A külföldi munkavállalók, akik átformálják a magyar munkaerőpiacot


Home


Álláspiaci hírek


A külföldi munkavállalók, akik átformálják a magyar munkaerőpiacot

“Ha Magyarországra jössz…” – avagy a “félelmetesen veszélyes” és titokzatos külföldiek, akik átformálják a magyar munkaerőpiacot

2023.06.14.

Az utóbbi időben egyre több szó esik a magyarországi munkaerőpiacról, és arról, hogy milyen mértékben jelennek meg a külföldi vendégmunkások, különösen az ázsiai országokból. 2023 januárjában a nálunk élő külföldiek száma rekord magas volt, összesen 226 ezer főt tett ki.

De vajon mennyit változott a helyzet az elmúlt évtizedekben, és mit jelentenek ezek a számok a gyakorlatban? A KSH honlapján csaknem 30 évnyi adatot böngészhetünk, amiből több érdekes tendencia is látszik.

Egyfelől érdekes megfigyelni, hogy bő tíz évvel ezelőtt, 2011-ben már csaknem ugyanennyi külföldi élt itt. Az azóta bekövetkezett átmeneti csökkenést követően sokkal inkább átrendeződést látunk. A bevándorlók száma érdemben nem sokat változott az elmúlt 10 évben, az összetételük viszont jelentősen átalakult: az európaiak kevesebben lettek, míg az ázsiaiak többen. 

Ez extrán mulatságos az elmúlt tíz év történéseinek tükrében, és rámutat arra, hogy valójában mennyire nincs köze a tényleges szabályozásnak és gazdasági irányításnak a kampány üzenetekhez.

Az ázsiai munkavállalók megjelenése a magyar munkaerőpiacon

Az ázsiai munkaerő iránti fokozódó igény több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt nagy számban jöttek létre olyan új munkahelyek, ahol a pozíciók képzettséget és nyelvtudást nem igényelnek, viszont nagy mennyiségben olcsó munkaerőre van szükség. Ilyen pozíciókra szervezetten hoznak be például indiai, pakisztáni, mongol munkaerőt.

A másik nagy csoport, akik a szociális ellátásban, ház körüli munkákban jelennek meg, itt egyre többször hallani Fülöp-szigeteki és Thai, jellemzően női vendégmunkásokról, akik házvezetői, takarítói, idősgondozói pozíciókban bukkannak fel egyre sűrűbben.

Honnan jönnek a legtöbben?

Bár a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat eddigi szokásától eltérően nem hozta nyilvánosságra 2022-es “Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon” jelentését, a korábbi évek adataiból (2010-2021 között minden jelentés elérhető) látható, honnan érkeznek a legtöbben hazánkba. 

A legfrissebb adatok szerint a legtöbben Vietnam, India, Kína, Törökország, Korea, Koszovó, Mongólia, Fülöp-szigetek, Thaiföld és Oroszország állampolgárai közül érkeznek.

2021-ben az Indiából érkezők száma növekedett a legjelentősebb mértékben, közel 80%-kal, de jelentősen nőtt az Oroszországból érkezők száma is, 60% feletti mértékben. 40% feletti növekedést mutat a Kínából, Mongóliából és Thaiföldről érkezők száma. Kis mértékű csökkenés kizárólag Dél-Korea esetében tapasztalható.

Általános iskolai végzettség, feldolgozóipari munka

A külföldi munkavállalók jellemzően a feldolgozóipar, a kereskedelem, az építőipar, és az információ- és kommunikációs szektorban helyezkednek el, ez a négy ágazat viszi el a bevándorló dolgozók csaknem kétharmadát.

2021-ben a kiadott munkavállalási engedélyek közel fele (42,2%) általános iskolai végzettségűek részére lett kiállítva. A diplomások részére 29,9%-ot adtak ki, míg a szakmunkás végzettségűek részére 13,5%-át.

Az érvényes munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldi munkavállalók leginkább a Közép-Magyarországi régióban dolgoznak, ezen belül is Budapest kiemelkedő helyet foglal el, ahol az összes érvényes engedéllyel rendelkező munkavállaló 51,9%-a volt foglalkoztatva.

A környező országokból érkezők

Létezik az eddigieken kívül egy speciális jogállású munkavállalási csoport, akinek engedélyre nem, csupán bejelentésre van szüksége. Ide jellemzően a szomszédos országok polgárai és egyéb, a vonatkozó, gyakran változó kormányrendelet által definiált országokból érkezők tartoznak. 

A munkáltatók 2021. évben összesen 14 870 külföldi, szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, valamint az említett kormányrendelet szerinti szomszédos harmadik országbeli munkavállalót jelentettek be.  

Közülük a legtöbben ukránok (kb 4500 fő), őket követik a románok (3100 fő) majd nagy lemaradással az olaszok, szlovákok, szerbek, 6-700 fő körüli létszámmal. Ez a csoport a statisztika szerint nagyon hasonlóan iskolázott (iskolázatlan), mint a korábban tárgyalt, engedéllyel letelepedők. 

Ha Önnek éppen munkaerőre van szüksége, nézzen szét a jobinfo.hu hirdetési csomagjai között, vagy keresse kollégáinkat kedvezményes ajánlatért itt.

A Prémium csomagra most extra kedvezmény jár és több módon is támogatást kap hirdetése, a sikeresség érdekében.

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA