Keressek új állást, vagy maradjak nyugton? Álláskeresés és tanácsok bizonytalanoknak

2023.07.10.

Manapság már nem jellemző, hogy 40 év után ugyanarról a munkahelyről menjen valaki nyugdíjba, ahová pályakezdőként lépett be. Ugyanakkor az sem vet ránk jó fényt, ha önéletrajzunkban túl sűrű váltásokat lát a HR-es. Honnan tudjuk hát, hogy ideje váltani? Mikor maradjunk inkább nyugton? 

A kiégés mindig erős figyelmeztető jel.

Arra utal, ideje a váltáson gondolkodni. Ha minden munkanapunk véget nem érő unalom, amikor hétfőnként már a péntekről álmodozunk, gyanús, hogy kiégtünk. Ha úgy érezzük, hogy belefásultunk és már csak arra vágyunk, hogy végre ünnep, szünet vagy szabadság legyen – akkor kezdjünk gondolkodni a váltáson.

A változtatásnak, az új irányok keresésének számos nehézsége van, különösen a pszichés terhek. Félelem a változástól, attól, hogy nem sikerül jól, és aztán ott maradunk két szék közt a pad alatt. Az óvatosság és a józan ész fontos, de az is fontos, hogy ne ragadjunk bele a komfortzónánkba. Ha úgy érezzük, hogy ez történik, lépjünk ki belőle, és pályázzunk meg egy új állást – a fejlődésnek feltétele az, hogy néha némi kockázatot is vállaljunk.


A karrierváltás során nem szabad megfeledkeznünk a kapcsolatainkról sem. Barátaink és ismerőseink segíthetnek nekünk találni megfelelő munkahelyet, vagy éppen tanácsot adni a pályázati folyamatban. Fontos, hogy ne riadjunk vissza attól, hogy őket is bevessük a karrierváltás során.


A dolgok egyszerűsítése érdekében készítsünk listát: milyen területen szeretnénk elhelyezkedni, melyik vállalatnál dolgoznánk szívesen, milyen erősségeink és gyengeségeink vannak, hajlandóak vagyunk-e elköltözni a munkáért, inkább szellemi vagy fizikai munkát végeznénk szívesebben.


Ha pedig úgy érezzük, hogy nem látjuk a fától az erdőt, és a saját elemzéseink, listáink sem segítenek, ne szégyelljünk külső segítséget kérni. Egy profi karrier tanácsadó akár már egy-két alkalom után is képes lehet olyan új perspektívát adni, amely meghatározza a további irányokat. Az ilyen szakemberek segíthetnek abban, hogy megtaláljuk a következő karrierlépcsőt.


Ha Te is úgy érzed, hogy megújulnál, kilépnél a megszokott közegedből, a jobinfo.hu-n több ezer állás közül válogathatsz!

Részletes profilodat kitöltve könnyedén generálhatsz önéletrajzot, feliratkozhatsz tematikus hírlevélre, a szűrőket használva gyorsan eléred a számodra releváns állásokat és még kalkulálhatsz is: a bérkalkulátorral utána járhatsz, mennyi az annyi!Ezek is érdekelhetnek: