Munkahelyi románcból Nobel díj, milliárdok, vagy kormányválság – párok, akiknek nagyon összejött

A szerelem nem való a munkahelyre – vallják a legtöbben, a munkában nem jó szemet vetni senkire, mert abból csak bonyodalmak lesznek. Ha együtt maradtok, jönnek a pletykák, hogy egyikőtök csak azért kapott fizetésemelést, mert a másik elintézte neki. Ha szakítotok, nap nap után túl kell valahogy élni a kínos találkozásokat és a szívfájdalmat. 


Ez persze mind igaz, de ettől még az emberek igenis gyakran ismerkednek munkahelyen – naná, ott töltjük a legtöbb időt!!! – és bizony van, akinek nagyon is összejött a magánélet és a hivatás összekeverése. 


Lássunk néhány párt, akik valamilyen szempontból a hivatali románc világcsúcstartói!


A Curie házaspár – munkahelyi románctól a Nobel-díjig


A történelem során talán nincs is ikonikusabb tudóspár, mint Marie és Pierre Curie. A két elméleti fizikus a Sorbonne Egyetemen, Párizsban ismerkedett meg, ahol Marie Skłodowska tanult, Pierre pedig már elismert kutatóként dolgozott. Közös szenvedélyük a tudomány iránt nem csak romantikus kapcsolatot szült, hanem egy olyan tudományos együttműködést is, ami alapjaiban határozta meg a 20. század tudományos eredményeit.


Kutatásaik során a Curie házaspár a radioaktivitás jelenségét vizsgálta, és ezen kutatásaik elismertségét a 1903-ban megkapott Nobel-díj Fizikában is tanúsítja. A díjat “a radioaktivitás kutatásában végzett kiváló munkájukért” kapták, mellyel forradalmasították az atomfizika területét. Az ő közreműködésükkel születtek meg a korai ismeretek a radioaktív sugárzásról és annak alkalmazásairól az orvostudományban.


Marie Curie emellett a történelem során az első nő lett, aki Nobel-díjat kapott, és az első személy (nő vagy férfi egyaránt), aki két különböző tudományágban is Nobel-díjat kapott. Ez csak tovább erősíti azt a tényt, hogy a Curie házaspár nemcsak munkahelyi románcot élt, hanem együtt dolgozva létrehoztak valami valóban forradalmi és maradandó értéket a tudományban.


A Brangelina jelenség  – munkahelyi románctól a folyamatos címlap jelenlétig


Amikor két hollywoodi szuperstar, Angelina Jolie és Brad Pitt 2005-ben a “Mr. és Mrs. Smith” című film forgatásán találkozott, senki sem sejtette, hogy a közöttük kialakuló kémia az egész világot rabul ejti majd. A két, alanyi jogon is híres színészt hamarosan mindenki már csak Brangelina néven emlegette. 


A következő években szinte minden lépésüket a reflektorfény követte, és a címlapokon és hírportálokon állandó főszereplők lettek.


A közönség szeme láttára nőtt a családjuk is, hiszen a biológiai és örökbefogadott gyermekeik száma egyre emelkedett. Példaképként Angelina Jolie ENSZ-küldötteként tevékenykedett és világszerte emberi jogi kérdésekkel foglalkozott, míg Brad Pitt sok jótékony kezdeményezést indított, például a Katrina hurrikán utáni újjáépítésben.


A rózsaszínű Brangelina történet azonban meglehetősen fekete véget ért: 2016-ban a pár bejelentette válását, majd éveken át pereskedett hol pénzért, hol a gyerekek felügyeleti jogáért, eközben a legelképesztőbb vádakat vágva egymás fejéhez – természetesen a nagyvilág nyilvánossága előtt.


Bill Clinton és Monica Lewinsky – munkahelyi románctól a kormányválságig 


Amikor a történelemben a híres munkahelyi románcokra gondolunk, nehéz elkerülni Bill Clinton amerikai elnök és Monica Lewinsky, a Fehér Ház gyakornoka közötti viszonyt. Az 1990-es évek végén a kapcsolatuk lelepleződött, és nemzetközi botrányba fulladt, mely a világ minden tájáról hatalmas médiafigyelmet vonzott.


Ez az affér könnyen besorolható a “legbotrányosabb munkahelyi románcok” kategóriájába. Clinton elnök nem csak azért került a címlapokra, mert viszonya volt egy gyakornokkal, hanem mert hazudott róla a Kongresszus előtt, ami bizalmatlansági indítványhoz is vezetett. Bár az elnököt végül nem ítélték el, a botrány árnyékot vetett elnökségére és történelmi örökségére.


Monica Lewinsky élete szintén örökre megváltozott a botrány következtében. Évekig a média támadásainak és a nyilvánosság ítélkezésének volt kitéve. A későbbiekben azonban, miután a médiavihar elült, Lewinsky aktivistává vált, és a cikkek és beszédek révén elkezdte megosztani történetét, különösen a közösségi média zaklatásának hatásaival kapcsolatban.


A Knight házaspár – munkahelyi románctól a dollármilliárdokig 


1968-ban az amerikai Phil Knight egy nevesincs kis egyetemen könyvvitelt tanított, az ott kapott fizetésre ugyanis égető szüksége volt ahhoz, hogy ne haljon éhen, miközben álmai cégét építgeti. Itt az egyetemen ismerkedett össze a ragyogóan tehetséges Penelope Parks-szal, akivel hamarosan randizgatni kezdtek. Knight meggyőzte a diáklányt, hogy társuljon be mellé a cégébe is, a sportcipőket gyártó Blue Ribbon Sports-ba. 


Penelope elvállalta az adminisztratív feladatok kezelését és a könyvelést, és nem egész egy évvel később hozzá is ment Philhez. Ez eddig talán nem hangzik valami nagy durranásnak, ám ez a két, nem túl jómódú családból érkező fiatal nagyon elszántan dolgozott. A szépemlékű Blue Ribbon Sports pedig három évvel később egy komolyabb újragondolás után Nike néven folytatta tevékenységét, és a Knight házaspár vagyonát mostanra valahová 40-50 milliárd dollár közé becslik. 


A cégbirodalom felépítésében a pár mindkét tagja évtizedeken keresztül aktívan részt vett, és bár Penny sokszor inkább informális szerepkörökben mozgott, befolyása nélkül a Nike ma nem lehetne ugyanaz a cég. Az utóbbi években a házaspár leginkább jelentős – milliárd dolláros nagyságrendű – jótékonysági tevékenységével kerül be a hírekbe. 


A Gates házaspár – munkahelyi románctól a filantróp ambíciókig


Bill Gates és Melinda Gates nevét szinte mindenki ismeri, és nemcsak a Microsoft kapcsán, hanem jótékonysági munkájuk és világmegváltó ambícióik miatt is. A pár a 1980-as években ismerkedett meg a Microsoftnál, ahol Melinda termék menedzserként dolgozott. Bár kezdetben csak munkatársak voltak, a közös projektek és találkozók során mélyebb kapcsolat alakult ki közöttük.


Míg Bill Gates az informatika világában tett szert hírnévre és vagyonra, Melinda aktív részese volt a Microsoft növekedésének és az általa vezetett projekteknek. Ahogy a cég nőtt és virágzott, a Gates házaspár elhatározta, hogy óriási vagyonukat arra használják, hogy a világ súlyos problémáira megoldásokat keressenek. Ebből született meg a Bill és Melinda Gates Alapítvány, ami a globális egészségügy, az oktatás és a szegénység elleni küzdelem területén tett szert hírnévre.


2021-ben sokak meglepetésére bejelentették válásukat, ám mindketten megerősítették, hogy továbbra is együtt dolgoznak az alapítványban, amelynek 1984-es megalapítása óta a házaspár körülbelül 50 milliárd dollárt, azaz  csaknem 20.000.000.000.000 (húszezer-milliárd) forintot adományozott jótékony célokra.


Szeret, nem szeret


Természetesen nem lehet befolyásolni az érzelmeket és mindenki maga dönti el, hogy belebonyolódik-e egy munkahelyi románcba, de mindenképpen számításba kell venni a “feketelevest”, azaz mi történik, ha szétmegy a pár. Értelemszerűen romolhat a munkavégzés minősége, amely komoly gazdasági károkat is okozhat egy szervezetnek. Egy munkaügyi portál szerint olyan helyeken, ahol információkkal dolgoznak (például a bankok), vagy a nemzetbiztonság területén működő cégek esetében meghatározhatják azt, hogy a munkatársak milyen viszonyban lehetnek egymással, illetve belső szabályzatban rögzíthetik a lehetőségeket. A nagyobb multiknál jellemző az etikai kódex is.


Azt nem tudjuk, hogy egy esetleges munkahely váltás mit hozhat egy álláskereső életébe, mindenesetre a tavasszal megújult jobinfo.hu állásportálon több ezer állás közül lehet válogatni, ha munkakeresésről van szó.Ezek is érdekelhetnek: