A fiatalokat fenyegeti leginkább a munkanélküliség veszélye, pedig vannak lehetőségek


Home


Álláspiaci hírek


A fiatalokat fenyegeti leginkább a munkanélküliség veszélye, pedig vannak lehetőségek

Jobinfo

2023.11.29.

2:12 du.

0 comments

A fiatalokat fenyegeti leginkább a munkanélküliség veszélye, pedig vannak lehetőségek

A KSH szeptemberi jelentése szerint a szeptemberi munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt és összesen 191 ezer embert tartottak nyilván, ami enyhe növekedést jelent. Korcsoportok és régiók között azonban már igen jelentős különbségek vannak. 

A fiatalokat érinti a legjobban

Korcsoportok szerint messze a 15-24 éves korosztályban a legmagasabb a munkanélküliség, 12.4 százalék. Ez azért is számít kiugróan magasnak, mert a többi korcsoportban mindenhol 3,1-3,6 százalék között van az adat. Ugyanakkor iskolai végzettség szerint is nagyok a különbségek, a legfeljebb 8 általánost végzettek között 11,6 százalék, míg az érettségizetteknél már csak 3,6 százalék, a diplomásoknál pedig mindössze 1,7 százalék a munkanélküliségi ráta.  

A fiatalok körében magas jelentkező magas munkanélküliségi ráta több okra is visszavezethető. Az egyik legnagyobb probléma az a már régóta hangoztatott hatalmas szakadék, amely az oktatási rendszer és a munkaerőpiac között tátong. A legtöbb képzés, vegyük akár a szakmunkás képzéstől egészen a felsőoktatási képzésekig nem kellően gyakorlatorientált, így a fiatalok szinte nulla munkatapasztalattal kerülnek ki a munkaerőpiacra. 

Szakemberek szerint ebben a korcsoportban úgy lehetne javítani a munkaerő piaci esélyeket, ha sikerülne összehangolni az oktatási rendszert és a munkaerő piacot, és megfelelő mennyiségben lennének elérhetőek gyakorlati képzések és szakmai gyakorlatok a fiatalok számára. Emellett fontos lenne a fiatal vállalkozók és a start-up kultúra támogatása is, hogy új munkahelyek jöjjenek létre. 

Ugyanakkor sok esetben épp a munkaadók zárnak ki sok frissen végzett pályakezdőt azzal, hogy munkatapasztalatot kérnek, amit a fiatalok még csak most próbálnának megszerezni, ha lenne hol. A munkaadók nagyobb rugalmassága egyértelműen sokat javíthatna ezen a problémán.

Eltérések természetesen regionálisan is tapasztalhatók. Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát Budapesten (1,9%) mérték, ezt követően a két legjobban teljesítő régió a Közép- és Nyugat Dunántúl volt, mindkét helyen 2,5 százalékos munkanélküliséggel. A legmagasabb munkanélküliségi ráta ugyanakkor a Dél-Dunántúlon (6,8%) volt kimutatható, de hasonló számokat mértek az Észak-Alföldön (6,5%) is.

Remek lehetőség minden korosztálynak, az ország egész területén

Van azonban olyan munkalehetőség, ami mindenki számára elérhető az ország területén. A Magyar Posta Zrt. huszonhatezer dolgozójával Magyarország egyik legnagyobb vállalata, az ország egész területén kínál munkalehetőségeket. Hosszútávú, biztos megélhetést nyújtó, stabil munkahelyet, 100 százalékosan bejelentett, mindig időben érkező bért és megbecsülést, illetve előrelépési lehetőséget is biztosít dolgozói számára. Ezen felül a jó munkát jutalommal és anyagi elismeréssel is honorálják, és a szakmai fejlődés, karrier lehetősége is biztosított a fiatalok számára is. Ezen kívül megváltozott munkaképességű munkavállalókat is örömmel fogadnak, akik számára egyénre szabott fejlődési és karrierépítési lehetőséget is biztosítanak.

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA