Utálatos állásinterjú kérdések és tippek az átvészelésükre


Home


Álláspiaci hírek


Utálatos állásinterjú kérdések és tippek az átvészelésükre

A leggyakoribb, utálatos állásinterjú kérdések és tippek, hogyan válaszolj rájuk ügyesen

Van ember, akinek még nem szegeztek neki egy felvételi beszélgetés során egy/több utálatos tucatkérdést, amire normális ember képtelen épkézláb választ adni? Szerintem nincs, de ha igen, nagyon irigylem. 

A rémes kérdések egyetlen előnye az, hogy a legtöbb helyen ugyanazokat kérdezik, így a tortúra egy részére előre fel lehet készülni. Ettől a kérdés nem lesz jobb, de legalább nem ér váratlanul.

Mesélnél egy kicsit magadról? 

Ember, ott van előtted az önéletrajzom, mindent tudsz – mondanánk legszívesebben. De nem tesszük. Milyen a jó válasz erre az elsőszámú rémkérdésre? 

Beszélj maximum 2 percet, válaszod legyen strukturált, releváns és munkafókuszú, hozzállásod pedig pozitív. És miről ne beszélj? Ne mesélj túl személyes dolgokat, ne szídj másokat, ne legyél nagyon hosszú, és ne részletezz olyan szakmai dolgokat, amik nem relevánsak az állás szempontjából.

Lássuk, hogyan válaszol erre a kérdésre jól és rosszul Péter, aki egy adminisztratív asszisztensi pozícióra jelentkezett a Remekjó céghez. 

Jó válasz:

„Köszönöm a lehetőséget! Péternek hívnak, és az elmúlt négy évben egy helyi építőipari vállalatnál dolgoztam adminisztratív asszisztensként. Az évek során rengeteg gyakorlati tapasztalatot szereztem, főleg az időmenedzsment, a kommunikációs készségek és  ügyfélszolgálati téren.

Sokat tanultam a projektmenedzsmentről is, mivel gyakran kellett együtt dolgoznom a vállalat mérnökeivel és vezetőivel, hogy koordináljam a munkát és biztosítsam a határidők betartását. Az adminisztratív feladatok területén a pontosság és a szervezés a legerősebb oldalam. 

Nagyon izgatott vagyok a lehetőségtől, hogy a Remekjó csapatához csatlakozzam.”

Rossz válasz:

“Jó napot kívánok! Péter vagyok. Nagyon szeretek sorozatokat nézni és macskáim vannak, akik imádnak a billentyűzeten feküdni, míg dolgozom. Nem igazán tudom, mit mondjak, sosem voltam jó az ilyen típusú dolgokban. 

Hát, négy évig dolgoztam adminisztratív asszisztensként egy irodában, de őszintén szólva elég unalmas volt és úgy éreztem, az emberek sem nagyon értékeltek ott. Nem igazán szerettem a főnökömet, túl szigorú volt és nem volt értelme a sok szabálynak. Az irodai politika sem az én világom. Kicsit úgy éreztem magam, mintha csak egy robot lettem volna, aki beüti az adatokat a rendszerbe nap mint nap. De tudom, hogy ezek alapvető irodai munkák, amikre szükség van, és ez az iroda biztosan élvezetesebb lesz. Elég gyorsan tudok gépelni és ismerek néhány Excel trükköt is. Az emberek azt mondják, jó a humorérzékem, szóval ez segít majd feldobni a hangulatot a szürke hétköznapokon.”

Miért szeretnél itt dolgozni?

Pénzért – vágnánk rá, ha a HR-es az őszinte válaszra lenne kiváncsi, de persze nem az érdekli. Ezzel a kérdéssel leginkább azt szokták szondázni, mennyire vagy képben a céggel kapcsolatban, felkészültél-e az interjúra, utánanéztél-e a hirdetett munkakörnek, és milyen motivációd van.

A válaszodban ideális esetben össze tudod kötni a saját céljaidat a cég érdekeivel, megmutatod, hogy céltudatos vagy, és vannak releváns készségeid. 

Kata a KényElem bútorlánchoz jelentkezett eladónak, és így ad jó és rossz választ erre. 

Jó válasz: 

“A KényElem híres a minőségi bútorokról és a kiváló kiszolgálásról. Mindig is érdekelt a belsőépítészet, és rengeteget tanultam autodidakta módon. A kínált pozíció lehetővé tenné számomra, hogy ez a szenvedély a hivatásom legyen, miközben segítek az ügyfeleknek megfelelő bútorokat választani otthonaikhoz. Úgy érzem, itt lehetőségem nyílna fejlődni és hozzájárulni a cég sikeréhez. Ráadásul, értékelem, hogy a cég elkötelezett az alkalmazottak folyamatos képzése mellett, ami szerintem egy nagyszerű lehetőség a szakmai fejlődésemre.”

Rossz válasz: 

“Hát, szükségem van egy állásra, és ez a hely közel van a lakásomhoz. Azt is hallottam, hogy van itt egy jó kávézó a közelben, szóval gondoltam, miért ne próbálkozzam. Nem igazán foglalkoztam eddig bútorokkal, de úgy gondolom, hogy ez egy egyszerű munka, simán tudom csinálni.”

Mik az erősségeid és a gyengeségeid?

Megintcsak egy ősklasszikus rettenet-kérdés. A trükk az, hogy úgy dicsérd magad, hogy ne legyél nagyon öntelt, és úgy legyél önkritikus, hogy ne ásd el magad. Általánosságban véve elmondható, hogy ne kamuzz, valós erősséget mutass be, és azt támaszd is alá eredményekkel, és valós hiányosságot – az olyan “tankönyvi” válaszoknál, mint túlságosan a tökéletességre törekszem nagyon kilóg a lóláb. A gyengeségednél hasznos, ha röviden arról is beszélsz, miképpen igyekszel fejlődni azon a téren. 

Lássuk, mikor csinálja jól Dávid, aki egy telekom céghez jelentkezett értékesítőnek. 

Jó válasz:

Erősségek:

“Erősségeim között van a meggyőző kommunikáció és az ügyfélorientált hozzáállás. Korábbi munkahelyemen sikerült növelnem az ügyfél-elégedettséget és jelentősen hozzájárulni az értékesítési célok eléréséhez. Továbbá, jól tudom kezelni a stresszt és a csapatommal is hatékonyan együtt tudok működni.”

Gyengeségek:

“Egy terület, ahol fejlődni szeretnék, az az időkezelés. Hogy javítsak ezen a területen, elkezdtem használni egy feladatkezelő appot és napi to-do listát, amelyek segítenek nekem abban, hogy hatékonyabban tudjam elvégezni a feladataimat. Ezek már némi pozitív eredményt hoztak, de továbbra is keresem a módszereket a javulásra.”

Rossz válasz:

Erősségek:

“Azt gondolom, hogy sokkal jobb vagyok az értékesítésben, mint a kollégáim. Mindig is könnyen tudtam értékesíteni, és gyakran érzem, hogy az én módszereim sokkal hatékonyabbak.”

Gyengeségek:

“Őszintén szólva, nehezen tudok kijönni az emberekkel, akik nem hajlandóak követni az én módszereimet vagy nem értenek egyet velem. Emiatt gyakran konfliktusok alakulnak ki köztem és a kollégáim között. De azt gondolom, ha ők követnék az én utasításaimat, ezek a konfliktusok elkerülhetőek lennének.”

Milyen fizetést szeretnél? 

Egyike a legaljasabb kérdéseknek. A cégnél nyilvánvalóan van egy előre meghatározott összeg, amit hajlandóak kifizetni a megfelelő szakembernek, de ha te sokkal kevesebbel is beéred, akkor persze felvesznek rosszabb fizetésért. Különösen nehéz erre a kérdésre jól válaszoln, hiszen nem akarunk kevesebbet kérni, mint amennyit a cég hajlandó lenne kifizetni, de nem is akarjuk lenullázni az esélyeinket egy túl nagy számmal. 

Ha neked szegezik a kérdést, először is MINDIG kérdezz vissza, hogy mennyi az a fizetési sáv, ami a cégnél jellemző a meghirdetettel azonos pozíciókban. Ha erre választ kapsz, máris tudod, mi a mozgástér.  Ezt nagyjából így tudod megfogalmazni, hogy professzionális benyomást kelts:

“A fizetési igényem megadása előtt szeretném egy kicsit jobban megérteni a cég által erre a pozícióra meghatározott fizetési sávot, valamint az elérhető egyéb juttatásokat. Tisztában vagyok azzal, hogy milyen értéket tudok hozzáadni a csapathoz, és nagyon szeretném ezt a pozíciót, de szeretném ismerni a cég előzetes elvárásait is ezen a területen. Vannak olyan információk, amelyeket megoszthatna velem a fizetési sávval és az egyéb juttatásokkal kapcsolatban?”

Ha ezt elhárítják, akkor jön a második trükk, mindig sávban gondolkozz, sosem összegben. És ha a cég nem segít, hogy belődd, mi a jó szám, akkor mondj egy NAGYON széles sávot, így jelentős mozgástered marad az alkura. 

Dóri pénzügyesnek jelentkezik egy céghez, lássuk, hogyan tud jól és rosszul válaszolni erre a kérdésre. 

Jó válasz:

Alaposan tájékozódtam a hasonló pozíciókra vonatkozó fizetési tartományokkal kapcsolatban ebben a régióban és az iparágban, és arra jutottam, hogy a fizetési tartomány nettó 350 és 630 ezer forint között van a tapasztalatoktól és a pontos feladatoktól függően. Tekintettel a szakmai tudásomra, úgy érzem, hogy a tartomány felső végéhez közelebb lenne reális. Természetesen nyitott vagyok a tárgyalásokra, és nagyon érdekel, hogy milyen egyéb juttatásokat kínál a cég, például az egészségbiztosítást és a nyugdíj-előtakarékosságot.”

Rossz válasz: 

„Igazából nem tudom, mennyit kellene kérnem. Talán 350 ezer forint körüli összeg lenne jó? De nem vagyok biztos benne. Egyáltalán nem vagyok jártas ebben, és nem szeretném, ha túl sokat kérnék és elveszíteném ezt a lehetőséget. Persze örülnék egy jó fizetésnek. Mit gondol, mennyit ajánlana e pozícióért?” 

Hol látod magad 5 éven belül?

Mivel azt úgysem mondhatod, hogy Thaiföldön egy koktéllal a kezemben, fel vagy mentve a teljes őszinteség alól. Nyugodtan vedd elő a költészetben jártas énedet, és fogalmazz valami hihetően szépet. Ez a kérdés lehetőséget ad arra, hogy megmutasd hosszú távú karrierterveidet és elkötelezettségedet a vállalat iránt. A válaszod akkor lesz jó, ha reális célokat vázolsz fel, a céget is feltünteted a terveidben, személyes és szakmai fejlődéseddel kapcsolatban elképzeléseket mutatsz, és ezek egybevágnak a munkáltató érdekeivel. 

Gabi szoftvertesztelőnek jelenkezik, így tud erre jól vagy rosszul válaszolni.

Jó válasz: 

Öt év múlva is szeretnék a szoftvertesztelés területén dolgozni, ugyanakkor remélem, hogy addigra már magasabb pozíciót tölthetek be, például tesztelési csapatvezetőként vagy minőségbiztosítási menedzserként. Úgy gondolom, hogy ez a cég kiváló platform lehet a szakmai fejlődésemhez, és szeretnék aktívan részt venni a termékek minőségének folyamatos javításában. Arra is törekszem, hogy továbbképezzem magam az új tesztelési technológiák és módszerek területén, hogy hozzá tudjak járulni a cég sikeréhez.

Rossz válasz:

„Öt év múlva igazából nem is tudom, hol szeretnék lenni. Lehet, hogy még mindig ezen a területen dolgozom, vagy teljesen új karrierutat kezdek valami egészen más területen. A lényeg, hogy nem szeretnék túl sokáig ugyanabban a pozícióban ragadni. Talán saját startupom lesz, vagy valami olyasmi.”

Ha váltanál, vagy nagyobb kihagyás után állást keresel, nézz szét a jobinfo.hu többezres álláskínálata között! Töltsd ki részletes profilodat, illetve önéletrajzodat, hogy amennyiben megfelelő állás kerül fel az oldalra, külön ajánlatként értesülhess róla!

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA