Óriási fizetés, mégsem találnak embert


Egy hatmilliós fizetés elég csábító lenne, hogy Skócia egyik legszebb részére költözz?


Az Egyesült Királyság egyik legtávolabbi rendelőintézete, amely a Hebridákon található Uist és Benbecula szigeteit látja el, évi 150 ezer forintos, vagyis nagyjából 70 millió forintos fizetést kínál, hogy új orvosokat csábítson a környékre. Azonban még a havi közel hatmillió forintos fizetés ellenére is nehézségekbe ütköznek, amikor szeretnék betölteni a kiírt állásokat.


Ez a gáláns havi fizetés csaknem másfélszere annyi, mint az Angliában szokásos általános orvosi bérezés, azonban a körülmények sem hétköznapiak – ismerte el a közelmúltban a BBC-nek nyilatkozó Gordon Jamieson, aki a régió egészségügyi ellátásért felelős NHS Western Isles vezetője. 


Jamieson szerint az ideális jelöltben van kalandvágy, és lelkesíti az, hogy kissé szokatlan körülmények között dolgozhat. Az ide felvett doktorok körzetéhez ugyanis mintegy 4700 főnyi lakosság tartozik, ám ők a Külső-Hebridák szigetcsoport hat szigetén élnek. 


Azok az orvosok és nővérek, akik vállalják a feladatot, nem csupán az Egyesült Királyság egyik “legszebb és legfestőibb helyén” dolgozhatnának – legalábbis Jamieson szerint ,- hanem az odaköltözéshez a fizetésükön felül költségtérítést, amellett pedig akár 10 ezer fontra (kb 4.6 millió forintra) rúgó egyszeri motivációs bónuszra is számíthatnak. 

És hogy miért ilyen nehéz oda még ilyen mesebeli feltételekkel is kalandvágyó munkavállalókat toborozni?

Nos, az egyik magyarázat alighanem az időjárásban keresendő, a Külső-Hebridák még Skóciához képest is meglehetősen barátságtalan klímával dicsekedhet. Még nyáron is hűvös van, július-augusztusban sem megy 17 fok fölé az átlagos nappali csúcshőmérséklet, viszont egész évben meglehetősen sok a csapadék, és mindennapos az igen erős szél. Ezzel szemben legalább télen sincs különösebben hideg – így az itt lakók december-januárban sem a hónak örülhetnek, hanem a 8 fokban, szélviharban szakadó esőnek. 


Lennél tanár Rum szigetén? 


Na de persze nem kell mindenkinek egyből a Külső-Hebridákra költözni, mikor a Belső-Hebridákon is remek állások közül válogathatunk. Például a mindössze 40 lakosú, rendkívül bulis nevű Rum szigetén, ahová az általános iskolába keresnek lelkes tanító nénit. Nem mondhatni, hogy halálos leterheltség várja majd a jelöltet, az iskolába összesen öt gyerkőc jár, mindannyian 5 és 11 év közöttiek, emellett a szigeten van még két ovis is, akik napjaikat ugyanabban az épületben töltik. 


A skót felföldet igazgató Highland Council (kb: Felföldi Tanács) illetékese szerint évente 62 ezer fontos (csaknem 30 millió forintos) fizetést, és egyszeri 5500 font támogatást ajánlanak az állást elfogadó jelöltnek. Ez azonban még nem minden! 


A helyi önkormányzat  “nagyvonalú áthelyezési és költözési csomagot” biztosít a Highland területére, állandó állások betöltésére költöző tanárok számára. Ez magában foglalja a bérleti díjakhoz és az utazáshoz való hozzájárulást is. A tanács szóvivője hozzátette, a posztot betöltők emellett jelentős mértékű “vidéki és szigeti pótlékra” is jogosultak.


A Rum szigeti általános iskola


A tanács szerint “bizonyos érdeklődést érzékeltek” a meghirdetett poszt iránt, de a toborzási folyamat még tart.


Rum szigete magyar (pláne városi magyar) szemmel nézve valóban kissé félreeső: a szigetre 90 perces komputazással lehet eljutni, hálózati áramszolgáltatás nincs, az elektromosságot kisméretű vízerőművek termelik. Emiatt kedvesen “hálózaton kívülinek” is szokták becézni a szigetet, amely leginkább szarvasállományáról ismert.


Olyan drága a síterep, hogy még luxusfizetésből sem találnak lakást a jelöltek


De nem Skócia egzotikus szigetei az egyetlenek, ahonnan a közelmúltban jól fizető, ám mégis betöltetlen állásokról olvastunk. Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb síparadicsoma, a Colorado állambeli Steamboat Springsben például az egész téli szezonban hiába kerestek új HR vezetőt, holott az éves 167 ezer dolláros fizetés (kb 61 millió forint) még amerikai mércével mérve is gáláns. 


Azonban  a síterep annyira megdrágult az utóbbi években, hogy bár több komolyan vehető pályázó is volt, végül mindannyian visszamondták a lehetőséget, mert azt mondták, még ez a fizetés sem elég arra, hogy megfelelő lakhatási lehetőséget találjanak a környéken. A Colorado állam beli síterepek környékén egyre fokozódó probléma ez, így egyre többször hallani arról, hogy az éttermek, hotelek, síterepek alkalmazottainak az üzemeltetők fizetnek szállodai lakhatást, mert még ez is kedvezőbb, mintha lakást vagy házat kellene bérelniük. 


Ha ilyen extrém találatok nincsenek is hazánk egyik legrégebbi állásportálján; ha új állásban gondolkodsz, mindenképp nézz szét a jobinfo.hu kínálatában.

A blogon több hasonló érdekes és hasznos cikket találsz munkáról, állásinterjún bevetett HR-trükkökről, aktuális fizetésekről adott szegmensben; a CV-t, illetve részletes profil adatokat pedig itt lehet megadni.



Ezek is érdekelhetnek: