Ilyen egy jó önéletrajz 2023-ban! – Te ki tudsz tűnni a tömegből?

2023.07.03.

Az önéletrajz kiemelkedő szerepet játszik az álláskeresés folyamatában. Ezzel bemutathatjuk képességeinket, tapasztalatainkat és eredményeinket a leendő munkaadónak, és meggyőzhetjük őt arról, hogy miért érdemes minket alkalmazni. Fontos, hogy szánjunk rá megfelelő mennyiségű időt és energiát, hiszen sokszor ez dönt arról, hogy lesz-e esélyünk egy személyes interjúra. A következőkben összegyűjtöttünk néhány fontos szempontot, és megmutatjuk, milyen is egy jó önéletrajz, és hogyan tudsz kiemelkedni a többi jelentkező közül.

Nem minden a külső! – Vagy mégis?

Itt persze az önéletrajzod külalakjára gondoltunk, hiszen nem mindegy, hogy az új munkatársat kiválasztó szakembernek mi az első benyomása, amikor rá néz a CV-re. Pontosan ezért fontos, hogy fogalmazz tömören, legyen az egész jól átlátható, ezen kívül az egész külalak illeszkedjen a személyiségedhez és a stílusodhoz. Figyelembe kell venni azt is, hogy manapság egy-két oldalnál hosszabb önéletrajzot nem érdemes írni. A megjelenése nyugodtan legyen kreatív, bátran emelj ki egyes részeket színekkel, azonban figyelj az összhatásra.

A tartalom mindenekelőtt

Az elsődleges cél mindenképpen az, hogy az önéletrajzunkban szereplő dolgok felkeltsék a munkaadók figyelmét, ezért érmes úgy megírni, hogy a legfontosabb információkat tartalmazza rólunk. 

  • Személyes adatok

Fontos, hogy egy önéletrajzban csak a legfontosabb adatokat adjuk meg magunkról. Alapadatok, amik nem hiányozhatnak belőle, a név, a telefon szám, és az e-mail cím. Ezen kívül meg lehet még említeni a tartózkodási helyünket, és az életkorunkat. Ebbe a kategóriába tartozhat még a fotó, ami jó, ha üzleties és elegáns, mellőzzük a szelfiket vagy a barátaiddal készült fotóból kivágott arcképeket.

  • Végzettség és tapasztalat

A végzettségünk feltüntetésénél elsőként a legmagasabbat tüntessük fel, illetve, ha még folyamatban lévő tanulmányaink vannak, azt is írjuk oda. Pontosan írjuk le, hogy mit végeztünk, és hogy milyen képesítést szereztünk. Ezt követően soroljuk fel, milyen szakmai kompetenciákkal rendelkezünk. A gyakorlat és a tapasztalat nagyon sokat számít minden munkaadó számára, ezért az addigi feladatköreinket is pontosan írjuk le.

  • Egyéb képesítések

Ha rendelkezünk bármilyen egyéb képesítéssel, azt is mindenképpen írjuk oda, hiszen sosem tudhatjuk, hol válhat előnyünkre. Ebbe a kategóriába tartozik pl. a jogosítvány, vagy a nyelvvizsga is. Ennél a fülnél személyes készségeket is feltüntethetsz, ilyen pl. a csapatjátékos, a szorgalmas, vagy a rugalmas, kitartó, megbízható jelző. 

Fontos, hogy milyen a személyiséged?

Naná! Manapság rendkívül fontos az, hogy az adott munkavállalónak a munkamorál mellett milyen a személyisége. Az önéletrajzunkban nem érdemes mást mutatni magunkról, mint akik vagyunk, hiszen, ha esetleg egy személyes bemutatkozásra kerül sor, vagy később munkába áll az illető, úgyis kiderül, hogy milyen személyiségi jegyekkel rendelkezik. A munkaadó általában először az általa nagyra tartott személyiség- és viselkedésjegyeket szeretné meglátni a páláyzóban. A megbízhatóság, valamint a felelősségtudat az elmúlt években egyre inkább lényeges tulajdonságok lettek – csakis ezek után jönnek azok a képességek, amik konkrétan a pozícióhoz kötődnek. 


Így tűnj ki a tömegből

Legyél Te a legjobb! Persze könnyű ezt mondani tudjuk, de ha ki szeretnél tűnni, akkor tényleg érdemes a legapróbb dolgokra is odafigyelned, vagy akár olyan skilleket is feltüntetni az önéletrajzodban, amik kimagaslóan pozitív hatást keltenek rólad. Figyelj oda a kreativitásra a külalak során, vagy készítsd el a fotódat kiváló minőségben. Ugyan ezek apróságoknak tűnhetnek, de mégis sokat számítanak. Ha van valamilyen munkához köthető sikered, elért eredményed, amit úgy gondolsz, hogy előre vihet a kiválasztás során, nyugodtan tüntesd fel. Próbáld meg folyamatosan követni az aktuális trendeket, és ne ragadj le a régi egyszerű önéletrajzoknál. Vedd figyelembe, hogy minden önéletrajzot az adott pozícióra és munkaadóra szabva kell készíteni. Érdemes “kihegyezni” az önéletrajzot az adott álláshirdetésben feltüntetett követelményekre.

Ha gyors megoldásra van szükséges önéletrajzot tekintve, a nemrég megújult jobinfo.hu ebben is segít, hiszen ha álláskeresőként beregisztrálva kitöltöd a részletes profilodat, abból 1 kattintással önéletrajzot generálhatsz! Kattints ránk és böngéssz a több ezer állás között!


Ezek is érdekelhetnek: