A cégek fele nem talál embert, többségük az irreális fizetési elvárásokra panaszkodik

2023.05.16

A cégek csaknem fele – 48 százalék – számára jelent nehézséget a “tehetségek bevonzása”, magyarul az új munkatársak és munkaerő megtalálása.

Messze a legnagyobb problémaként emelik ki a cégvezetők a jelöltek “irreális” fizetési elvárásait, ez öt toborzás közül négyben, az esetek 83 százalékában jelent akadályt. Minden más nehézség jócskán elmarad ettől. A második probléma a hiányzó szakmai tapasztalat, ami az esetek felében nehezíti a helyzetet. A munkaerőfelvétel nehézségei közül dobogós helyre futott még be a megfelelő nyelvtudás hiánya, ez minden harmadik esetben gond.

Ezek tükrében nem meglepő, hogy a HR vezetők számára a három legnagyobb feladat idén a következő:

  • bérezési és juttatási csomagokkal kapcsolatos elvárások menedzselése;
  • az alkalmazottak elkötelezettségének megőrzése, valamint
  • a legjobban teljesítő munkavállalók megőrzése, a tehetséges vezetők továbbképzése.

A problémák megoldásának három fő eszköze pedig meglátásuk szerint:

  • fizetésemelések,
  • oktatási és képzési programok, illetve
  • rugalmasabb munkavégzés biztosítása

A cégek és a munkavállalók elvárásait nem lesz könnyű összeegyeztetni idén (sem).

Miközben a cégvezetők többsége stagnáló, vagy csökkenő árbevételre, ezzel együtt pedig felvételi stopra vagy leépítésre készül, a munkavállalók minden eddiginél jelentősebb fizetésemelésre várnak.

IT szakemberek és mérnökök előnyben

A legkeresettebb szakterület továbbra is az IT, tízből négy cég tervez felvenni idén ilyen pozícióba új munkatársat. Második legkapósabb szakma jelenleg a mérnök, harmadik pedig a back office munkatárs, ilyen munkakörökre a vállalatok 38 (mérnök) és 35 (backoffice) százaléka keres új embert. Ezzel szemben a legrosszabb helyzetben a tradícionális marketing-kommunikációs és a jogi szakemberek vannak – számukra alig a cégek 4 százaléka tervez meghirdetni pozíciót az idén.


Megújulás

A jobinfo.hu hazánk egyik legrégebbi – már a nagykorúságot is átlépő állásportálja. Célja mindig is az volt, hogy a leginkább megfelelő lehetőségeket tárja az érdeklődő elé – legyen szó álláskeresőről, vagy hirdető cégről. Portálunk nemrég teljes mértékben megújult: a letisztult, átlátható megjelenés mellett nagyon sok folyamatot optimalizáltunk. Az oldal állásgyűjtő felület is: több nagy hazai weboldal ajánlatait gyűjtjük össze, hogy csak egy kulcsszót kelljen beírni – vagy állás kategóriát megadni és máris az álláskereső elé kerül a találati lista az állásokkal. Az új funkciók között az álláskeresők számára különösen érdekes lehet a teljesen személyre szabható álláshírlevél és találati oldal, a béralapú hírlevél, amelyben csak olyan ajánlatok jelennek meg, ahol a munkaadó megjelöli az ajánlott fizetést, és az “álommunkahely” funkció. Utóbbinál kiválaszthatjuk a számunkra különösen vonzó cégeket. A megújulással párhuzamosan meghosszabbítottuk nyereményjátékukat is. Ha Ön állást keres, most különösen érdemes feltölteni a CV-t ide: https://cvdb.hu/, illetve elkészíteni a részletes profilt is! Egyrészt az itt megadott kritériumokat figyelembe véve érkezik hírlevél a nyitott pozíciókról, plusz a profil frissítését elvégző felhasználók között több millió forint értékű nyereményt sorsolnak ki, a fődíj pedig bruttó 2 millió forint!



Ezek is érdekelhetnek: