Zöldgalléros forradalom – ezek a jövő munkahelyei


Home


Álláspiaci hírek


Zöldgalléros forradalom – ezek a jövő munkahelyei

Zöldgalléros forradalom – ezek a jövő legkeresettebb állásai

Egyre keresettebbek a munkaerőpiacon a zöldgalléros szakemberek. A fehér- és kékgalléros állásokról már ezerszer hallottunk, a zöld azonban új szín a palettán. Ezúttal annak néztünk utána, hogyan kerülhetünk be ebbe a szakértők szerint egyre fontosabb és jól kereső körbe. 

Mit jelent a zöldgalléros munka?  

Olyan tevékenységek, amik közvetlenül hozzájárulnak a környezeti fenntarthatóság javításához. Ez magában foglalhatja többek között a megújuló energia, az energiahatékonyság, a hulladékgazdálkodás, a környezetvédelem és a fenntartható mezőgazdaság területén végzett munkákat. A zöldgalléros munkahelyek elsődleges célja, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsanak vagy árukat állítsanak elő, amelyek minimális, vagy pozitív hatást gyakorolnak a környezetre.

A kérdés persze sokszor árnyaltabb. Tipikus zöldgalléros projekt például egy olyan étterem, amely a helyben megtermelt bio alapanyagokat használja, és az épület is megújuló energiát használ. Zöldgalléros dolgozó-e az itt felszolgáló pincér? Szigorúan nézve nem, hiszen az ő munkája – kiviszi a rendelést a vendégeknek – közvetlenül nem kapcsolódik a fenntarthatóság javításához. 

Bár a létesítmény nem tudna üzemelni nélküle, a zöldgalléros munkánál az is fontos, hogy a a környezeti hatás szorosan kapcsolódjon a munkakör alapvető feladataihoz, de csak a munkáltató működési gyakorlatához.

Mik azok a zöldgalléros munkakörök?

Zöldgalléros munkát éppúgy végezhet kétkezi szakember, mint irodai dolgozó, vannak fizikai és szellemi munkakörök, van, amihez nem kell speciális végzettség, van, ahova egyetemi diploma szükséges. Lássunk néhány példát arra, mi számít zöldgalléros tevékenységnek. Ilyen munkaköröket nem csupán a közvetlenül a fenntarthatósággal foglalkozó iparágakban találunk. 

Szélenergiai technikus: karbantartja és javítja a szélturbinákat, hogy azok hatékonyan és biztonságosan működjenek.Zöldtetők és függőleges kertek telepítője: A zöldtetők és függőleges kertek elősegítik a városi területek hűtését, csökkentik a csapadékvíz elfolyását, és javítják az épületek energiahatékonyságát. Ahhoz azonban, hogy ezek hosszútávon is életben maradjanak, szakértő tervezésre és kialakításra van szükség. Az ilyen újhullámos kert-szakemberek is egyre keresettebbek.Biogazdálkodó: zöldgalléros tevékenység ez is, hiszen a biogazdák környezetbarát módon, vegyszermentesen termelik meg az élelmiszereket és egyéb termékeket, ezzel pedig fenntarthatóbb módon használják a termőföldet.Természetvédelmi szakember: számos olyan tevékenység van, ami a természeti környezet megóvásával, gondozásával foglalkozik, mint például azok, akmik napjaikat a vizes élőhelyek gondozásával töltik. Az ilyen szakember gondoskodik a vizes élőhelyek megőrzéséről és helyreállításáról a természetes élőhelyek és fajok védelme érdekében.Fenntarthatósági tanácsadó: jó példa arra, hogy akár egy hagyományos iparágban dolgozó hagyományos cégnél is lehet zöldgalléros munkánk, például akkor, ha tevékenységünk segít a cégnek/szervezetnek fenntarthatósági stratégiát kidolgozni és megvalósítani.Környezetvédelmi jogász: megint csak egy hagyományos foglalkozás zöld ága, tanácsadást nyújt a környezetvédelemmel kapcsolatos jogi és szabályozási kérdésekben és segít a vállalatoknak megfelelni a környezetvédelmi szabályoknak és előírásoknak.

A tavasszal megújult jobinfo.hu nyitó oldalán ugyan ez a “szín” még hiányzik, de a kékgalléros, vezetői és szellemi munkákat könnyen és gyorsan áttekintheti, aki éppen állást keres, a tematikus szűrők segítségével: a leginkább keresett -és olvasott állások várnak a nyitó oldalon, egyébként pedig több ezer állás közül válogathat az álláskereső. “Zöld állásokat” itt találsz, de számos egyéb lehetőséggel is vár hazánk egyik legrégebbi állásportálja!

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA