“Miért pont Békéscsaba?”- munkaerőpiaci kitekintés-sorozatunk 3. városa


Home


Álláspiaci színesek


“Miért pont Békéscsaba?”- munkaerőpiaci kitekintés-sorozatunk 3. városa

Miért pont Békéscsabára kívánkoznak a munkavállalók?

Miért pont Békéscsaba? A munkaerőpiaci trendeket feldolgozó sorozatunkban mostanában végignéztük, mely vidéki városok lettek különösen népszerűek az álláskeresők között. Ezúttal egy újabb célpontot látogatunk meg, és megvizsgáljuk, miért lett keresett célpont Békéscsaba.

A Jobinfo.hu adatai szerint a munkakeresők körében egyre népszerűbb ez a dél-alföldi város, így utánajártunk, mi áll a fokozódó érdeklődés hátterében. Ez a Gyulai-medence szívében fekvő város az elmúlt években szokatlanul élénk gazdasági fejlődésen ment át, a megyei iparkamara adatai szerint 2022 első 9 hónapjában az új beruházások értéke meghaladta a 120 milliárd forintot.

A fejlesztési források 34 százalékát a mezőgazdaságban, 24 százalékát a feldolgozóiparban, 9,1 százalékát pedig a szállítás és raktározás területén használták fel. Arról nem szólt a kamara jelentése, hogy ezek a források honnan érkeztek, így nem világos, hogy mekkora részben EU fejlesztési forrásokról vagy piaci befektetésekről van szó.

Ez a lendület várhatóan nem is fog eltűnni a következő években, hiszen azt már lehet tudni, hogy csak az EU-s Terület- és Településfejlesztési Operatív (TOP és TOP Plusz) Programban már ide érkezett 88 milliárd forint támogatás és 2027-ig még legalább 95 milliárd forint uniós forrás érkezik gazdaságfejlesztési célokra. A programnak köszönhetően 21 ipari park és 6 inkubátorház épült, valamint 42 piac- és 24 turisztikai attrakciófejlesztés valósult meg.

A fejlesztéseket az infrastrukturális beruházások is támogatták, mint amilyen az M44-es út, vagy az energetikai fejlesztések (napelempark, geotermiai központ, amelyek szintén növelik az új befektetések esélyét.

A megye legnagyobb cége tavaly a közúti járműalkatrészek gyártásával foglalkozó Linamar Hungary volt, őket a baromfifeldolgozó Gallicoop és a síküveggyártó Guardian követte.

Mire számíthat, aki munkája miatt költözik erre a vidékre? Békéscsabán nem fog unatkozni, hiszen a városnak számos látnivalója és remek rendszeres programja van, mint például az Árpád Gyógy- és Strandfürdő, a Munkácsy Mihály Múzeum, de nem érdemes kihagyni a szabadkígyósi Wenckheim Kastélyt és a pósteleki Wenckheim romot sem. Híres a Csabai Kolbászfesztivál, vagy éppen a Viharsarki Rock fesztivál is. A kultúra iránt érdeklődőket várja a város színháza is.

A tavasszal megújult jobinfo.hu-n itt nézheted át a békéscsabai állásokat; most már fizetéssel ellátott hírlevélre is feliratkozhatsz, a blogon megjelenő további érdekes cikkeket pedig itt találod.

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA