Mire ügyelj, ha jó önéletrajzot szeretnél összerakni? Adunk pár tippet!

Ahhoz, hogy sikerrel megpályázz egy állást, jó adag szerencse is kell – ez nem vitás. Azonban van több olyan tényező, amikre odafigyelve növelhető annak az esélye, hogy kitűnj a tömegből és a HR-es elolvassa az anyagodat. A következő tanácsokat mindenképp érdemes megfogadni! Persze mondhatnánk, hogy nem ugyanúgy kell megpályázni egy targoncás, illetve egy ügyvezetői asszisztensi munkát, a lényeg mégis minden esetben ugyan az: egy igényes, hiba nélküli jelentkezési anyagot kellene összehozni. A következőkre mindenképp érdemes odafigyelni!

Személyre szabott önéletrajz és motivációs levél


Ez picit macerás lehet, de roppant hatékony: próbálj meg minden álláshoz külön önéletrajzot és motivációs levelet írni. Mutasd meg, hogy mennyire vagy tájékozott a céggel és annak tevékenységével kapcsolatban; az összerakott anyag NEKIK szóljon és ne rikítson az általánosság. Emelj ki releváns képességeket és tapasztalatokat. Igen, mi is tudjuk, hogy ez a tizennegyedik, a huszonhetedik és a harmanckettedik jelentkezés során már mekkora extra erőfeszítéseket kíván… 

Tehát az egyik probléma az lehet, hogy csak egyféle önéletrajzot használsz. A toborzók azonnal felismerik azokat a jelölteket, akik bármely és minden munkakörre nyitottak, és jó eséllyel ki is zárják őket. A legjobb jelöltek azok, akik abban a munkában nagyon profik, amikre épp embert keresnek.


A munkaköri leírás, feladatlista tudatos áttanulmányozása

Picit a fentiekhez kapcsolódik ez a javaslat is: sok cég alkalmaz automatizált jelentkező-követő rendszert annak érdekében, hogy gyorsan kiválassza a legjobb jelölteket. Ha az önéletrajzod, vagy kísérőleveled nem tartalmazott eleget a munkaköri leírásban felsorolt kulcsszavakból, a rendszer a nulladik lépésben kizár, és a jelentkezésed el sem fog jutni egy emberi HR-es szeme elé. Tehát, először tanulmányozd a munkaköri leírást, majd dolgozz az önéletrajzodon. Azonosítsd a hirdetésben lévő legfontosabb kulcsszavakat és készségeket, és illeszd be ezeket az önéletrajzod megfelelő szakaszaiba. Ez segít átjutni a gépi szűrőn, és felkelteni a HR-es figyelmét.


NE legyenek helyesírási hibák az önéletrajzodban, motivációs leveledben!


Hiába nem magyartanárnak jelentkezel, ha az önéletrajzodban hibák vannak, az semmiképp nem vet jó fényt rád, hiszen a munkaadó szemszögéből már a jelentkezés során sem voltál megfelelően gondos. Azt is nézd át, hogy a CV-d jól van-e tördelve, ha például meglévő sablont használsz: mi találkoztunk olyan önéletrajzzal, ahol a szavak úgy lettek széttördelve (a szavak vége új sorba került), mintha az illető nem tudott volna helyesen elválasztani. Mint utólag számunkra kiderült, itt annyi történt, hogy az illő segítséget kért egy baráttól, hogy öntse formába a CV-t. Visszakapta azt, majd valószínűleg tüzetesebb átolvasás nélkül küldte el nekünk azzal a céllal, hogy találjunk neki megfelelő állást. (Feltehetően a cégek is ebben a formában kapták volna meg az CV-t.) Az önéletrajzod az első benyomás, amit a munkáltató rólad kap. Helyesírási hibák, rendezetlen formátum, vagy a hiányos, illetve egymásnak ellentmondó információk nem keltenek túl jó hatást. Érdemes egy külső személlyel átnézetni az anyagot.


Figyelj arra, hogy a hirdető cég mit kér a jelentkezés során!


Manapság egyre gyakoribb, hogy az álláshirdetés valamilyen speciális utasítást ad a jelentkezés módjára nézve, például, hogy pontosan milyen tárgya legyen az elküldött e-mailnek, milyen szónak, vagy kifejezésnek kell mindenképpen szerepelnie a motivációs levélben, vagy a tárgyban; milyen fájlformátumban kell feltölteni az önéletrajzot, milyen dokumentum másolatokat kell csatolni a CV mellé; esetleg milyen meghatározott idősávban telefonon kell beszélni a céggel, hogy megadják, hova küldd el az önéletrajzot. Ezeket a speciális utasításokat ráadásul leggyakrabban valahol a hosszú álláshirdetésben “elrejtve”-de legalább is nem kiemelve közlik, így szűrve ki azokat, akik még a hirdetést sem olvassák végig. Az ilyen speciális lépések elvárása egyszerű módja annak, hogy a munkaadók leszűkítsék a jelentkezők körét, hiszen miért lennél képes a munkád során követni az utasításokat, ha már a jelentkezéskor sem sikerült. Ezek követése, betartása pont olyan fontos, mint egy profin és pontosan összerakott jelentkezési anyag, mert az egyik leginkább elvárt tulajdonságról tesz tanúbizonyságot: a precizitásról.

A tavasszal megújult jobinfo.hu álláskeresői platformján gyorsan és egyszerűen létrehozható egy önéletrajz-igen, akár többféle, a fent leírt okokból. Hamarosan applikációban is elérhető lesz az összes olyan funkció, amely eddig a weboldalon elérhető volt! További cikkeket pedig itt talász.



Ezek is érdekelhetnek: