Kiszámoltuk, mennyi fizetésemelést kérj, hogy ne csökkenjen az életszínvonalad

A jelenlegi gazdasági helyzetben sokan aggódnak amiatt, hogy vajon meg tudják-e őrizni életszínvonalukat a folyamatosan növekvő infláció mellett. Na de valójában mennyi az annyi? Mekkora fizetésemelést kéne kérnünk, hogy megőrizzük, vagy esetleg növeljük az életszínvonalunkat?


A KSH adatai alapján megvizsgáltuk, hogy jár az, aki egyáltalán nem kapott fizetésemelést az elmúlt években, és hogy áll az, akinek átlagos mértékben nőtt a nettó keresete. 


Az inflációs ráták kiszámításánál az elmúlt 12 hónap adatait vettük figyelembe. Azért választottuk ezt a módszert, mert az infláció hosszabb ideig tartó magas szintje fokozatosan épül be az árakba. 


Ez azt jelenti, hogy ha egy hónapban az infláció lecsökken, a korábbi emelkedések már beépültek a költségekbe, így a fogyasztók már magasabb árakkal szembesülnek. Magyarul: ha a tej ára egyszer megemelkedik 100-ról 120 forintra, akkor az 20 százalék infláció, aztán ha 120-ról 132-re az már csak 10 százalék infláció, de mi eközben valójában 32 forinttal (és 32 százalékkal) fizetünk többet, mint a folyamat elején


A KSH adatai szerint az január és október között átlagosan 19,8 százalékos infláció volt, a mi – nagyjábóli – számításunk szerint tavaly november óta pedig az átlagos inflációs ráta 20,3 százalék.


Ugyanebben az egy éves időszakban az átlagos nettó béremelkedés (szintén a KSH adatai szerint) 14,1 százalék volt. 


Ez azt jelenti, hogy aki az elmúlt egy évben egyáltaláb nem kapott béremelést, annak legalább 20,3%-os emelést kellene kérnie ahhoz, hogy a boltban ugyanannyit tudjon vásárolni, mint tavaly ősszel. 


Azok, akiknek a hazavittt bére átlagos mértékben emelkedett az idén, még 6,2 százaléknyi extrát kell kialkudnia a munkáltatótól ahhoz, hogy a fizetésük reálértéke ne csökkenjen.


A munkavállalóknak fontos tudniuk, hogy a jelenlegi inflációs helyzetben a béremelkedéseknek legalább lépést kell tartaniuk az inflációval ahhoz, hogy megőrizzék a reálkeresetüket. A béremelési tárgyalásokhoz érdemes felkészülni, és az inflációs adatokat is felhasználni az érvelés során. Az infláció hosszú távú hatásai komoly kihívást jelenthetnek a munkavállalók számára, így fontos, hogy proaktívan kezeljék pénzügyi helyzetüket.


A megújult jobinfo.hu-n már fizetéssel ellátott állásokat is böngészhetsz, illetve feliratkozhatsz olyan hírlevélre, amiben a bérrel ellátott hirdetések jelennek meg. Ha érdekel, kattints ide!



Ezek is érdekelhetnek: