A 75 az új 65


Home


Álláspiaci színesek


A 75 az új 65

A 75 az új 65!

A hivatalos nyugdíjkorhatár a világ egyre több országában csak egy elméleti szám, amit elérve mind kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy ne dolgozzanak tovább. A “hatvanas éveink derekán búcsút intünk a munkának, és onnantól kezdve csak élvezzük annak gyümölcseit” egy szép álom – de nagyon ritkán több, mint egy álom. 

Igazságos lenne emelni a nyugdíj korhatárt? 

A magyar nyugdíjrendszer azon kevesek egyike, ahol még mindig eltérő szabályok vonatkoznak a nőkre és a férfiakra. Az OECD adatsora alapján összesen öt ilyen ország van a szervezet tagjai között. Nálunk a férfiak 65, a nők 62 éves korban mehetnek nyugdíjba, utóbbiakra egy plusz szabály is vonatkozik: ha rendelkeznek 40 év munkaviszonnyal, akár ennél korábban is visszavonulhatnak. 

Ezzel szemben a realitás az, hogy egyre kevesebben hagyják abba a pénzkereső tevékenységet a nyugdíjkorhatár elérésekor. Emögött hazánkban főleg anyagi okok állnak: kevés a nyugdíj, nehéz, vagy lehetetlen belőle megélni.

Ennek a jelenségnek munkaerő piaci elemzők szerint nagyon is racionális okai vannak, és állítják, a megoldás is egyszerű: meg kell emelni a nyugdíj korhatárt, és el kell felejteni, hogy 60-65 éves emberek már ne legyenek aktívak. Ez elsőre durván és érzéketlenül hangzik, pedig valójában vannak mögötte értelmes érvek. 

A várható élettartam az utóbbi évtizedekben rengeteget emelkedett. Európában például az 1954-ben 65 és fél és volt a várható élettartam, ma ugyanez 77 év – eközben pedig a nyugdíjba vonulás korhatára a legtöbb országban alig változott.

Sokkal tovább élünk, több az idős, kevesebb a gyerek – szinte minden ország nyögi az egyre nehezebben fenntartható nyugdíjrendszer terhét. Ez mindenhol probléma. Ahol a nyugdíjrendszer öngondoskodásra épül, ott most egy átlagos idős embernek 12 évvel tovább kell kijönnie a félretett pénzből. Ahol pedig hozzánk hasonlóan felosztó-kiróvó rendszer van, ott az egyre kevesebb fiatalnak kell kitermelnie egyre több nyugdíjas havi járandóságát. 

A magyar helyzet Európán belül még egy szempontból figyelemreméltó – sajnos. 

Az OECD friss adatai szerint mi az EU országokban mérthez képest kevesebb évet élünk nyugdíjasként, hiszen az alacsony várható élettartam miatt a magyar férfiak átlagosan csak 14,5 évet, a nők pedig 20,7 évet élnek még a visszavonulásuk után. Mindez a listavezető Luxemburgban csaknem 23 és 28 év. A teljes EU-ban pedig ez 18,4 és 22.9 év a férfiak/nők között.  

Ha Ön is olyan helyzetben van, hogy elengedhetetlen a nyugdíjkiegészítés, a jobinfo.hu oldalon akadnak olyan álláshirdetések, amelyek esetében nyugdíjasokat is szívesen látnak, ezeket ide kattintva olvashatja át.

Ezek is érdekelhetnek:

ELŐZŐKÖVETKEZŐVISSZA A FŐOLDALRAVISSZA A BLOGRA