Jó ötlet, ha a ChatGPT írja a motivációs leveledet? Attól függ! 

2023.07.25.

A mesterséges intelligencia (MI vagy AI), beleértve a manapság oly népszerű ChatGPT-t, rengeteg tevékenységre képes, és olykor ember legyen a talpán, aki rájön, hogy valójában egy chatbot áll az eredmények mögött. Így érthető, hogy az állásinterjúkra való készülődés során is szeretnénk kihasználni a tudását, azonban egy friss tanulmány szerint ez nem biztos, hogy a legjobb ötlet.


A generatív mesterséges intelligencia képes másodpercek alatt esszéket, e-maileket, jelentéseket, önéletrajzot, sőt, motivációs levelet is írni. Az iCIMS “Class of 2023” című jelentése szerint a megkérdezett ezer amerikai végzős főiskolás közel fele (47 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy használna chatbotot önéletrajza vagy motivációs levele megírásához, viszont a megkérdezett 500 HR-szakember közel 40 százaléka azt mondta, hogy ez bizony rossz ötlet.


Szerintük a szakmájához értő HR-s könnyen rájön, ha mesterséges intelligencia segítségével íródott a levél. 


Na de igaz ez? Hát attól függ, mennyire jól használja valaki az AI chatbotot, és mennyire tudja vele személyre szabni a készülő motivációs levelet. Ha valaki ügyes ebben, és veszi a fáradtságot a színvonalas, egyedi eredmény elkészítésére, a HR-szakember szinte biztosan nem fogja tudni megmondani, segített-e neki a mesterséges intelligencia vagy sem.


Hogyan használd okosan a mesterséges intelligenciát? 


A folyamatos állásra jelentkezés, a pályázatok beküldése nagyon fárasztó és demotiváló tud lenni, különösen, hogy a legtöbb cég válaszra sem méltatja a jelentkezőket. Ha ezt a folyamatot meg tudjuk könnyíteni az AI segítségével, és így mindig színvonalas motivációs levelet küldünk be, az biztosan nem hátrány. Ráadásul eközben egy nagyon is 21. századi képességet gyakorlunk: azt, hogyan dolgozzunk MI-vel, amire hamarosan szinte mindannyiunknak nagy szükségünk lesz.


Ezért érdemes némi időt szánni arra, hogy elsajátítsuk a ChatGPT hatékony használatának művészetét, különösen a motivációs levél készítéséhez. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan használhatod a legjobban:


Adj világos és konkrét utasításokat: Minél több információt adsz a ChatGPT-nek, annál jobban megérti az igényeidet és annak megfelelően alakítja a válaszát. Tehát amikor motivációs levelet kérsz tőle, bizonyosodj meg róla, hogy belefoglalsz minden szükséges részletet a munkáról, a képesítéseidről és minden egyéb releváns információról. Ez segíti a ChatGPT-t abban, hogy személyre szabottabb választ tudjon adni. 


Kísérletezz az utasításokkal: Apró változtatások az utasításokban egészen más válaszokat eredményezhetnek. Kísérletezz különböző promptokkal (így is hívják az utasítást), hogy megtudd, melyik működik a legjobban számodra és melyik generálja a leghatékonyabb motivációs levelet.


Használj konkrét kulcsszavakat: Használj kulcsszavakat a munkaleírásból, a cég weboldaláról és az iparággal kapcsolatos kifejezéseket, hogy segítsd a ChatGPT-t olyan tartalom létrehozásában, ami összhangban van a munka követelményeivel.


Kérj javításokat, módosításokat: Ha bizonyos részletekkel nem vagy elégedett, mást emelnél ki, vagy más stílusban fogalmaznál, mond meg az MI-nek, hogyan alakítsa át a szöveget.


Javítsd ki és szabd magadra a levelet: Bár a ChatGPT képes jó válaszokat generálni, a végső tartalomnak a te hangodat és stílusodat kell tükröznie. Még ha a ChatGPT meg is írja az első/második/ötödik változatot, mindig szánj időt a szöveg átnézésére és végső szerkesztésére.


Használd a régi threadeket! A ChatGPT a beszélgetéseken belül tanul, azokon kívül viszont nem jegyzi meg, amit mondtunk neki. Így érdemes a motivációs levelekhez ugyanazt (vagy néhány, feladat-specifikus) threadet használni, így megspóroljuk a hosszadalmas bevezető köröket, egy idő után elég csak a hirdetést bemásolni, és néhány támpontot adni. . 


Ilyen egy részletes prompt


Milyen a megfelelően részletes prompt? Mutatjuk. 


“Szia ChatGPT! A nevem Cserép Virág, és jelenleg pénzügyi asszisztensként dolgozom az Édes Anyám Csokoládégyárnál. Három évet töltöttem ebben a pozícióban, és nagyon izgalmas tapasztalat volt. 


Készségek:


  • Csokoládé-érzékenység: képes vagyok megkülönböztetni a különböző csokoládé ízprofilokat, és ennek alapján pénzügyi döntéseket hozni.
  • Együttérző könyvelés: nagy figyelmet fordítok arra, hogy a számok ne érezzék magukat csupán statisztikai adatoknak.
  • Hőmérséklet-alapú költségvetés-tervezés: olyan költségvetési technikákat fejlesztettem ki, amelyek a csokoládéolvasztás hőmérsékletétől függnek.


Eredmények:


  • Kidolgoztam egy “Csokoládé-alapú Pénzügyi Modellezési” rendszert, amely a csokoládé ízprofilját és minőségét használja fel a költségvetés-tervezés során.
  • Felállítottam a “Csokoládé Könyvelési Világrekordot”, ahol 1000 csokoládét könyveltünk el mindössze 1 perc alatt.


Most szeretnék pályázni a [Cégnév] pénzügyi asszisztensi pozíciójára, amelyről a [Álláshirdetés oldala] oldalon olvastam. Különösen vonzó számomra a [Cég] hírneve a piacon, valamint a fejlődési lehetőségek, amelyeket kínálnak a pénzügyi szakemberek számára. Szeretnék egy olyan csapatban dolgozni, ahol tovább fejleszthetem a szakmai készségeimet, és hozzájárulhatok a cég sikeréhez. Ezen kívül nagyra értékelem a [Cég] elkötelezettségét a fenntarthatóság és a közösségi felelősségvállalás iránt.


Itt a hirdetés, amit találtam: [Ide jön az álláshirdetés szövege].

Itt az önéletrajzom: [ide jön az önéletrajz bemásolva]


Örülnék, ha segítenél egy személyre szabott motivációs levél elkészítésében. Szeretném, ha a levélben hangsúlyoznánk a meglévő pénzügyi készségeimet, tapasztalatomat és eredményeimet, valamint az elkötelezettségemet a szakmai fejlődés és a cég értékei iránt. Kérlek, ügyelj a professzionális, de mégis barátságos hangnemre.”


Ha épp nem a ChatGPT-t szeretnéd alkalmazni a CV-d elkészítésére, a jobinfo.hu-n pár kattintással generálhasz önéletrajzot magadnak, csak töltsd ki részletes profilodat! Több száz állás között keresgélhetsz; a szűrőket használva gyorsan rendszerezni tudod a számodra megfelelő állások típusát és lokációját, illetve megmutatjuk Neked a legjobb szellemi, illetve kék galléros munkákat is.

Új funkciónkkal pedig gyorsan ellenőrizheted egy ajánlat bruttó-nettó összegét is!



Ezek is érdekelhetnek: