5 tipp, hogy ne érezd magad (nagyon) nyomorultul a céges karácsonyi partin


Eljött az évnek az a része, amit habitustól függően imádunk vagy utálunk. Van, aki rajong az adventi időszakért, és őszinte örömét leli a lakás feldíszítésében, az aprósüti-dekorálásban és az ajándék vadászatban. Önként teszi be Mariah Carrey-t és ha tehetné, évente új díszeket venne az egész fára. És van, aki rühelli az egészet.


Ha eleve nem érzed túl jól magad a munkahelyeden, a csapat nem összetartó; ha a karácsonyi összejövetelt tényleg iszonyú nyűgként éled meg, íme néhány tipp az évnek ezen sokszor elkerülhetetlen – és sokszor rém kellemetlen – eseményének elviselhetőbbé tételére.


1. Legyen nálad túlélőkészlet


Mindenkinek szüksége van egy alapvető túlélőkészletre a céges partihoz. Mi legyen benne? Mentolos rágó, kényelmes cipő, hogy bírjuk reggelig a táncot, és érdemes bekészíteni néhány szaloncukrot a zsebünkbe/táskánkba, hogy ha a társalgásban kínos csend áll be, legyen mit előrántani. 


Bár elsőre jó ötletnek tűnhet egy laposüveget, vagy egy megtekert füves cigit is becsempészni a partira, ezek nem feltétlenül ideálisak a főnök közelében. Úgyhogy, ha nem ő hozza ezeket, maradjunk a klasszikus, biztonságos és munkahelybarát kellékeknél!


2. Ügyes témakerülő manőverek


Amikor a beszélgetés kényes, vagy unalmas munkahelyi témák felé sodródik, itt az ideje egy kis kreatív manőverezésnek. Készülj néhány témakerülő sztorival, és ahogy szóba jönne a jövő éves költségvetés, vagy a tervek teljesítése, azonnal tereld a szót a legújabb szabadulószobára, egy zseniális Netflixes sorozatra, vagy arra, hogy kik a legjobb standup komikusok éppen most.


3. Céges karácsony Bingo kártya


Fogj össze néhány hasonló humorérzékű kollégával, és készítsetek bingó kártyát a tipikus céges party eseményekkel! Ide tartozhatnak az olyan történések, mint “pusztító évértékelő beszéd”, a “valaki karaoke-t énekel”, “valaki túl sokat iszik”, vagy “a főnök vicces történetet mesél”. A parti során mindenki kihúzhatja a megtörtént eseményeket, akinek először összejön a teljes sor (oszlop, átló), az a Bingónyertes. Titkos bingótársaságotokkal akár valamilyen privát főnyereményt is összedobhattok a szerencsés nyertesnek.


4. Kérdezz-felelek! 


Ha alapvetően kedvelitek egymást, csak a buli indul nehezebben, amíg fel nem oldódik a hangulat, melegítsetek be egy kérdezz-felelek játékkal. Ehhez mindenki írjon egy-egy kérdést egy papírra, tegyétek ezeket egy kalapba, és mindenki húzzon egyet, amire válaszolnia kell. Ez a játék segít, hogy egy kicsit jobban, vagy új oldalról megismerjék egymást.


5. Beszéljétek le a szervezőket a legpusztítóbb buli-elemekről


A céges karácsonyoknak van néhány olyan eleme, amit minden épeszű ember utál (tematikus öltözék, karácsonyi pulcsi, olyan helyszín, amit nem lehet elhagyni, pl hajó, titkos ajándék húzás – hogy csak néhányat említsünk). Ha tehetitek, még időben kezdjetek tárgyalásba a HR-es kollégákkal, hogy idén ezeket a kellemetlen köröket felejtsék el, és koncentráljanak inkább arra, hogy jobb legyen a helyszín, és az étel-ital kínálat. 


Ha netán csak álom egy céges karácsonyi buli – mert épp álláskereső vagy-, feltétlenül ajánljuk hazánk egyik legrégebbi, a közelmúltban megújult állásportálját, a jobinfo.hu-t, ahol több ezer állás vár szűrési lehetőséggel, kiemelt állásokkal a nyitó oldalon, érdekes cikkekkel a blogon, illetve most már béralapú álláshírlevélre is feliratkozhatsz.