Miért éppen Hollandia?


Home


Álláspiaci hírek


Miért éppen Hollandia?

Hollandia lett az új Anglia! De miért ide vágyik minden diák és munkavállaló? 

Hollandia egyre népszerűbb célponttá válik a nemzetközi diákok és munkavállalók számára, ez a folyamat az elmúlt évtizedben egyértelműen megfigyelhető, azonban a Brexittel – illetve az angol tandíjak drasztikus emelkedésével és a diákhitel lehetőségek elapadásával – drámaian felgyorsult. 

Az aprócska ország felsőoktatásában a statisztikák szerint a 2022/’23-as tanévben körülbelül 123 000 nemzetközi diák tanult, ami a teljes diáksereg 15 százalékát teszi ki. Ez meglehetősen meredek emelkedés 2005/2006-hoz képest, amikor az országban összesen 33 ezer külföldi tanult a felsőoktatásban. 

Bár a növekedés már évek óta tart, a folyamat határozottan felpörgött a Brexit lezárultával. Amit a holland egyetemek – és GDP – megnyert a folyamaton, azt a szigetország elvesztette: a 2021–22-es tanévben 53 százalékkal esett le a brit egyetemekre jelentkező EU-s diákok száma. 

A hollandiában tanuló nemzetközi hallgatók többsége Európából érkezik, legnagyobb számban Németországból. Érdekes megfigyelés az ország statisztikai hivatala részéről, hogy tanulmányai befejezése után a nemzetközi diákok jelentős része – nagyjából minden harmadik fiatal – a holland munkaerőpiacon marad. Ez megfelel a helyi munkaerőpiaci stratégiának, az országban számos ágazatában tapasztalható munkaerőhiány, és a külföldi diákok értékes erőforrást jelentenek – hiszen képzettek, és karrierjük kezdetére jellemzően már beszélik az ország nyelvét. 

Ez megmutatkozik a munkaerőpiaci számokban is: míg 2019-ben 750 ezer külföldi munkavállaló volt az országban, az előrejelzések szerint 2030-ban már 1.2 millió bevándorló dolgozóval számolnak. 

A növekvő nemzetközi diák és munkavállalói szám jelentős nyomást gyakorol a holland lakáspiacra is. Az Erasmus Student Network által végzett felmérés szerint a nemzetközi diákok 57%-a találkozott olyan lakás hirdetésekkel, amelyek kifejezetten kizárták a nemzetközi diákokat, és ahol nem volt ilyen megkötés, negyedüket onnan is elküldték amiatt, hogy más országból érkeztek. A “no internationals” szlogen mára szinte minden ott tanuló diáknak ismerős. 

A nehézségek itt nem érnek véget, a külföldi diákok ráadásul gyakran magasabb árakat fizetnek ugyanazért a szállásért, mint a holland társaik. Ezek a gyakorlatok természetesen törvénytelenek Hollandiában, ez azonban csak az elmélet, a valóságban pedig nagyon is gyakori a diszkrimináció.

Mindez a nehézség azonban nem tántorítja el a megfizethető és jó színvonalú felsőoktatásra vágyó külföldi diákokat, akik között az utóbbi években egyre több a magyar. Felsőoktatási előkészítő programokkal foglalkozó szervezetek adatai szerint a holland egyetemek nálunk is abszolút a népszerűségi rangsor élére ugrottak, még akkor is, ha lakáshoz – vagy akárcsak egy aprócska, nem is túl színvonalas szobához – jutni feketeöveseknek való kihívás a nagyobb egyetemi városokban. 

A jobinfo.hu található hollandiai állást itt találod, további érdekes és hasznos cikkeket pedig a weboldal blogján találsz.

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA