Többszázezer álláskereső


Home


Álláspiaci színesek


Többszázezer álláskereső

Egyre súlyosbodó munkaerőhiány – mi lehet a megoldás?

A magyar gazdaság fenntartható növekedésének egyik kulcsfontosságú eleme a munkaerőpiac bővítése. A munkaerőhiány egyre súlyosabb problémát jelent, amely gátat szab a gazdaság fejlődésének. Nem véletlen, hogy egyre többször hallani arról, hogy számos iparágban mostanra teljesen hétköznapi lett a külföldi (jellemzően ázsiai) vendégmunkások jelenléte.

Ami viszont talán meglepőbb, hogy állítólag a  magyar munkaerőpiacon jelen van egy körülbelül 300 ezer főt kitevő munkaerő-tartalék, akik potenciálisan bevonhatók a munkaerőpiacba. Ezen álláskeresők és inaktívak különböző okok miatt nem vesznek részt a munkavállalásban. 

Az elmúlt években több program is indult, amelynek célja a a munkaerőpiacra lépés ösztönzése volt a különböző célcsoportok számára. Mivel a 25 és 55 év közöttiek körében meglehetősen magas a foglalkoztatottság, új munkaerőt leginkább az egészen fiatalok (25 alattiak) és a nyugdíj előtt állók (55+ korosztály) körében remélhetnek a cégek. 

Csakhogy ez a körülbelül 300 ezer fősre becsült réteg munkaerőpiaci szempontból egyáltalán nem homogén. Közülük körülbelül 40 ezer fő az, akik gyakorlatilag azonnal el tudnak helyezkedni, mivel képzettségük és motivációjuk is megfelelő. További körülbelül ugyanekkora csoport az, akik azonnal nem tudnának munkába állni, ám egy nem túl hosszú képzési programot követően már el tudnának helyezkedni, náluk a munkatapasztalat és a motiváció megtalálható, ám tudásuk mostanra elavult. 

Van viszont egy 150 ezer fősre becsült embertömeg, akik jelenleg nincsenek munkára képes állapotban, és egyszerű lépésekkel nem is tudnának eljutni oda, hogy megállják a helyüket a munka világában. Esetükben tartós és átfogó programokra van szükség, amely ráadásul nem csupán a munkahelyi kompetenciákra irányul, hanem egészségügyi és szociális szolgáltatásokra is.

Végül pedig van egy nagyjából 60 ezer fős csoport, akik jelenleg inaktívak, és bár szeretnének dolgozni, de élethelyzetük, vagy egészségi állapotuk ezt nem teszi lehetővé. Célzott programokkal viszont ők képessé tehetők és motiválhatók a munkavállalásra. 

A munkaerő-tartalék aktiválása kulcsfontosságú a magyar gazdaság fenntartható növekedésének biztosításához. A kormányzat, a munkaerőpiaci szereplők és a civil szervezetek összefogásával, hatékony programok és stratégiák alkalmazásával jelentősen bővíthető a munkaerőpiac, enyhíthető a munkaerőhiány, és javítható a gazdaság teljesítőképessége.

A befektetett munka megtérülő befektetés lesz, hiszen a gazdaság növekedéséhez, a munkaerőhiány enyhítéséhez, a szociális kohézió erősítéséhez és a társadalmi igazságosság megteremtéséhez is hozzájárul.

Ha új állás után kutatnál, hazánk egyik legrégebbi álláskereső felülete, a jobinfo.hu számos lehetőséget knál: egy helyen több állás platform kínálatát találod meg egyben; a bal oldali menüsor segítségével pedig pontosíthatod a kereséseidet. Kereshetsz célzottan olyan állások között is, amikben a munkaadó bért adott meg, illetve ezekre fel is tudsz iratkozni.  

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA