A legidegesítőbb kollégák


Home


Álláspiaci hírek


A legidegesítőbb kollégák

Jobinfo

2023.12.11.

7:09 du.

0 comments

A Konyhai Rém, a Grincs, a Szószátyár és társaik: ezek a legidegesítőbb kolléga-típusok

Felmérések szerint szinte mindenkinek van legalább egy kollégája, akit valójában ki nem állhat. És ha valami ilyen gyakori, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó páran kezdik kutatni a témát: vajon mitől is elviselhetetlen valaki a munkatársai számára?

Az adatok azt mutatják, hogy az emberek túlnyomó többsége maximum öt rossz fej kollégát nevezett meg, viszont van 4 százalék, aki szerint neki tíznél is több szörnyű munkatársa van – itt kezdhetünk gyanakodni, hogy sokkal inkább velük lehet a baj. 

Idegesítő viselkedés a legtöbb embernél hetente többször is zavaró, viszont van szintén egy áldott négy százalék, aki azt mondta, hogy őt soha nem bosszantják a munkatársak viselt dolgai. Az “idegesítőség” foka néha addig fajulhat, hogy a felmérés szerint a válaszolók kétharmada előbb-utóbb egyenesen megmondja az érintettnek, hogy elviselhetetlen, és csak egyharmad tűr örökké csendben. 

Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, miről nem szabad beszélgetni az irodai rémmel, akkor a sláger témák a következők: politika, covid, pénz, vallás és párkapcsolati dolgok. 

És, hogy kiket neveztek meg az emberek, mint a legutálatosabb kollégáikat? Íme:

A Harsány, akitől létezni sem lehet

Teljesen mindegy, hol, hogyan és mit csinálsz, munkahelyeden jó eséllyel van legalább egy belőle, ő az, akin mintha felcsavarták volna a hangerőt, és bárhogy kéritek, bármennyire zavaró, egyszerűen képtelen normális zajszintet kibocsátva létezni. Speciális jellemzője, hogy érzékeny radarjával tévedhetetlenül megérzi, mikor kéne nagyon odafigyelned egy feladatra, vagy ügyfélre, és abban a pillanatban megjelenik, hogy maximális hangerőn újságolja el, mit vacsorázott előző este. Annyira gyakori, hogy több felmérés szerint ő az egyes számú utálatos világszerte.

A Grincs, aki az életről is lehoz

Savanyú arccal jár-kel, árad belőle a negativitás és két másodperc alatt elrontja bárki kedvét. Az életnek nincs olyan aprósága, aminek képes lenne örülni, a fánkban is csak a lyukat veszi észre, kedvenc jelzője a borzalmas. Vagy, ahogy nagymamáink mondták, amikor nem voltak szofisztikált hangulatban, ő az a típus, akinek még a sz.r is a büdös. Rossz kedvével nem csak a többiek hangulatát nyomja agyon, legtöbbször munka helyett is inkább csak panaszkodik.

Az Irodai Pletykagép

Munkaidejének jelentős részét tölti azzal, hogy minél több dolgot szimatoljon ki, majd osszon meg a lehető legszélesebb körben. Gátlástalanul kavar és ugrasztja egymásnak az embereket. Ma alaposan kitárgyalja veled Gézát, holnap már azt hallod vissza, hogy te milyen csúnyákat mondtál szegény Gézáról, amit ez a jótét lélek persze együttérzően azonnal elmesélt neki – mindegy, hogy valójában nem is így volt. Iszonyú nehéz védekezni a praktikái ellen, leginkább csak az segít, ha egyáltalán nem állsz vele szóba, vagy ha mégis, akkor az időjáráson és az éppen olvasott könyveden kívül semmilyen témát nem érintesz vele. 

A Fösvény

Ő az, aki valahogy mindig megússza, hogy bármit is fizessen, senkit nem hív meg soha semmire, ezzel szemmel örömmel elfogad minden meghívást. Ő az, aki semmit nem hoz soha a közösbe, viszont nagy elánnal fogyasztja/használja azt, amit ti, többiek hoztok. És az is ő, akinek valahogy gyanúsan gyakran marad otthon a pénztárcája, járt le pont a bankkártyája, és persze a zsebében sincs még egy sportszeletnyi apró sem. Kifizetnéd légyszi, eskü jövő héten majd ő hív meg! 

A Konyhai Rém

Senki nem érti hogyan, de majd’ minden munkahelyen akad legalább egy Konyhai Rém. Sajátossága, hogy legtöbbször láthatatlan, tevékenységét akkor végzi, amikor nincsenek tanúk. Jelenlétéről csupán a mosogatóban felhalmozott (és otthagyott) koszos edények tanúskodnak, amiknek persze sosincs gazdája. Na meg a hűtőben kialakuló sajátos életformák, amit a becipelt, majd ki nem dobott kajákból alakulnak ki.

A Szószátyár

Ő az, akinek mintha eltávolították volna az agyából a tartalmi szűrőt: gondolkodás (és gyakorlatilag lélegzetvétel) nélkül oszt meg bármit, bárkivel. Pontosabban mindent, mindenkivel. Életének nincs olyan apró történése, amit ne akarna azonnal elmesélni, és mondókáját olyan mesterien fűzi, hogy abban tizedmásodperces szünetek sincsenek, amikor elmenekülhetnél. Az egy sztoriból kettő lesz, majd nyolc, az egy percből meg hipp-hopp félóra meg óra. Ha nem vigyázol, komolyan veszélyessé válhat a munkahelyi hatékonyságra! 

Ha tele a puttonyod a felsoroltak bármelyik típusával és esetleg beférkőzött az agyad egészen eldugott kis zugába a gondolat, hogy válatnál, bátran csapf el a jobinfo.hu oldalát, mert naponta több ezer friss álláslehetőség vár! Az álláskeresői fiókban több szuper funkciót is találsz az álláskeresés egyszerűsítésére: CV-generátort, álláskeresői profilt, melyet érdemes teljeskörűen kitöltened, CV-adatbázist, melyhez még nyereményjáték is kapcsolódik, de az oldalon van bérkalkulátor, a kiemelt állásokat gyorsan és egyszerűen átnézheted, sőt, a blogon számos hasznos cikket találasz arról, milyen egy jó CV, hogyan ismered fel a rossz főnököt, vagy milyen napjainkban a fiatalok és a pénz relációja.

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA