Feketén-fehéren az igazság – minden negyedik ember feketén dolgozik


Home


Álláspiaci hírek


Feketén-fehéren az igazság – minden negyedik ember feketén dolgozik

Feketén-fehéren az igazság -minden negyedik ember feketén dolgozik, az építőiparban a legtöbb a szabálytalanság

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium legfrissebb adatai szerint Magyarországon csökkent a be nem jelentett foglalkoztatás, ami azonban még mindig a munkavállalók több mint egynegyedét érintette. 

Az akcióellenőrzés 852 vállalkozás – 2818 munkavállalóját érintő – foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. A foglalkoztatás felügyeleti hatóság nyári akció ellenőrzése alapján 2023-ban a legkedvezőbb a szabálytalan munkáltatók és a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók aránya 2015 óta. 

A tárca közleménye szerint az ellenőrzések a munkáltatók 73 százalékánál tártak fel valamilyen munkaügyi jogsértést; ez a vizsgálatba vont munkavállalók 56 százalékát érintette.  Az ellenőrzésbe vont 2 818 munkavállaló bő negyede (727 ember) dolgozott bejelentés nélkül, azaz a jogviszonyuk rendezetlen volt.

Az ellenőrzések során az építőiparban a legnagyobb mértékben, 25,96 százalékban találtak feketén foglalkoztatott munkavállalókat. Bár ez a szám magasnak tűnhet, 2015 óta ez a legkedvezőbb adat az ágazatban. Ez azt jelenti, hogy az építőiparban is egyre több munkaadó ismeri fel a tisztességes foglalkoztatás előnyeit és hosszú távú hasznait.

A munkabérrel kapcsolatos szabálytalanságok száma is csökkent az elmúlt években. A nyári akcióellenőrzés során országosan mindössze 62 munkavállalót érintett munkabérrel kapcsolatos szabálytalanság. Ez azt mutatja, hogy a munkaadók egyre nagyobb mértékben tartják be a munkabérre vonatkozó jogszabályokat, ami a munkavállalók számára is kedvező.

Összességében a nyilvánosságra hozott adatok pozitív változásokat mutatnak a magyar munkaerőpiacon. A feketefoglalkoztatás és a munkabérrel kapcsolatos szabálytalanságok számának csökkenése azt mutatja, hogy a munkavállalók nagyobb eséllyel találnak tisztességes munkaadót, ahol jogaik érvényesüknek.

Hazánk egyik legrégebbi állásportálja, a jobinfo.hu több ezer ajánlattal vár. A tematikus szűrőkkel pillanatok alatt pontosítható a találati lista; a főoldalon könnyen áttekinthetőek a legkeresettebb szellemi és fizikai, illetve vezetői pozíciók; a folyamatosan frissülő és nyereményjátékkal egybekötött CV-adatbázisba pedig érdemes beregisztrálni és önéletrajzot feltölteni, mert így megnövelhető annak esélye, hogy a vágyott állás ránk találjon!

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA