Honnan ismerhető fel a munkahelyi kiégés és mit tehetünk ellene?


Home


Álláspiaci hírek


Honnan ismerhető fel a munkahelyi kiégés és mit tehetünk ellene?

Jobinfo

2024.01.08.

4:36 du.

0 comments

Honnan ismerhető fel a munkahelyi kiégés és mit tehetünk ellene? 

A kiégés, vagy angol nevén “burnout” egyre gyakrabban fordul elő a modern munkaerőpiacon. Ez egy specifikus típusú munkahelyi stressz, amelyet folyamatos, fel nem dolgozott stressz okoz. Tünetei között megtalálható a fizikai és érzelmi kimerültség, a munkával szembeni lelkesedés nélküli hozzáállás és a csökkent szakmai hatékonyság.

Mivel itt valójában a krónikus stressz egyik következményéről van szó, sokszor észre sem vesszük, ha minket is érint, hiszen ez az állapot lassan, hosszú idő alatt alakul ki. 

Honnan tudod, hogy kiégtél?

Ha folyamatosan a következőket veszed észre magadon, kezdhetsz gyanakodni, hogy esetleg téged is utolért ez az állapot: 

Fizikai tünetek

Tartós fáradtság, energiahiány, alvászavarok, gyakori fejfájás vagy izomfájdalmak, valamint gyakori betegségek. A fáradtságod annak ellenére nem múlik el, hogy az ágyban töltött órák száma szerint eleget pihentél. 

Érzelmi kimerültség

Érzelmileg kimerültnek és kiürültnek érezheted magad, nehéz regenerálódni, még a pihenőidő alatt is.

Depressziós tünetek 

Szomorúság, tehetetlenség érzése, vagy a munkával kapcsolatos tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése.

Érdektelenség a munkával kapcsolatban

A kiégés egyik legjellemzőbb vonása, hogy elveszted a lelkesedésedet, lendületedet. A feladataid leküzdendő akadálynak tűnnek, a munkanap pedig szükséges rossz, amin valahogy át kell evickélni. Ha már hétfőn is csak a pénteket várod – nem egyszer-egyszer, hanem állandóan -, akkor jó eséllyel kiégtél. 

Rosszabb teljesítmény

A kiégés miatt romlik a munka hatékonysága is, gyakran érezheted úgy, hogy képtelen vagy teljesíteni a követelményeket.

Döntésképtelenség

Nehezen hozol döntéseket, vagy elkerülöd a döntéshozatalt.

Visszavonulsz a csigaházadba

Visszavonulsz a szociális interakcióktól és kevesebb időt töltesz barátokkal és családdal.

Negatív Önértékelés

Önmagad és a munkád értékét negatívabban ítéled meg.

Nem csak neked rossz

A kiégés nem csupán egy egyéni probléma; hatással van a munkahelyi teljesítményre, a csapatmunkára, és akár a szervezet egészének működésére is. Az elhúzódó kiégés komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például depresszió és szorongás, ezért fontos, hogy időben felismerjük és kezeljük. Az olyan cégeknél, ahol a kiégés jellemző – és nem kezelt -, a betegszabadságok mértéke jelentős részben, akár 30 százalékkal is megnő.

Mi okozza a kiégést?

A kiégést számos tényező okozhatja, amelyek gyakran összefüggenek egymással. A leggyakrabban a következő dolgok váltják ki:

A túlzott munkaterhelés, a túl hosszú műszak, a túl sok feladat és a szünetek hiánya a leggyakoribb okai a kiégésnek. Ez állandó stresszhez és fáradtsághoz vezet.A munkahelyi döntésekben való részvétel hiánya, a feladatok irányításának elvesztése vagy a változó munkakörülmények érzése hozzájárul a kiégéshez.A nem elegendő elismerés (anyagi és nem anyagi értelemben egyaránt) szintén vezető oka a kiégésnek. A túl alacsony fizetés, az elismerés és a megbecsülés hiánya is csökkenti a motivációt és növeli a kiégés kockázatát. Ha gyakoriak a konfliktusok a kollégákkal vagy vezetőkkel, illetve a támogató közösség hiánya szintén hozzájárulhat a kiégéshez. Szintén nem segít, ha a munkahely túlságosan beavatkozik a magánéletbe, vagy nincs elég idő a pihenésre és a személyes tevékenységekre. Ha a munkavállaló személyes értékei és a szervezet által képviseltek között konfliktus van, az belső feszültséget és elégedetlenséget okozhat.

Hogyan előzheted meg, hogy kiégj?

A kiégés megelőzése érdekében fontos, hogy proaktívan kezeld a stresszt, akkor is, ha nincsenek tüneteid, mert ezzel tudod fenntartani azt, hogy egészséges viszonyod legyen a munkáddal. A legnagyobb hatással ezeket teheted, hogy ne égj ki: 

Fontos a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése: húzz világos határokat a munka és a személyes élet között. Törekedj arra, hogy szabadidőd legyen, és ne hagyd, hogy a munka teljesen átvegye az életedet. Első lépésként este és hétvégén ne olvass munkahelyi e-maileket például. 

Biztosíts időt a pihenésre és regenerálódásra. Ez magában foglalhatja a szabadságokat, a hétvégi kikapcsolódást, és a napi munka közbeni rövid szüneteket.

Fontos az egészséges életmód fenntartása, a jó táplálkozási szokások, a rendszeres testmozgás és elegendő alvás hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez és az általános jólléted növeléséhez.

Ne söpörd a szőnyeg alá, ha valami nem teljesen oké. Beszélgess a munkahelyi problémáidról családtagjaiddal, barátaiddal vagy kollégáiddal. Egy támogató közösség nagyban segíthet a stressz kezelésében.

Legyenek céljaid, szenvedélyed a munkahelyen kívül is, fordíts időt a személyes érdeklődési körödre és hobbijaidra, melyek segíthetnek ellensúlyozni a munkahelyi stresszt. 

Mi a teendő, ha kiégtél? 

Ha már bekövetkezett a kiégés, fontos lépéseket tenni a helyzet kezelésére és a gyógyulás elősegítésére: első lépésként ismerd fel, hogy kiégtél, és fogadd el, hogy szükséged van időre a gyógyuláshoz. Fontolóra veheted, hogy pszichológushoz, vagy terapeutához fordulsz segítségért. Tanulj meg relaxációs technikákat, mint a meditáció, a jóga vagy a légzési gyakorlatok, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében.

Engedd meg magadnak, hogy pihenj és töltődj fel. Ez magában foglalhatja a szabadságok igénybevételét, vagy a munkaterhelés csökkentését. Gondold át, mi fontos számodra a munkában és az életben, és igazítsd hozzá a céljaidat és tevékenységeidet. 

Változtass az életmódodon úgy, hogy több időt szánsz önmagadra, beleértve a hobbiidat, a testmozgást és az egészséges táplálkozást.

Ha pedig munkahelyet váltanál azért, hogy újult erővel vesd bele magad egy teljesen más közegbeli munkakörbe, hazánk egyik legrégebbi, megbízható álláskereső platformja kitűnő megoldás lehet: a múlt évben megújult jobinfo.hu-n számos új lehetőség vár; önéletrajzodat pedig ide tudod feltölteni, hogy a leginkább megfelelő állást tudd megtalálni! A blogon pedig számos érdekes cikket találsz a munka világából

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA