Ezzel a három aduval idén bármelyik cég tarolhat a munkaerőpiacon

2023.05.18

A szektor átlagát meghaladó bér csak az egyik olyan tényező, amely igazán vonzóvá tesz egy munkahelyet – derül ki a Randstad 2023-as HR trendeket feldolgozó kutatásából.

A bőkezű fizetés és juttatások, a munka és magánélet egyensúlya és rugalmas munkarend – ez az a szentháromság, aminek biztosításával bármelyik cég a legjobb munkavállalók között mazsolázhat az idén. A mi tesz vonzóvá egy céget skála másik végén olyan szempontok szerepelnek, mint a nemzetközi karrierlehetőség, a környezet- és társadalomtudatos szemléletmód és a jó megközelíthetőség, ezeket ítélték legkevésbé fontosnak a válaszadók. Ez persze nem különösebben meglepő, mindhárom szempont olyan “luxus” érték, amivel kapcsolatos finnyásságot csak a munkavállalók igen kis része engedhet meg magának. Sajnos – tesszük hozzá, hiszen ez sokat elmond a társadalmi jólét általános szintjéről.


Több szempontból is rosszabb idők jönnek 

Az idei, a korábbi éveknél jóval aggasztóbb munkaerőpiaci környezet nyomot hagy a felmérésben résztvevő cégek viselkedésén is: a legérdekesebb erősen kiugró tendencia a munkavállalók számára biztosított rugalmasság erős csökkenése. A munkaidő rugalmas beosztásával és a munkavégzés helyének szabad megválasztásával kapcsolatban egyaránt csaknem minden harmadik cég (28% és 30%) szigorít idén. 

Mivel már kiderült, hogy ez a rugalmasság a dolgozók számára a három legfontosabb, az adott munkahelyet vonzóvá tevő juttatás között van, érdekes lesz megfigyelni, mi történik azoknál a cégeknél, ahol bekeményítenek ezen a téren. 


A másik látványos tendencia, hogy a cégek nagyobb része tervezi megnyírbálni a különféle juttatásokat, mint amennyien bővítenék azokat. A legnagyobb visszaesés a képzési és fejlesztési lehetőségek biztosításában várható, itt a cégek 43 százaléka csökkent, és csak 22 százalék bővít.

Hasonló arányokat látunk a juttatások (éves szabadság, egészségügyi ellátás, nyugdíj, stb) terén is: minden negyedik cég csökkenti ilyen kiadásait és csupán minden hetedik cég emeli az erre szánt keretet. 

A leggyakoribb juttatás a telefon, a legritkább a 13. (és pláne a 14.) havi fizetés

A dolgozóknak biztosított pénzbeli juttatások közül a legelterjedtebb a mobil (a cégek 93 százaléka ad), az egyéni teljesítménybónuszok (81%), a parkolóhelyek (77%) az utazási költségek megtérítése (76%) és a céges autó (75%). 

A legkevésbé jellemző pedig a 13. és 14. havi fizetés, amit csupán a vállalatok 8 százaléka ad, az üdülési utalvány (10%) és a nyereségrészesedés (15%). Meglepő, hogy a dolgozók nyugdíjelőtakarékosságához is csupán a cégek 16 százaléka járul hozzá.

A nem pénzbeli juttatások bajnoka a home office lehetőség, ami a cégek 86 százalékánál létezik, míg a legkevésbé gyakori az, hogy a munkahely lehetőséget biztosít pszichológussal történő konzultációra, ami 31 százaléknál érhető el. 

Ha ön is szeretné megtalálni az ideális munkavállalót, adja fel álláshirdetését kedvező áron a megújult jobinfo.hu-n! A Moduláris hirdetési csomagokkal tetszés szerint összeállítható, hatékonyságnövelő szolgáltatásokat tud igényelni (pl. extra Facebook kampány, vagy extra hírlevél küldés), így még hatékonyabbá teheti álláshirdetéseit, új csomag vásárlása nélkül. Sőt: rendszeres akciókkal kedvező árakat és szolgáltatásokat kínálunk azért, hogy cége jól járjon – és talán még egy kis plusz is beleférhet! 🙂 A munkaadói fiók átláthatóbbá vált. Álláshirdetéseit egyszerűen kezelheti és módosíthatja, valamint hirdetéseinek statisztikáit egy helyen tekintheti meg. A több álláshirdetésre jogosító hirdetési csomag esetében egyértelműbbé, követhetőbbé vált a felhasználás mértéke. Munkatársaink igyekeznek megkönnyíteni a hirdetők dolgát azzal, hogy a szöveg feltöltését átvállalják: a megújult oldalon a megrendelési folyamat gyorsabb és egyszerűbb lett. 

Látogasson el a megújult weboldalunkra és találja meg következő munkatársát!

Kollégáink készséggel állnak rendelkezésükre!


Ezek is érdekelhetnek: