Senki nem stresszel annyit karácsonykor, mint a gyermekes munkavállalók


Home


Álláspiaci hírek


Senki nem stresszel annyit karácsonykor, mint a gyermekes munkavállalók

Jobinfo

2023.12.20.

12:14 du.

0 comments

Senki nem stresszel annyit karácsonykor, mint a gyermekes munkavállalók

A munkaerőpiac egyik kőbe vésett törvénye, hogy bármennyi stressz is jár egy munkával, abból a kisgyerekes szülőknek mindig kétszer annyi jut. Ezt a minden józan ésszel megáldott ember (és pláne: szülő) számára nyilvánvaló igazságot egyébként a közelmúltban brit amerikai tudósok is kinyilatkoztatták: megállapították, hogy az ünnepi időszakban a családosok számára a munkahelyi stressz fő forrása a kisgyerekes logisztika és a munka összehangolása. 

A leggyakoribb problémák sem meglepőek: a gyereknek már szünet van, de a szülőnek még dolgoznia kell. Akinek nincs kéznél nagyszülő, az ilyenkor legtöbbször mélyen a zsebébe nyúl, hogy a gyerekre vigyázzon valaki, amíg ő az év végi feladait tolja. 

És ha az extra kiadásokkal és a logisztikai nehézségekkel járó stressz nem lenne elég, amellé megérkezik a lelkiismeretfurdalás: a gyermekes munkavállalók több mint kétharmada érzi úgy, hogy nem tud elég jó szülő lenni, és ebben az ünnepi időszakban kevesebb energiája és ideje van a gyerek(ek)re, mint amennyire vágynának. 

Emellé pedig betársul még egy stressz forrás: a félelem, hogy minden feladatot be tudunk-e préselni az év hátralévő munkanapjaiba, ez is minden második családosnál előkerült. 

Mit tehetnek a munkáltatók a dolgozó szülőkért?

HR szakértők szerint nem lenne feltétlenül szükséges, hogy a kisgyerekes szülők számára ilyen mértékben nehezített akadálypálya legyen a munkaerőpiac. Mit tehetnének a munkáltatók a kisgyerekes szülőkért? A legnagyobb segítséget az alábbiak jelentenék: 

1. Fizetett gyermekgondozás

Az egy évben járó összesen (általában) maximum 5-6 hét szabadság, és a 10-12-14 hét óvodai, iskolai szünet közötti szakadék mindenhol nagyon nehéz helyzetbe hozza a szülőket, és jelentős szervezést és költségeket varr a nyakukba. A legnagyobb segítség az lenne, ha a munkahelyek besegítenének áthidalni ezeket az időszakokat. 

2. Vészhelyzeti támogatás

A megkérdezett szülők második helyre tették azt a vágyukat, hogy amennyiben a család életében valamilyen váratlan vészhelyzet – például hirtelen súlyos betegség – áll elő, akkor számíthassanak valamiféle anyagi támogatásra a gyerek(ek) ellátására, a helyzet megoldására.

3. Helyszíni gyerekmegőrzés

A harmadik legtöbbször említett vágy a gyermekes munkavállalók részéről az, hogy a cég/szervezet maga adjon lehetőséget a gyerekek megőrzésére, helyszíni bölcsi/ovi kialakításával. 

Bár ezek az intézkedések a cégek számára plusz költségeket és feladatokat jelentenének, a szakértők szerint ez a másik oldalon meg is térülne, hiszen hatalmas lelki pluszt jelentene a gyerekes dolgozóknak az, ha kevesebbet kellene izgulniuk a családi logisztika és annak anyagi vonzatai miatt. 

Amennyiben cégének kedvező ajánlata van új munkatársa számára, adja fel álláshirdetését a jobinfo.hu oldalon, ahol azon túl, hogy a portál munkatársai készséggel segítenek akár az optimális szövegezésben, 2023.12.31-ig minden hirdetési csomagra 50% kedvezményt lehet most igénybe venni a LASTMINUTE50 kuponkód megadásával.

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA