Rémes az európai munkaerő pszichés állapota: depresszió, szorongás, álmatlanság


Home


Fejlesztések


Rémes az európai munkaerő pszichés állapota: depresszió, szorongás, álmatlanság

Rémes az európai munkaerő pszichés állapota: depresszió, szorongás, álmatlanság, migrén

Évek óta tavasszal és ősszel végzik el a Telus Mental Health kutatást, aminek Európai eredményei megmutatják, milyen lelki állapotban dolgozunk mi itt, az öreg kontinensen. A legutóbbi – őszi- adatfelvétel után nemrég publikált eredmények alapján a helyzet nem rózsás. 

A kutatás számos európai országban zajlik (Hollandia, Németország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország, Franciaország), és a dolgozók mentális egészségének különböző aspektusaira koncentrál, beleértve a stressz, szorongás, depresszió és az alvászavarok elterjedtségét, valamint azt, hogy ezek hogyan befolyásolják a munkavállalók mindennapi életét és munkateljesítményét. 

Egyre rosszabb a helyzet

Az utóbbi években egymást érték az olyan globális hatások, amik miatt rosszabbul érezhettük magunkat, először a Covid-járvány, majd háborúk híre, az elszálló infláció, és a gazdasági nehézségek jöttek. Mostanra így 

csupán a munkavállalók ötöde (19%) van optimális lelki állapotban, csaknem az emberek fele (43%) mérsékelten nagy lelki feszültségben él, míg majdnem ugyanennyien (38%) kifejezetten rossz lelki állapotban vannak. 

A leggyakrabban jelentkező probléma egyértelműen a szorongás, ezt követik a depresszió, az alvászavarok, és a rendszeres migrénes rohamok. A mentális egészség állapota országonként eltérő: az emberek Hollandiában vannak a legjobb lelki állapotban és a Lengyelországban a legfeszültebbek. 

A lelki állapotot a kutatás egy 0-100 közötti pontszámmal fejezi ki, ahol a 0-40 közötti érték a legrosszabb, a 40-80 közötti a mérsékelten rossz helyzetet mutat, 80-100 között viszont optimális az illető pszichés állapota. 

A pénz igenis számít

A kutatás adataiból egyértelműen kirajzolódik, hogy a pénzügyi tartalékoknak (vannak-e megtakarítások a vészhelyzetekre) és a kiszámíthatóságnak (munkahelyi biztonság, kiszámítható fizetés) óriási hatása van a lelki békénkre. 

Nem véletlen, hogy a lengyelek lelki állapota a legrosszabb, itt van a legtöbb olyan ember, akinek nincs megtakarítása: 100 emberből 44-nek nincs vésztartaléka váratlan helyzetekre. Ezzel szemben Hollandiában felennyien, csupán 100-ból 22 ember válaszolta ezt. Az egész kontinensen látható, hogy a vésztartalék nélküli válaszolók átlagosan csupán 41 pontot értek el, míg a vésztartalékkal rendelkezők 61 pontot. 

Meglepő viszont, hogy a derülátás-borulátás nem egyértelműen függ össze a lelki egészséggel, de még ennél is meglepőbb, hogy az európai országok közül az olasz válaszolók voltak a legpesszimistábbak. Az olaszok csaknem harmada egyáltalán nem bizakodó a jövőjével kapcsolatban, míg a hollandoknál csak minden tizedik ember nyilatkozott így. 

Szintén érdekes, hogy a kor előrehaladtával a lelki béke emelkedik: a legjobb mentális egészségről a legidősebb, 60-69 éves korosztály számolt be, a legrosszabb állapotban pedig a 20-29 évesek vannak. 

Mentális állapotok

Évek óta vizsgálják azt is, hogy van-e különbség a gyerektelen és a legalább egy gyerekes válaszolók között, és minden kutatásnál az derül ki, hogy a gyermek nélkül élők hajszálnyival jobban vannak, mint azok, akiknek a gyerekekről is gondoskodnia kell.

Nemek szerinti bontásban nincs nagy meglepetés: a nők lelki egészsége rosszabb, mint a férfiaké. Ugyanígy nem különösebben megdöbbentő, hogy a magas, vezetői pozícióban dolgozók jobban érzik magukat, mint a beosztottak, és a szellemi munkások kicsit jobban vannak, mint a kékgalléros dolgozók. Ezek összességében mind összefüggenek az anyagi helyzettel is, ami pedig, mint már kiderült, hatással van a lelki egészségre.

A lelki problémák persze kihatással vannak a munkahelyi teljesítményre is, legnagyobb mértékben a lengyel válaszolók produktivitására vannak hátrányos hatással a lelki problémák, míg legkevésbé a német munkások teljesítménye érintett. 

Ha neked is fontos az anyagi biztonság és kiszámíthatóság, akkor keress a fizetéssel együtt meghirdetett állások között hazánk egyik legrégebbi állásgyűjtő oldalán, a jobinfo.hu-n; a bal oldali szűrő segítségével beállítható a bérrel ellátott hirdetések listázása.

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA