a közösségi médiában legalább annyi rosszat lehet olvasni, mint jót. A legnagyobb ilyen oldalak például az osztrák munkaügyi szervezet, az AMS oldala, a Jobs.at, vagy a Karriere.at

Elfogadják a végzettségemet?

Ebben munkakörtől függően nagy különbségek vannak. Egészségügyi és oktatási területen jellemző, hogy regisztrálni/honosíttatni  kell a végzettséget igazoló papírokat, és vannak olyan munkakörök, ahol emellett a felsőfokú nyelvtudást is. Más területeken – például pénzügy, vagy informatika – nem jellemző, hogy belekötnének a bizonyítványokba. 

Hazai és külföldi állásokat egyaránt találsz a tavasszal megújult jobinfo.hu oldalon. A portál kereső mezőjébe beírva a lokációt, könnyen és gyorsan áttekinthetőek a lehetőségek; ha pedig ausztriai állások iránt érdeklődsz, itt böngészhetsz.

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA