A fizetés nem minden: ezek a tehetséges jelöltek elvárásai 2024-ben


Ahogy a gazdasági ciklusok és a növekedés-visszaesés váltakozik, úgy hullámzik az is, hogy a cégek mennyire könnyen találják meg a szükséges új munkaerőt, és az emberek mennyire ragaszkodnak az állásukhoz. 


A nagy makrogazdasági ciklusok mellett az is megfigyelhető, hogy az elmúlt évtizedben új szempontok is előtérbe kerültek a munkáltatók vonzerejének értékelésében. A jelentkezők ma már olyan tényezőket is figyelembe vesznek, amelyek korábban nem, vagy csak marginálisan játszottak szerepet. Az egyik ilyen szempont például a rugalmasság, a munkavégzés helyének és időbeosztásának szabadsága egykor ritka kivétel volt, mára a munkavállalók egyik fontos elvárásává nőtte ki magát.


A Randstad nemzetközi HR cég évről-évre elvégzett kutatásának idei eredményeiből az is kiderül, ténylegesen mire vágynak a tehetségek, mit érdemes a cégeknek kínálni ahhoz, hogy tényleg vonzóak lehessenek a legjobb munkavállalókért folytatott versenyben.


Jó fizetés, rugalmasság, jó hangulat és befogadó környezet kell


A friss nemzetközi felmérésből és annak magyar adataiból kiderül, hogy a munkavállalók prioritásai jelentősen változtak az elmúlt években. A bérezés mértéke és a juttatások még mindig az élen járnak, ez 94 százalék számára a legfontosabb tényező, azonban a rugalmas munkarend és a kiegyensúlyozott munka-magánéleti egyensúly is kiemelkedő jelentőséggel bír, a válaszolók háromnegyede fontosnak tartotta ezeket. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a munkavállalók olyan munkahelyeket keresnek, amelyek nem csupán anyagilag, hanem életminőség szempontjából is támogatják őket.


A legjobb jelöltek megtalálásához (és megtartásához!) tehát a cégeknek nem elég pusztán a jól hangzó ígéretekkel és szép szavakkal operálniuk. A jó fizetés és a rugalmasság mellett a pozitív munkahelyi légkör, a stabil pénzügyi háttér, a szakmai előmenetel lehetősége és a foglalkoztatás hosszú távú biztonsága mind olyan elemek, amelyekben a munkavállalók konkrét eredményeket várnak. 


Az is érdekes, hogy melyik szempontok fontossága nőtt vagy csökkent leginkább az elmúlt évben. A legnagyobb pozitív változást a kor, nem, és hovatartozás alapján nem diszkrimináló, sokszínű és befogadó munkakörnyezetet nyújtó cégeknél mérték, ezt idén másfélszer annyian említették mint egy éve, és most már a válaszolók bő harmada szerint fontos. 


Ezzel párhuzamosan a rugalmas munkarend iránti igény is nőtt (66% => 73%), ami azt jelzi, hogy a munkavállalók egyre nagyobb autonómiát és kontrollt igényelnek az időbeosztásuk felett. Érdekes viszont, hogy eközben a munka és magánélet közötti egyensúlyt biztosító tényezők ugyan 5 százalékkal csökkentek, ám ez a szempont a 72 százaléknyi említéssel továbbra is magasan van a prioritási listán.


A munkáltatói márka erőssége is nőtt (33% => 42%), ami arra utal, hogy a munkavállalók egyre tudatosabban választanak munkahelyet. A munkáltatói márka nem csupán a cég piaci pozícióját tükrözi, hanem a munkavállalókra gyakorolt belső hatását is, beleértve a munkahelyi morált, a munkatársak közötti kapcsolatokat és a vállalati értékeket.


A kutatás arra is kitért, mik a leggyakoribb juttatások a válaszoló cégeknél, ezek alapján a három dobogós a mobiltelefon, a bónusz és a munkavállalónak biztosított parkolóhely. Egyelőre csak a cégek 42 százaléka ad egészségügyi/rokkantsági biztosítást, ám ez az a juttatást, amit a legtöbb válaszoló cég tervez bevezetni a közeljövőben. 

Jobb fizetés, jobb feltételek csábítják el a munkaerőt


A kutatók arra a kérdésre is keresték a választ, mi sarkallja a munkavállalókat váltásra, mivel lehet elcsábítani a tehetségeket. Egyértelműen a legfontosabb szempont a jobb fizetés, jobb munkafeltétek, ezt a válaszolók 86 százaléka említette. Nagyjából minden második ember fontolná meg a váltást, ha azzal nagyobb fejlődési, karrierépítési lehetőség járna. Nagyjából minden negyedik ember viszont nem egyszerűen céget vált, hanem teljesen új karrierbe kezd. 


Hazánk egyik legrégebbi állásportálján, a jobinfo.hu-n most kedvezményesen adhatja fel álláshirdetését: ha vállalata munkaerőt keres, netán vonzó a juttatási csomag, amit a cég nyújtani tud, illetve megfelel a fenti kritériumoknak, ne habozzon feladni hirdetését most extra kedvező áron: válassza az oldal Normál hirdetési csomagját és vegye igénybe 70% kedvezménnyel február 12-ig, nettó 26.700 Ft-ért! Kuponkód: FARSANG70

Álláshirdetése most még könnyebben eljuthat a releváns jelöltekhez, mert a jobinfo.hu-t már applikációban is tudja használni a célközönség!Ezek is érdekelhetnek: